Ελασσόνα

Στέλλα Μπίζιου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δε βρίσκει το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσει στην κυβέρνηση την σημαντική της επιτυχία

Για τις δραματικές εξελίξεις με την πανδημία και στη χώρα μας, μιλά στο onlarissa.gr η βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ. Στέλλα Μπίζιου.

Η κ. Μπίζιου τονίζει πως το γρήγορο κυβερνητικό σχέδιο για τον κορωνοϊό επέφερε το αποτέλεσμα που είχε γνώμονα την ανθρώπινη ζωή, ενώ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσει στην κυβέρνηση αυτή τη σημαντική επιτυχία.

Σε ότι αφορά τον οικονομικό αντίκτυπο, εκτιμά ότι «σίγουρα το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλους μας, ωστόσο το 2021 η χώρα θα επιστρέψει στην ανάκαμψη που ξεκίνησε το τελευταίο εννεάμηνο».

Στέλλα Μπίζιου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δε βρίσκει το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσει στην κυβέρνηση την σημαντική της επιτυχία

Κα Μπίζιου συμπληρώνουμε δυο μήνες αφότου η κρίση της πανδημίας έφερε τα πάνω κάτω στη χώρα μας. Θεωρείτε ότι ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετώπισε η κυβέρνηση είναι θετικός;

Συμπληρώνοντας δυο μήνες από την ημέρα που η πρωτοφανής αυτή κρίση, σε παγκόσμιο επίπεδο, έπληξε και τη χώρα μας και έχοντας ήδη μπει στη δεύτερη φάση της αντιμετώπισης της, καλό θα ήταν να γίνει ένας πρώτος απολογισμός, ο οποίος απαντάει και στο ερώτημα σας.

Η κυβέρνηση μας, χωρίς καμία αμφιβολία, υπήρξε από τις ελάχιστες σε ολόκληρο τον πλανήτη που έδρασε άμεσα, γρήγορα και με σχέδιο, από την πρώτη στιγμή. Αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν πλέον οι πάντες. Να θυμηθούμε πως η εφαρμογή των μέτρων ξεκίνησε στη χώρα στις 11 Μαρτίου με την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών μονάδων καθώς και όλων των εισαγγελιών και δικαστηρίων και συνεχίστηκε με το κλείσιμο, στις 14 Μαρτίου, εμπορικών κέντρων, εστιατορίων, καφετεριών, βιβλιοθηκών, κινηματογράφων, μουσείων, κομμωτηρίων κ.λπ. Στις 16 Μαρτίου ανεστάλη η λειτουργία όλων των χώρων θρησκευτικής λατρείας και δύο ημέρες αργότερα απαγορεύτηκε στο σύνολο της επικράτειας η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Η κλιμάκωση των έκτακτων περιοριστικών μέτρων κορυφώθηκε στις 23 Μαρτίου με τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη την Ελλάδα.

Χρειάστηκαν δηλαδή 13 ημέρες για να απλωθεί το δίχτυ των μέτρων με ζητούμενο να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός. Όταν οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη συζητούσαν για το αν και το πώς, στην Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Βασική φιλοσοφία του σχεδίου αυτού υπήρξε το δόγμα της κυβέρνησης πως «δεν βάζουμε τίποτα πάνω από την ανθρώπινη ζωή». Αν λοιπόν θα ήθελε κάποιος να εξετάσει την επιτυχία ή μη των κυβερνητικών χειρισμών υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής που μπορούν να αξιολογηθούν. Θρηνούμε στη χώρα μας την απώλεια εκατόν τριάντα εννέα (ΣΣ αυτός ήταν ο αριθμός των απωλειών την ημέρα της συνέντευξης) ανθρώπινων ζωών που δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη με τον κορωνοϊό. Είμαστε ωστόσο ικανοποιημένοι, γιατί οι δικοί μας δείκτες, οι δικές μας καμπύλες, αποδεικνύουν, πως πετύχαμε το καλύτερο δυνατό. Δεν μπορεί λοιπόν παρά να χαρακτηριστεί θετικός ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση, στο πρώτο της στάδιο, η κυβέρνηση. Και αυτό φαίνεται και από την αποδοχή που είχαν τα μέτρα από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η καλή επίδοση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας χρεώνεται στην ελληνική κοινωνία και όχι στην κυβέρνηση. Θεωρείτε ότι τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαμόρφωση αυτής της θετικής εικόνας της Ελλάδας την έχει η κοινωνία η οποία έδειξε ένα διαφορετικό πειθαρχημένο πρόσωπο σε σχέση με τις προηγούμενες συμπεριφορές της ή η κυβέρνηση;

Η αντιπολίτευση και αναφέρομαι κατά κύριο λόγο στην αξιωματική αντιπολίτευση, φέρει τα βασικά χαρακτηριστικά «τρικυμίας εν κρανίω». Στην αγωνία της να αντιπολιτευτεί έχει υποπέσει σε μια σειρά σφαλμάτων, τα οποία πηγάζουν, αφενός από την ανυπαρξία στρατηγικής, αφετέρου από την παλαιολιθική ιδεολογική της καταγωγή.

Στην αρχή της κρίσης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση ισχυριζόμενη ότι οι επιλογές της (κυβέρνησης) δημιουργούν τον κίνδυνο κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Το μόνο που κατάφεραν με τη στάση τους αυτή είναι να αποδείξουν ότι ο άνθρωπος ελάχιστη σημασία έχει για αυτούς, καταρρίπτοντας για μια ακόμη φορά τον μύθο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς. Τώρα που η κυβέρνηση παρουσίασε το αναλυτικό της σχέδιο για σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, θυμήθηκαν να μιλήσουν για την ασφάλεια των ανθρώπινων ζωών.

Δεν μπορώ φυσικά να ξεχάσω τις αχαρακτήριστες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «ισοφαρίσματος των απωλειών στο Μάτι» ή τις πρόσφατες με τις οποίες επιτέθηκαν με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς εναντίον του Πρωθυπουργού και οι οποίες καλύφθηκαν όλες από κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρέπει οπωσδήποτε να αποδώσουμε τα εύσημα στους Έλληνες για την ωριμότητα, την πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση που επέδειξαν. Αυτό είναι κάτι που πρώτος απ’ όλους το αναγνώρισε ο Πρωθυπουργός. Αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε είναι γιατί πειθάρχησαν οι Έλληνες; Η απάντηση είναι γιατί αναγνώρισαν ότι υπάρχει στρατηγική και σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ένα σχέδιο πού η κυβέρνηση παρουσίασε και εξήγησε στους πολίτες και τους έπεισε για την αναγκαιότητα του. Και τους έπεισε η κυβέρνησή μας γιατί είχε ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών μέσα από το έργο της τους περασμένους εννέα μήνες. Η φτηνή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει ένα τέτοιο συμπέρασμα στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου γίνεται επειδή απλά και μόνο δεν βρίσκει το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσει στην κυβέρνηση την σημαντική της επιτυχία.

Ο Πρωθυπουργός μας προετοίμασε ότι η μάχη απέναντι στην πανδημία είναι το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης με τον κορωνοϊό. Το δεύτερο ημίχρονο θα παιχθεί στο πεδίο της οικονομίας. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει εξίσου ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με καταστάσεις μπροστά στις οποίες η εποχή των μνημονίων θα φαντάζει σαν παιδική εκδρομή ;

Να πω εξ’ αρχής πως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τώρα το «δεύτερο ημίχρονο» της κρίσης του κορωνοϊού. Από την πρώτη της φάση και ενώ το σχέδιο προστασίας του ελληνικού πληθυσμού ξεδιπλωνόταν μέρα με τη μέρα, το οικονομικό της επιτελείο, υπό τις οδηγίες του Πρωθυπουργού έστηνε το δικό του σχέδιο. Το σχέδιο αυτό είχε δυο βασικούς στόχους: αφενός να στηριχθούν άμεσα όλοι όσοι πλήττονται από την κρίση, αφετέρου να επιστρέψουμε στην ομαλότητα μόλις περάσουμε στην επόμενη φάση.

Όπως καλά γνωρίζετε βέβαια, οι προβλέψεις για παγκόσμια ύφεση είναι πλέον γεγονός. Ένα γεγονός που επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη, και φυσικά και την Ελλάδα, η οποία κουβαλάει στην πλάτη της μια εξουθενωτική δεκαετία.

Εγώ όμως είμαι αισιόδοξη πως όλα θα πάνε καλά. Σίγουρα το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για όλους μας, ωστόσο το 2021 η χώρα θα επιστρέψει στην ανάκαμψη που ξεκίνησε το τελευταίο ενιάμηνο. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτουν τον τρόπο, το σχέδιο και την όρεξη να συνεχίσουν στον δρόμο της ανάπτυξης, στο δρόμο της προσέλκυσης επενδύσεων που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, ώστε η κρίση αυτή να μετατραπεί σε ευκαιρία ανάπτυξης για όλους. Σύντομα άλλωστε όλος αυτός ο σχεδιασμός θα γίνει αναλυτικά γνωστός στον ελληνικό λαό.

Στέλλα Μπίζιου: Ο ΣΥΡΙΖΑ δε βρίσκει το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσει στην κυβέρνηση την σημαντική της επιτυχία

Η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες δέχεται κριτική και από τα δεξιά με επίδικο αντικείμενο τη στάση του Πρωθυπουργού απέναντι στη λειτουργία των εκκλησιών . Είναι δικαιολογημένη η κριτική που ασκείται προς αυτή την κατεύθυνση στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό;

Δεν ξέρω αν η κριτική είναι από δεξιά ή από αριστερά και ελάχιστη σημασία έχει. Είναι γεγονός ότι σε όλους μας έλειψε η επαφή με την εκκλησία το φετινό Πάσχα. Η πίστη μας όμως είναι πέρα και πάνω από τους χώρους λατρείας και ο καθένας μας βίωσε τις άγιες μέρες του Πάσχα από το σπίτι του χωρίς όμως να υποβαθμίζει αυτό το θρησκευτικό μας συναίσθημα. Η Ελλαδική Εκκλησία, ο Αρχιεπίσκοπος και οι Ιεράρχες μας αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για τον τρόπο με τον οποίο στάθηκαν απέναντι στην κρίση αυτήΔεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός το γεγονός πως η Εκκλησία έκανε μια τεράστια υπέρβαση κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα. Ο Πρωθυπουργός, πάντοτε με διάθεση συνεννόησης και σεβασμού απέναντι στην Εκκλησία και τους πιστούς, και σε επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών και των επιστημόνων, έπραξε αυτό που έπρεπε. Ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος με τη σειρά τους έκαναν και αυτοί το πρέπον.

Και μέσα σε όλα αυτά ήλθε η εκλογολογία να απασχολήσει και πάλι το πολιτικό ρεπορτάζ . Είναι αποκύημα της φαντασίας κάποιων η σχετική φιλολογία ή πραγματικά υπάρχουν εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών;

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς οι εκλογές χρησιμοποιήθηκαν ως τακτικισμός και για κομματικό όφελος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα αυτό και δεν έχω τίποτα περισσότερο να προσθέσω. Αυτό που προέχει τώρα είναι η δουλειά. Όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε για να εφαρμόσουμε το σχέδιο της κυβέρνησης, ώστε να επιστρέψει η χώρα δυνατή, ισχυρή και ανταγωνιστική, με τους πολίτες να συνειδητοποιούν πως έχουν δίπλα τους ένα κράτος σύγχρονο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό που υπάρχει για να υπηρετεί τις ανάγκες τους.

onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article