Ελασσόνα

Στέλλα Μπίζιου: Μονόδρομος η διεπαγγελματική οργάνωση φέτας ΠΟΠ για την πλήρη προστασία της

Με αφορμή την επικείμενη Πανελλήνια Διοργάνωση «ΦΕΤΑ 2018»  η οποία θα διεξαχθεί και φέτος στην Ελασσόνα στις 14-15 και 16 Σεπτεμβρίου , θα ήθελα να καταθέσω τις απόψεις  μου για τη σημασία και τους τρόπους που  έχουμε ,  έτσι ώστε να προστατεύσουμε παγκοσμίως την Φέτα ΠΟΠ , τη ναυαρχίδα των ελληνικών προϊόντων .

Είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό ότι η ελληνική κτηνοτροφία κρατά «ζωντανή» την ελληνική ύπαιθρο . Μιλώντας με αριθμούς αυτό σημαίνει ότι  περίπου 100.000 οικογένειες, δηλαδή κατά προσέγγιση 400.000 άτομα απασχολούνται στον κτηνοτροφικό τομέα . Στην Ελλάδα λειτουργούνε σήμερα  500  σύγχρονα  τυροκομεία , στα οποία εργάζονται πάνω από 100.000 εργαζόμενοι , συλλέγονται  δε περίπου ετησίως  700.000 τόνοι  αιγοπρόβειου γάλακτος , το οποίο κατά κύριο λόγο προορίζεται για την παραγωγή ΦΕΤΑΣ ΠΟΠ .

Η φέτα είναι το κατεξοχήν ελληνικό προϊόν ιστορικά συνδεδεμένο με τη χώρα μας , του οποίου η παράδοση χάνεται στο βάθος των αιώνων . Αν συνεχισθεί η σημερινή κατάσταση απειλείται σοβαρά η κατοχύρωση της μοναδικότητας της σε παγκόσμιο επίπεδο και θα δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στην εθνική οικονομία   .

Λόγω αδυναμίας εύρεσης λύσεων τα τελευταία έτη , δεν δημιουργήθηκαν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την προστασία της Φέτας . Αυτό έχει ως συνέπεια σήμερα το  προϊόν να παραποιείται κατά κόρον  κατά το στάδιο της παραγωγής  και της εμπορίας  , αλλά και όταν φθάνει στον τελικό καταναλωτή  σε εστιατόρια και σημεία μαζικής εστίασης ανά την  Ελλάδα και το εξωτερικό  .  Λόγω της μη  διεξαγωγής  ενδελεχούς  και επισταμένου έλεγχου της χρήσης της ονομασίας ΦΕΤΑ εντός και εκτός Ε.Ε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου διακινούνται παρανόμως περίπου 150.000 τόνοι τυρί με την παραπλανητική ονομασία Φέτα εντός ΕΕ αλλά και σε τρίτες χώρες .

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας η οποία συστάθηκε εδώ και ένα έτος για την προστασία του προϊόντος και στην οποία συμμετέχει το σύνολο των κτηνοτρόφων και των παραγωγών φέτας της χώρας μας , είναι μια Ισχυρή Διεπαγγελματική Οργάνωση καθώς με βάση την κοινοτική νομοθεσία , οι αποφάσεις της θα έχουν ισχύ Υπουργικών Αποφάσεων και θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε . Επιπλέον εφόσον αυτή  εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και λάβει τις αρμοδιότητες και τους πόρους που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία , θα μπορεί να διεξάγει ελέγχους εντός και εκτός ΕΕ προκειμένου να διασφαλίζει του όρους και τις προδιαγραφές  που ορίζει η νομοθεσία για τη Φέτα ΠΟΠ    .  Με τον ίδιο τρόπο πέτυχαν  οι Ιταλοί για την παρμεζάνα και οι Γάλλοι για το ροκφόρ αντίστοιχα , τη διασφάλιση της μοναδικότητας των προϊόντων τους σε παγκόσμιο επίπεδο .

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης  πίστεψε από την αρχή στην αποτελεσματικότητα  μια τέτοιας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έχει κοινοποιήσει αίτημα προς την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων  προκειμένου να κληθεί η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας  να παρουσιάσει τις θέσεις της για την προστασία του προϊόντος και να λάβει τη στήριξη της Βουλής .

Πιστεύω πως το αποτέλεσμα που θα προκύψει από τις προσπάθειες και τις εμπεριστατωμένες θέσεις και λύσεις  της Εθνικής  Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας θα είναι αυτό που σύσσωμος ο κλάδος εναγωνίως επιδιώκει εδώ και χρόνια . Η διατήρηση της μοναδικότητας , η επίτευξη της προστασίας και η προβολή και προώθηση της φέτας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πέρα και πάνω από κομματικά και μικροπολιτικά συμφέροντα και για το λόγο αυτό η στήριξη της  Εθνικής  Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας είναι πλέον μονόδρομος …

Previous ArticleNext Article