Ελασσόνα

Στέλλα Μπίζιου: Η κυβέρνηση της ΝΔ προάγει την διαφάνεια και την ανεξαρτησία στον χώρο της δικαιοσύνης

«Η χώρα πέρασε μια δεκαετή κρίση κατά την διάρκεια της οποίας ο ελληνικός λαός υπερφορολογήθηκε και κλήθηκε να κάνει τεράστιες οικονομικές θυσίες. Σήμερα ο ελληνικός λαός δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί ούτε υπόνοια κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Εμείς υποσχεθήκαμε ότι θα ενισχύσουμε  τους μηχανισμούς λογοδοσίας και διαφάνειας και οι παρούσες ρυθμίσεις εισάγουν καινοτομία προς αυτή την κατεύθυνση.  Με το παρόν νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στη Βουλή να ζητάει κατά προτεραιότητα ελέγχους που έχει προγραμματίσει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Προβλέπεται, για πρώτη φορά, ότι η Βουλή θα δύναται, κατά την ενημέρωσή της από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου  να ζητήσει να δοθεί προτεραιότητα σε ορισμένους από τους προγραμματισθέντες ελέγχους. Η βουλή, οι εκπρόσωποι των πολιτών λοιπόν – όχι οι κυβερνήσεις, ούτε οι Υπουργοί – έχουν στα χέρια τους αυτό το πολύτιμο εργαλείο, έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να ασκήσουν τον έλεγχο, όταν το κρίνουν απαραίτητο».

Τα παραπάνω τόνισε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση, στην ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Λαρισαία βουλευτής χαρακτήρισε καινοτόμες τις  διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο «αναπτυξιακό πρόσημο» του νομοσχεδίου, περιγράφοντας την οικονομική διάσταση του συστήματος δικαιοσύνης.

«Η δικαιοσύνη και πιο συγκεκριμένα η ταχύτητα στην απονομή της αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την κοινωνική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Η προβληματική δικαιοσύνη δημιουργεί  εμπόδια στην καθημερινότητα του πολίτη  και αγκυλώσεις  στην επένδυση και την επιχειρηματικότητα.

Στο δείκτη DOING BUSINESS 2019 η Ελλάδα είναι στην 132η θέση σε σύνολο 190 χωρών ως προς την ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης. Δυστυχώς μια επιχείρηση που απευθύνεται στην ελληνική δικαιοσύνη θα περιμένει κατά μέσο όρο 1.580 μέρες για την επίλυση της  διαφοράς της.

Συνεπώς δεν μπορούμε να συζητήσουμε και πολύ περισσότερο να επιτύχουμε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητα αν δεν βελτιώσουμε την ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, ώστε να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Μπίζιου.

«Τα αποτελεσματικά δικαστικά συστήματα έχουν καθοριστική σημασία για την οικονομική ζωή ενός κράτους, ιδίως σε εποχή οικονομικών κρίσεων. Γιατί διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Σ’ ένα κράτος όπου η δικαιοσύνη λειτουργεί σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον, υπό την έννοια ότι οι δικαστικές αποφάσεις, και εκδίδονται σε εύλογο χρόνο και εφαρμόζονται, υφίστανται οι κατάλληλες δομικές προϋποθέσεις για ένα ελκυστικό επιχειρηματικό τοπίο», τόνισε στην ομιλία της η Λαρισαία βουλευτής, η οποία κλείνοντας είπε:

«Το παρόν είναι ένα μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο που προάγει την ταχύτητα και την ποιότητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Που σημαίνει ότι προάγει το σταθερό νομικό περιβάλλον, το φιλικό προς τον επενδυτή περιβάλλον. Πριν απ’ όλα όμως προάγει την διαφάνεια και την ανεξαρτησία στη δικαιοσύνη».

Η τοποθέτησή μου:

Previous ArticleNext Article