Λάρισα

«Σκευωρία Novartis: ο ΣΥΡΙΖΑ τραυμάτισε σοβαρά και τη Δικαιοσύνη»

Στη γραμμή Πολάκη που έλεγε «να κλείσουμε κάποιους στη φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές» η κυβέρνηση έστησε την υπόθεση Novartis. Φαίνεται όμως ότι της γύρισε μπούμερανγκ. Χωρίς «κουκουλοφόρους» μάρτυρες, χωρίς αποδείξεις για διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος, με αθώους τους περισσότερους από τους πολιτικούς, το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» για το οποίο κατηγορήθηκαν 10 πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων 2 πρώην πρωθυπουργοί, αποδείχθηκε η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο πολιτικό. Είναι πρωτίστως θεσμικό. Η επιστολή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύοντα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, κ. Αγγελή, στην οποία έκανε λόγο για μεθοδεύσεις, ώστε να διωχθούν πολιτικά πρόσωπα, έχει πλήξει καίρια την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης  και –φοβάμαι- θα αφήσει βαθιά πληγή. Πώς να πείσει ο κ. Τσίπρας ότι σέβεται τη Δικαιοσύνη, όταν μια μέρα πριν έρθει στη δημοσιότητα η υπόθεση της Novartis ο κ. Τζανακόπουλος πήγε να ενημερωθεί στον Άρειο Πάγο; Όταν -σύμφωνα με τον κ. Αγγελή- είχε ενημερωθεί ο κ. Καλογήρου; Όταν διόριζε την κ. Θάνου ως σύμβουλό του αμέσως μετά την συνταξιοδότησή της ως προέδρου του Αρείου Πάγου;

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνούνται επίμονα να αναγνωρίσουν ότι ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης έγινε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, μεταξύ 2009-2012 και συνεχίστηκε μέχρι το 2014, παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις συντεχνιών και φαρμακευτικών εταιρειών. Θυμίζω ότι μεταξύ 2009-2011 εισάγεται σε χρόνο ρεκόρ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το παρατηρητήριο τιμών για τις προμήθειες, το διπλογραφικό σύστημα στα λογιστήρια των νοσοκομείων. Αλλάζει η διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων που περνάει από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Υγείας. Ενισχύεται η διαφάνεια της λειτουργίας της επιτροπής τιμολόγησης του ΕΟΦ. Ιδρύεται ο ΕΟΠΠΥ, για να αρχίσει μια νέα εποχή στη διαχείριση των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων, μακριά από την επιρροή των πελατειακών δικτύων. Η κυβέρνηση Καραμανλή, που συστηματικά καλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσε τη  δαπάνη το 2009 σε ύψος ρεκόρ: 5,1 δις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και την περίοδο που η χώρα κινδύνευε με χρεοκοπία, ζητούσε αύξηση της ήδη παράλογης δαπάνης. Δεν ψήφισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την εφαρμογή του διπλογραφικού στα νοσοκομεία, την ίδρυση του ΕΟΠΠΥ και τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ως κυβέρνηση πια «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων για πολλούς μήνες κάνοντας δώρο εκατομμύρια στις εταιρείες και άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης, αυξάνοντας τις τιμές σε χιλιάδες φάρμακα. Και σήμερα, το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι το κόμμα που ζήτησε τη σύγκληση διακομματικής επιτροπής για την χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο και έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων.

H υπόθεση Novartis σε κάποιους μήνες, ίσως, και να έχει ξεχαστεί. Η πληγή που άφησε στη Δικαιοσύνη, όμως, δυστυχώς θα παραμείνει να μας θυμίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. εκτός από ανίκανη υπήρξε κατ’ αρχήν επικίνδυνη.

Previous ArticleNext Article