Ελασσόνα

Σημαντικότατη συνάντηση εκπροσώπων του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η σημαντικότατη ,για το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, προγραμματισμένη  συνάντηση που είχαν στελέχη του , με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο στο γραφείο του στο Φανάρι-Κωνσταντινούπολη , την περασμένη Κυριακή 10 Μαρτίου 2019, μέσα σε κλίμα συγκίνησης , συνάντηση  που  αποτελεί συνέχεια της περυσινής επίσκεψης (Μάρτιος 2018) αντιπροσωπείας επιστημόνων, στα πλαίσια συνεργασιών που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία  χρόνια.

 

Συγκεκριμένα , τον Οικουμενικό Πατριάρχη επισκέφτηκαν ,εκ μέρους του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και των Διοργανωτών των Συνεδρίων Ψηφιοποίησης, ο Πρόεδρος του Δικτύου κ. Κων/νος Σκριάπας και ο Αντιπρόεδρος κ. Κων/νος Φουρκιώτης, προκειμένου να παρουσιάσουν το πολυσχιδές έργο του Δικτύου πάνω στον πολιτισμό, στις επιστήμες  και στην κοινωνική αλληλεγγύη και να παραδώσουν τα πρακτικά του 2ου Πανελλήνιου Συνέδριου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς EuroMed 2017, που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στις 1-3 Δεκεμβρίου 2017 .

Σημειώνεται ότι  τα -εθνικής σημασίας -αυτά συνέδρια , θεσμοθετήθηκαν για την Ελλάδα ,από το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, το ΤΕΠΑΚ ,το Παν/μιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και , μάλιστα,  το 2ο ,κατά σειρά, Συνέδριο, τελούσε υπό την Αιγίδα της Α.Θ. Παναγιότητος  Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου ,του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ενώ είχε την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ,του Υπουργείου Τουρισμού ,του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα , της Περιφέρειας Θεσσαλίας/ΠΤΑ/Europe Direct και πολλών παγκόσμιων επιστημονικών  Οργανισμών (UNESCO, ICOM,ICOMOS , κ.ά.) .

Ο βασικός λόγος της επίσκεψης των εκπροσώπων του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ήταν η διαμόρφωση της, πολύ υψηλού επιπέδου, συνεργασίας, που υπάρχει μεταξύ των διοργανωτών Φορέων και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πάνω σε θέματα ψηφιοποίησης και  διάσωσης του πολιτιστικού αποθέματος του Ανθρώπου , αλλά κυρίως, στη μελέτη, έρευνα, καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη των θρησκευτικών και Βυζαντινών μνημείων της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη και  σε όλο τον κόσμο, που είναι ,ένα από τα βασικά ζητούμενα των συνεδρίων ψηφιοποίησης ,αλλά και των πολύ εξειδικευμένων σεμιναρίων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, στις μη καταστροφικές μεθόδους στη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παρουσιάστηκαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη τα  Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που   έχουν  ως κεντρικές έννοιες τον Πολιτισμό, την Παιδεία , την Έρευνα, την Καινοτομία , τις Ψηφιακές Τεχνολογίες  και την τουριστική προβολή προορισμών , μέσω της ανάδειξης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς (αρχαιοελληνικών και Βυζαντινών Μνημείων κ.ά. ) , που χαρακτηρίστηκαν ως ένα εξαιρετικό εγχείρημα που πέτυχε  και ,ήδη, συγκεντρώνουν  το έντονο ενδιαφέρον επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων ,  που χρησιμοποιούν αλλά και αναπτύσσουν τις επιστήμες της Ψηφιοποίησης και των Νέων Τεχνολογιών, όπως και  κάθε άλλη επιστήμη, που άπτεται της διάσωσης της  Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς (αρχαιολογία, Βυζαντινολογία, πολυτεχνεία ,εξειδ. επιστήμονες πληροφορικής και νέων τεχνολογιών αιχμής, συντηρητές μνημείων, ιστορικούς, κ.ά.).

Επίσης, παρουσιάστηκε η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη ,για τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Ψηφιοποίησης και τη δημιουργία  ενός εθνικού επιχειρησιακού σχεδίου ψηφιοποίησης του Ελληνικού Πολιτισμού.

Σημειώνεται , από το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει εξαιρετική ευαισθησία στη διάσωση της πολιτιστικού αποθέματος και του μοναδικού θρησκευτικού πλούτου και συμμετέχει σε  κάθε επιστημονικό γεγονός που αφορά την ψηφιοποίηση, ενώ χαρακτήρισε το έργο του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,πάνω στις επιστήμες ,στον πολιτισμό και στην κοινωνική αλληλεγγύη προς τις ευπαθείς ομάδες ,ως εξαιρετικό και για τον λόγο αυτό στηρίζει κάθε του προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή .

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, που έχει έδρα την πανέμορφη πόλη της Ελασσόνας, στους πρόποδες του Ολύμπου , μετέφεραν τον σεβασμό των Φορέων της Ελασσόνας που εκπροσωπεί, ενώ πρόσφεραν στον Παναγιώτατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, εξαιρετικά προϊόντα του Ολύμπου ,   (τσάϊ, ρίγανη, μέλι, τσίπουρο κ..ά.) που κατακτούν νέες αγορές για την ποιότητά τους.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του Δικτύου, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κωνσταντινούπολη  είχαν προγραμματισμένη συνάντηση στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης με τον Διευθυντή του κ. Ιωάννη Δεμιρτζόγλου , όπου και ήταν επίσημοι καλεσμένοι σε γιορτή για τη μέρα της γυναίκας , στη Θεολογική Σχολή Χάλκης με τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αρχιμανδρίτη κ. Καισάριο Χρόνη, ενώ συναντήθηκαν με ομογενείς της Κωνσταντινούπολης και τον  Πρόεδρο των Ελληνικών  Κοινοτήτων κ. Γεώργιο Παπαλιάρη , προκειμένου να διαμορφώσουν το πλαίσιο της συνεργασίας τους.

Previous ArticleNext Article