Λάρισα

«Σε όλο τον κόσμο η ψηφιοποίηση μειώνει τις θέσεις εργασίας, εδώ τις αυξάνει»

ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

«Η ψηφιοποίηση σε όλο τον κόσμο μειώνει τις θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να εισάγει ψηφιοποίηση και καινούρια ψηφιακά εργαλεία και να τις αυξάνει. Αντί να μιλάμε για μείωση των θέσεων εργασίας, για ευέλικτα σχήματα, για αντικατάσταση ανθρώπων, ενδεχομένως, ή θέσεων κενών από ψηφιακά εργαλεία και ψηφιακές λειτουργίες, μιλάμε για εισαγωγή ψηφιοποιημένης γραφειοκρατίας. Ταυτόχρονα, μαζί με τους γραφειάδες, που χρειάζονται για να τροφοδοτούν τους υπολογιστές» τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης.

Σχολιάζοντας τον πυρήνα του συζητούμενου νομοσχεδίου τόνισε ότι «ενώ είναι μια καλή ιδέα, ένα συντονιστικό όργανο βασισμένο σε ψηφιακές τεχνολογίες και μπορεί να βοηθήσει, να επιταχύνει και να ενσωματώσει υπηρεσίες, στην πραγματικότητα, η καλή ιδέα θάβεται από τη γραφειοκρατία, γιατί ο συντονισμός και η παρακολούθηση με τον τρόπο που γίνεται είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν. Προβλέπεται ένα πολύπλοκο οργανόγραμμα που δημιουργεί δέκα στιβάδες, τη μια πάνω από την άλλη, σε δύο επίπεδα, το κυβερνητικό και το αυτοδιοικητικό, ένα πραγματικό δαίδαλο υπηρεσιών, ο οποίος θα μπορούσε να είχε αντικατασταθεί από ένα αποτελεσματικό ψηφιακό σύστημα.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην μεταβολή της στάσης της κυβέρνησης, στο θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στα προβλήματα εφαρμογής που ενδέχεται να υπάρξουν. «Λέγατε τότε, ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα μπορεί να εξελιχθεί σε «παγίδα φτώχειας» ως όργανο άσκησης της πολιτικής του ΔΝΤ. Τώρα, βέβαια, το βλέπετε ως μια σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία και θα ψηφίσουμε, αλλά τα ερωτήματα είναι άλλα. Προβλέπεται ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται από 1/1/2017 και έχουν εξασφαλιστεί και χρήματα για το 2017. Υπάρχει, όμως, σύστημα που μπορεί να «σηκώσει» του έργο πανελλήνια από 1/1/2017; Υπάρχει έστω, ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, έστω σταδιακής, στους επόμενους λίγους μήνες, ή θα πάμε όπως πήγαμε με την ανθρωπιστική κρίση, όπου υπήρχαν λεφτά τα οποία δεν είχαν αρχίσει ακόμα να διανέμονται. Σας είχαμε επισημάνει και τότε ότι οι δήμοι είχαν μηχανισμούς, εκεί υπήρχε ο τρόπος με τον οποίον είχε αναπτυχθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και μπορούσε να απορροφήσει αυτά τα χρήματα. Εσείς θέλατε να δημιουργήσετε καινούριους, τώρα αυτοί θα ενταχθούν ξανά εδώ και έτσι χάσαμε δύο χρόνια. Δύο χρόνια «κυνηγάμε την ουρά μας» παριστάνοντας τους αντί- μνημονιακούς, τους ενάντιους στην τρόικα, για να δεχθούμε τελικά αυτό που ήταν προφανές».

Previous ArticleNext Article