Λάρισα

Σαχινίδης: «Δηλώνω παρών στον αγώνα με το ΚΙΝΑΛ»

Στην ομιλία το βράδυ της Δευτέρας ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης σε ένα κατάμεστο από κόσμο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του με το ψηφοδέλτιο του  ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εθνικές εκλογές.«Σήμερα, είμαι εδώ για να δηλώσω παρών στον αγώνα που καλούμαστε να δώσουμε με την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά για την ανασύνταξη της χώρας και την ανασυγκρότηση της παράταξης μας», σημείωσε ο πρώην «Τσάρος» της ελληνικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σαχινίδης αναφέρθηκε στις στο ξέσπασμα της κρίσης αλλά και στο πως μπορεί να αναταχθεί η ελληνική οικονομία κάνοντας λόγο για αλλαγές και διαρθρωτικές αλλαγές. «Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της μεγαλύτερης μεταπολεμικά οικονομικής κρίσης το 2008, που χτύπησε την δημοσιονομικά και ανταγωνιστικά αποδυναμωμένη ελληνική οικονομία, η κληρονομιά της κρίσης αυτής είναι ιδιαίτερα βαριά. Από τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την κληρονομιά θα καθοριστεί το αν και πότε η χώρα θα βγει οριστικά και με ασφάλεια από την κρίση.

Η λύση στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους δεν πρέπει να αφεθεί στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Προϋποθέτει το πέρασμα της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ονομαστικής ανάπτυξης ώστε να μειωθεί ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ.

Ένας παράγοντας που εμποδίζει το πέρασμα της οικονομίας σε βιώσιμη ανάπτυξη είναι το υψηλό ιδιωτικό χρέος. Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων εμποδίζει τις τράπεζες να επιτελέσουν τον ρόλο τους ως ο αναπτυξιακός πυλώνας της οικονομίας. Είναι αναγκαία η επανεξέταση των προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος στη βάση της πρότασης για τη δημιουργία μιας «κακής» τράπεζας. Σε αυτήν θα περάσουν τα κόκκινα δάνεια.

Είναι προφανές, ότι πίσω από αυτά τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που μας κληροδότησε η κρίση κρύβεται η αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να εισέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Σήμερα λοιπόν μετά από μια δεκαετή κρίση το κρίσιμο ερώτημα όλων των πολιτών είναι αν και ποια ανάπτυξη θα έχουμε στα επόμενα χρόνια; Οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί κάνουν απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια. Κυρίως γιατί βλέπουν ότι δεν γίνονται επενδύσεις ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο πληθυσμός της χώρας.

Η οικονομική ανάπτυξη των επόμενων χρόνων υπονομεύεται από τη δέσμευση που επέβαλε η κυβέρνηση στη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Αυτός ο στόχος δεν επιτρέπει αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική ώστε να μειωθούν κατά ουσιαστικό τρόπο τα φορολογικά βάρη.  

Ήρθε η ώρα για μια αλλαγή αυτής της πολιτικής με αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό πρέπει να συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους. Ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο.

Πρέπει η χώρα μετά τις εκλογές να αναλάβει την παρουσίαση στους Ευρωπαίους ενός εκτεταμένου προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και στους θεσμούς», κατέληξε.

Αναφερόμενος στην πορεία του ΚΙΝΑΛ προς τις κάλπες ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα θα ζητήσει ισχυρή εντολή για την επόμενη ημέρα, ενώ αναφέρθηκε και στις πιθανές συνεργασίες. «Τις προτεραιότητες μας στην οικονομική πολιτική παρουσίασε πρόσφατα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεννηματά σε εκδήλωση στη Βουλή όπου παρουσιάστηκε η πρόταση νόμου που προετοίμασε η ΚΟ από κοινού με τον Τομέα Οικονομικών.

Η χώρα λοιπόν έχει ανάγκη από ένα κυβερνητικό πρόγραμμα προοδευτικών αλλαγών και αυτό παρουσιάζουμε στους πολίτες. Θα τους ζητήσουμε να μας δώσουν ισχυρή εντολή στις εκλογές. 

Μας λένε πολλοί εκ του πονηρού με ποιους θα πάτε μετά τις εκλογές. Αυτά τα ερωτήματα τα θέτουν αυτοί που θέλουν να μείνουμε σε μονοψήφια μεγέθη για να μας περιορίσουν στο ρόλο του μικρού κυβερνητικού εταίρου», επισήμανε ο πρώην υπουργός.

Μάλιστα έκανε αναφορά και στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στη πεποίθηση του «όλοι ίδιοι είναι». «Η πορεία στον χρόνο έδειξε ότι τελικά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ο καθένας από εμάς έχει τη δική του πορεία και από την ώρα εισόδου μέχρι και την έξοδο του από την πολιτική αξιολογείται κάθε ώρα και στιγμή για τη στάση του», κατέληξε.

larissanet,gr

Previous ArticleNext Article