Ελασσόνα

Σήμερα στην Ελασσόνα «…στου Ολύμπου την αυλή τραγουδάμε παραδοσιακούς σκοπούς»!

Σε μια εποχή που όλοι προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πάντα και κυρίως τον πολιτισμό, η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, γιορτάζοντας τα 40 της χρόνια διοργανώνει με συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας την 1η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών «…στου Ολύμπου την αυλή, τραγουδάμε παραδοσιακούς σκοπούς».

Η Λ.Α.Ε.Ε. που ιδρύθηκε το 1977, στην πόλη της Ελασσόνας, είναι ένας πολιτιστικός σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πολύπλευρη και αξιόλογη δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σήμερα αριθμεί πάνω από 250 μέλη, αναπτύσσοντας τμήματα παραδοσιακού χορού, εικαστικών, χειροποίητου εναλλακτικού κοσμήματος, ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θεατρικού εργαστηρίου και χορωδίας παραδοσιακού τραγουδιού. Το τελευταίο αυτό τμήμα, ξεκίνησε πριν 3 χρόνια με υπεύθυνο τον κ. Μάριο Σαρακατσιάνο.
Τα  παραδοσιακά τραγούδια είναι ένας πράγματι πολιτισμός. Κάθε τραγούδι πρώτον: έχει δική του θεματική, γι αυτό κατηγοριοποιούνται ανά εποχή και κατάσταση. Παραδείγματος χάρη: της Άνοιξης, όπου τοποθετούνται και τα Πασχαλινά παραδοσιακά τραγούδια, επετειακά, ιστορικά, μοιρολόγια, της ξενιτιάς, του γάμου, της φύσης, του έρωτα, παραλογές  κ.α. Δεύτερον: μπορεί να υπάρξει ομοιότητα μεταξύ τους από περιοχή σε περιοχή,  προσαρμοσμένα, ωστόσο, στα εκάστοτε μουσικά δεδομένα των περιοχών που το υιοθετούν και τρίτον: σε πιο συγκεκριμένο επίπεδο, σε μια τοπική κοινωνία μπορούν και  συνυπάρχουν και συνεορτάζουν φιλικά πολλές ομάδες από διάφορα γειτονικά χωριά.

Ο συνεορτασμός αυτός είναι η φιλοσοφία του παραδοσιακού μας τραγουδιού. Ενώνει, καλλιεργεί ήθος και έθος, προβληματίζει, συγκινεί, συμβουλεύει, προτρέπει, θυμίζει, προκαλεί δέος, χαροποιεί, θλίβει. Όλα αυτά, είναι το παραδοσιακό μας τραγούδι. Όλα αυτά θέλουμε να τα μεταφέρουμε στους νέους ανθρώπους, να μάθουν, να μελετήσουν και να αγαπήσουν το παραδοσιακό τραγούδι. Αυτά θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε στις συναντήσεις παραδοσιακών χορωδιών που ξεκινάμε από φέτος και θέλουμε να κάνουμε θεσμό στην πόλη μας.

Συμπαραστάτης στο εγχείρημα αυτό της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, ο κ. Μάριος Σαρακατσιάνος, πτυχιούχος του τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής, που ανέλαβε εδώ και 3 χρόνια τη δημιουργία και τη διεύθυνση της παραδοσιακής μας χορωδίας.

Με χαρά λοιπόν, υποδεχόμαστε τις χορωδίες: του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης, του Αγ. Γεωργίου Γιαννιτσών, του Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων, της Αντιδ/χιας Πολιτισμού Δ. Κιλελέρ – Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» και Μικρασιατικού Συλλόγου Ν. Λάρισας, το Σάββατο 6 Μαΐου 2017 και ώρα 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Β. Φαρμάκη» στην 1η Συνάντηση Παραδοσιακών Χορωδιών «…στου Ολύμπου την αυλή, τραγουδάμε παραδοσιακούς σκοπούς. Γενική Είσοδος: 3,00 ευρώ.

Συμμετέχουν οι Μουσικοί: Κώστας Κωστούλης – κλαρίνο, Λευτέρης Γάλλος – βιολί, Σαμόλαδος Γιάννης – κρουστά, Σαρακατσιάνος Μάριος – λαούτο.
Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Ελασσόνας, που είναι συμπαραστάτες μας, καθώς και τους χορηγούς μας, «Καταστήματα ΤΖΗΚΑΣ», «Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής ΜΕΛΩΔΙΑ» και το κατάστημα «PRIVATO – ΑΝΔΡΙΚΗ ΜΟΔΑ».

Previous ArticleNext Article