Λάρισα

Ρένα Καραλαριώτου: Θέλουμε τη Λάρισα φιλική στους πολίτες ΑμΕΑ

  • Ελλείψεις σημείων προσπέλασης, προσβασιμότητας και δομών στήριξης-φροντίδας των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα

«Η Λάρισα οφείλει να γίνει μια πόλη φιλική προς τους πολίτες ΑμΕΑ, για τους πολίτες που σε μόνιμη ή προσωρινή βάση αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας. Οι σημαντικές ελλείψεις προσπελασιμότητας και προσβασιμότητας των δημοτικών και δημοσίων κτιρίων, δρόμων και πεζοδρομίων πέριξ του κέντρου, η αδυναμία ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης από την πλευρά του Δήμου Λαρισαίων των ανθρώπων με φυσικές ή επίκτητες αδυναμίες καταδεικνύουν την έλλειψη οργανωμένου σχεδιασμού εκ μέρους της απερχόμενης δημοτικής αρχής», σημειώνει η υποψήφια δήμαρχος, Ρένα Καραλαριώτου.

«Η μετακίνηση πολιτών ΑμΕΑ από τις συνοικίες προς το κέντρο είναι δύσκολη υπόθεση. Στις συνοικίες, ενώ τα αστικά λεωφορεία είναι εξοπλισμένα με τις ειδικές πλατφόρμες, το να φτάσει κάποιος με αναπηρικό καροτσάκι στη στάση για να πάρει το αστικό είναι πραγματικός άθλος, καθώς δεν έχει προβλεφθεί να υπάρχουν ισόπεδες διαβάσεις κοντά στις στάσεις των λεωφορείων!

Κανένας φωτεινός σηματοδότης, ακόμη και μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ στο κέντρο της πόλης, δεν διαθέτει σύστημα ηχητικής προειδοποίησης για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.  Όσο για τις ειδικές διαδρομές στα πεζοδρόμια για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, μόνον μία λέξη μπορεί να τις χαρακτηρίσει: κυκεώνας.

Στο ίδιο το κτίριο του Δημαρχείου, οι συμπολίτες μας ΑμΕΑ αναγκάζονται να ανεβαίνουν στον τρίτο όροφο, να διασχίζουν όλη την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να καταλήξουν στον όροφο που βρίσκεται η υπηρεσία που χρειάζονται! Επιπρόσθετα, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως μέριμνα για τους πολίτες με προβλήματα ακοής, καθώς δεν υπάρχει ούτε ένας δημοτικός υπάλληλος που να γνωρίζει τη νοηματική.

Το Χατζηγιάννειο, το Κηποθέατρο και άλλοι χώροι πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων δεν είναι προσπελάσιμοι στο σύνολό τους για τους συμπολίτες μας που έχουν κινητικά προβλήματα.

Η Λάρισα χρειάζεται σωστά οργανωμένο και μελετημένο σχέδιο, ώστε όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν ισότιμα την πόλη τους, ανεξάρτητα από τις αδυναμίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν, στα πρότυπα μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής πόλης», καταλήγει η κ.Καραλαριώτου.

Διαμορφώνουμε μια Πόλη Φιλική προς τους πολίτες ΑμΕΑ με:

  • Προσβάσεις για ΑμΕΑ στα πεζοδρόμια της πόλης και σε όλα τα δημοτικά κτίρια.
  • Δημιουργία νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμΕΑ.
  • Προγράμματα επιμόρφωσης, με πρώτο αυτό της καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού.
  • Οργάνωση Δικτύου Άμεσης Τηλε-ειδοποίησης, για ειδοποιήσεις επείγουσας ανάγκης.
  • Δημιουργία Κέντρου Πρόνοιας και Συμβουλευτικής για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού.
  • Δωρεάν θέσεις στάθμευσης για τους πολίτες ΑμΕΑ στο κέντρο της πόλης.
  • Δημιουργία Κέντρων Καθημερινότητας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, σε κάθε συνοικία
  • Διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας και Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Συνάντηση με τους φορείς πολιτών ΑμΕΑ

«Είμαστε κοντά στους πολίτες ΑμΕΑ, με οργανωμένο σχέδιο, ώστε να απολαμβάνουν με όρους ισοτιμίας και ισονομίας την πόλη μας, όπως επιτάσσει μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή Λάρισα», τόνισε η υποψήφια δήμαρχος, Ρένα Καραλαριώτου στη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις και τα μέλη του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών και την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν να ικανοποιηθεί το κεντρικό αίτημά τους που είναι η δυνατότητα των ΑμΕΑ και αναπήρων πολιτών να έχουν πρόσβαση παντού –σε εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης, σε όλα τα δημοτικά κτίρια και τα κέντρα Πολιτισμού. Η κ.Καραλαριώτου δεσμεύτηκε για την ενίσχυση του θεσμού του «Λευκού Ταξί», που χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις των πολιτών ΑμΕΑ, την ενίσχυση του Στούντιο Ηχογραφήσεων, καθώς και για τη συνέχιση εφαρμογής του μέτρου μειωμένων ανταποδοτικών τελών για τη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.

Στη συνάντηση μετείχαν από την πλευρά της Ομοσπονδίας ο πρόεδρος, Στέφανος Πάικος και ο ταμίας, Θάνος Χριστοδούλου, από την πλευρά του Συλλόγου ο πρόεδρος, Αθανάσιος Πατσιούρας, οι αντιπρόεδροι Νικολέτα Τριζόγλου και Θεοδώρα Φλέγκα, ο γενικός γραμματέας Ευθύμιος Καλαϊντζίδης και η οργανωτική γραμματέας Δήμητρα Μπούρα. Την κ.Καραλαριώτου συνόδευαν οι υποψήφιοι της δημοτικής παράταξης «Λάρισα Μπροστά», Κωνσταντίνος Λιούτας, Νικόλαος Φασούλας και Ανδρονίκη Χατζηαβραάμ.

Previous ArticleNext Article