Κόσμος

Πώς ο Τζεφ Μπέζος της Amazon ξεπέρασε στη λίστα Forbes τον Μπιλ Γκέιτς

Δισεκατομμυριούχος μεν, αλλά με απώλειες παραμένει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που σύμφωνα με το Forbes είδε την περιουσία του να μειώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Την ίδια ώρα, ο ιδρυτής του Amazon, Τζεφ Μπέζος είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη, με περιουσία 112 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με το περιοδικό,

η περιουσία του Τραμπ υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά 400 εκατ. δολάρια και διαμορφώθηκε στα 3,1 δισ. δολάρια την περασμένη χρονιά.  Ως εκ τούτου, ο αμερικανός πρόεδρος έπεσε κατά 200 θέσεις στην κατάταξη των δισεκατομμυριούχων και από τη θέση 544 έπεσε στη θέση 766.

Η μείωση της περιουσίας του αποδίδεται στην «σκληρή αγορά ακινήτων στη Νέα Υόρκη, ιδιαίτερα για τα καταστήματα λιανικής πώλησης». Επίσης, ο Τραμπ δαπάνησε αρκετά χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ έδωσε 25 εκατομμύρια δολάρια για δικαστικό συμβιβασμό.

Επιπλέον 35 άτομα στη λίστα των δισεκατομμυριούχων 

Το Forbes ανακοίνωσε ότι επιπλέον 35 άτομα προστέθηκαν στην παγκόσμια λίστα των δισεκατομμυριούχων, που μετρά πλέον 2.208 άτομα, με περιουσία άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αναδείχθηκε ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, με περιουσία 112  δισ. δολαρίων, εκτοπίζοντας τον συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, που έπεσε στη δεύτερη θέση με 90 δισ. δολάρια.

Συνολικά, οι 2.208 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν 9,1 τρισ. δολάρια, αυξάνοντας τον πλούτο τους κατά 1,4 δισ. δολάρια έναντι τις περσινής χρονιάς.

Ο τίτλος του Forbes είναι χαρακτηριστικός: «οι υπερ-πλούσιοι συνεχίζουν να γίνονται πλουσιότεροι, διευρύνοντας το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς και τους υπόλοιπους ανθρώπους».

Οι πρώτες θέσεις ανήκουν κυρίως στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 12 από τους 15 πλουσιότερους ανθρώπους είναι από τις ΗΠΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ με 84 δισ. δολάρια και στην πέμπτη θέση ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ με περιουσία 71 δισ. δολαρίων.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος εκτός ΗΠΑ είναι ο επικεφαλής της LVMH από τη Γαλλία, Μπερνάρ Αρνό, με περιουσία 72 δισ. δολαρίων.

Και τέσσερις Έλληνες

Ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου βρίσκονται και 4 Έλληνες. Πρόκειται για τους Σπύρο Λάτση, Φίλιππο Νιάρχο, Αριστοτέλη Μυστακίδη και Βαρδή Βαρδινογιάννη, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα σε 2.208 δισεκατομμυριούχους από 72 κράτη του πλανήτη που περιλαμβάνει η λίστα του περιοδικού.

Η κατάταξή τους έχει ως εξής:

Σπύρος Λάτσης: 729η θέση, περιουσία 3,2 δισ. δολάρια

Φίλιππος Νιάρχος: 859η θέση, περιουσία 2,8 δισ. δολάρια

Αριστοτέλης Μυστακίδης:  965η θέση, περιουσία 2,5 δισ. δολάρια

Βαρδής Βαρδινογιάννης: 1999η θέση, περιουσία 1,1 δισ. δολάρια.

Previous ArticleNext Article