Ελλάδα

«Πρώτο κουδούνι» σήμερα στα σχολεία όλης της χώρας

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 σήμερα και το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτυπάει στις 9 για χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα.

Την τιμητική τους έχουν κάθε χρόνο τα πρωτάκια με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της νέας τους ζωής, αλλά και οι μαθητές που έρχονται αντιμέτωποι με τις αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος.

Το σχολικό περιβάλλον είναι καθρέφτης της κοινωνίας με τις συνήθειες και τις συμπεριφορές των γονιών να αναπαράγονται από τα παιδιά.
Το οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον της γειτονιάς, αλλά και η συγκρότηση και η στήριξη της οικογένειας, σε μεγάλο βαθμό, καθορίζει την εξέλιξή τους στο σχολείο, επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, ενώ η δέσμευση και ευαισθητοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού παίζει μεγάλο ρόλο στο κατά πόσο άσχημες συμπεριφορές γίνονται ή όχι ανεκτές, προστατεύοντας τόσο τους διδάσκοντες, όσο και τους μαθητές.

Επίσης, η αλληλεπίδραση και συνύπαρξη μαθητών από την Ελλάδα και από άλλες χώρες, φαίνεται να είναι επωφελής για όλο το μαθητικό πληθυσμό. Δυστυχώς, ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών Ρομά δεν συνεχίζει στο Γυμνάσιο, ενώ δεν είναι πολλοί οι Ρομά, που τελικά τελειώνουν το δημοτικό.

Το σχολείο είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας και έχει όλες τις πτυχές και τις δυσκολίες της ζωής κι αυτές καλούνται να καλύψουν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι πέρα από το να «μάθουν γράμματα» στα παιδιά θα πρέπει να διδάξουν ήθος, ανθρωπιά και αυταπάρνηση.

Την αναβάθμιση των ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων της χώρας, μέσω της ένταξής τους στο ολοήμερο πρόγραμμα, υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, από το δημοτικό σχολείο της Πέρδικας, στην Αίγινα. «Από φέτος εντάχθηκαν στο ολοήμερο πρόγραμμα και τα ολιγοθέσια σχολεία» είπε ο κ. Γαβρόγλου, μετά το πέρας του αγιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «ένα τεράστιο βήμα αναβάθμισης των ολιγοθέσιων σχολείων».
«Είμαστε σήμερα εδώ, στην Πέρδικα, στο ολιγοθέσιο σχολείο της Αίγινας, ακριβώς για να υπογραμμίσουμε τη διάσταση αυτή της πολιτικής μας» συμπλήρωσε.

«Ευχή μας όλα τα παιδιά να γίνουν χαρισματικοί άνθρωποι» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τον αγιασμό τον οποίο τέλεσε στο δημοτικό σχολείο Αγίων Αναργύρων.

«Καλή σχολική χρονιά σε όλες και σε όλους» ευχήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter.
Ολόκληρη η ανάρτηση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στο πιο ορεινό χωριό και στο πιο απομακρυσμένο νησί, το κουδούνι χτύπησε στην ώρα του για όλα τα παιδιά. Η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, η εμβάθυνση του κοινωνικού ρόλου του σχολείου και η έξοδος από την κρίση, μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Με τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους και τα σχολειά μας χωρίς σοβαρά προβλήματα. Εύχομαι σε όλες και όλους καλή σχολική χρονιά».
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παραστεί στον αγιασμό σχολείου στο Μενίδι, όπως είχε προγραμματίσει, καθώς προέκυψε προσωπικό θέμα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Previous ArticleNext Article