Ελλάδα

Ποιοι αγρότες γλιτώνουν και ποιοι όχι το «τσεκούρι» 60% στη σύνταξη

«Βόμβα» στις επιδοτήσεις βάζει το πέναλτι μείωσης της σύνταξης κατά 60% που θα έχουν οι συνταξιούχοι αγρότες, πιθανότατα χωρίς περίοδο χάριτος όπως εξεταζόταν αρχικά.

Όσοι σκοπεύουν να συνταξιοδοτηθούν φέτος από τον ΟΓΑ έχοντας συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους κινδυνεύουν να έχουν 60% μείωση στη σύνταξη ΑΝ κρατήσουν τα δικαιώματα ενίσχυσης, ενώ για να πάρουν ολόκληρη τη σύνταξη θα πρέπει να μεταβιβάσουν τα δικαιώματα μένοντας χωρίς επιδότηση!

Οι επιλογές τους θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τις 15 Μαΐου που λήγει η προθεσμίατων φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ, οπότε θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα διαλέξουν να μείνουν στο χωράφι ή αν θα πάρουν τη σύνταξη.

Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει για τους συνταξιούχους ότι όσοι αποκτούν ή αναλαμβάνουν εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα από 13/5/2016 και μετά έχουν… πέναλτι ως εργαζόμενοι συνταξιούχοι και τους κόβεται το 60% της σύνταξης συνεχίζοντας ταυτόχρονα και την αγροτική δραστηριότητα.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης άφησε «παράθυρο» όχι μόνο για περικοπές άμεσα στις συντάξεις των αγροτών που θα υποβάλλουν τον Ιούνιο τα χαρτιά τους στον ΟΓΑ, αλλά επιπλέον έδειξε ότι την ίδια ποινή θα έχουν και όσοι αγρότες συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 31/12/2016 εφόσον άλλαξαν δραστηριότητα και αντί για χωράφια, άνοιξαν σούπερ μάρκετ.

Το βέβαιο είναι ότι… πέναλτι 60% στις συντάξεις του ΟΓΑ έρχεται και πιθανότατα χωρίς τη μεταβατική περίοδο που αρχικά εξεταζόταν να πάει έως το 2021.

Οι μόνοι που γλιτώνουν το πέναλτι και αυτό υπό όρους είναι όσοι συνταξιοδοτήθηκαν έως το τέλος του 2016 από τον ΟΓΑ και εξακολουθούν να έχουν αγροτική δραστηριότητα.

Επίσης η βόμβα των μειώσεων απειλεί, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, όσους συνταξιοδοτούνται από 1/1/2017 και ενεργοποιούν εντός του έτους τα δικαιώματα ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ.
ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Previous ArticleNext Article