Ελασσόνα

Πνευματικός ευεργέτης ο ιατρός Άγιος Λουκάς

«Λουκάν τον θεηγόρον και του Παύλου συνέκδημον και Ευαγγελίου του τρίτου συγγραφέα θεόπνευστον, εν ύμνοις τιμήσωμεν, πιστοί, ως άξιον εργάτην του Χριστού. Τω φώτι γαρ του Κυρίου καταυγασθείς μετέδωκε φως τω κόσμω».

Γιορτάστηκε στην Ελασσόνα η μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά, του Αγίου Λουκά, παρουσία δεκάδων πιστών, στον φερώνυμο Ιερό Ναό, που βρίσκεται στην είσοδο του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας.

Το απόγευμα της Δευτέρας (παραμονή της εορτής), τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα και ακολούθησε το πρωί της Τρίτης, ανήμερα της εορτής του Αγίου, η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο διάκονος π. Παϊσιος Μπίσμπας. Μαζί τους συμπροσευχήθηκαν άλλοι ιερείς της περιοχής και η γυναικεία αδελφότητα από μοναχές της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας.

Στο Θείο Κήρυγμα, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων αναφέρθηκε στη ζωή και στις αρετές του Αποστόλου Λουκά, επισημαίνοντας, ανάμεσα στα άλλα: «Ο τιμώμενος Άγιος χαρακτηρίζεται από πολλές ονομασίες. Θύρα της Οικουμένης, εκπέμπει φως, αστραπή του ουρανού. Ο Άγιος Λουκάς σημαίνει φωτεινός. Οι άμεσοι συνεργάτες του Ιησού Χριστού έγιναν φως με το κήρυγμα τους και την ίδια τους τη βιωτή. Μας χάρισαν το φως, μας έκαναν γνώριμους με το φως, το φυσικό και το νοητό φως. Ήταν πνεύμα ανήσυχο, ήθελε να γνωρίζει, να μαθαίνει την γνώση. Χριστιανός επιστήμων, εξαίρετος ιατρός, δέχθηκε την Χριστιανική πίστη χωρίς δισταγμούς και προφυλάξεις. Δεν γέμισε με έπαρση και αλαζονεία, ιεραπόστολος, πολύτιμος συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου, που τον ακολούθησε σε όλες τις Αποστολικές περιοδείες του. Ήταν ανελλιπώς δίπλα του.

Απόστολος και Ευαγγελιστής, γνώριζε την Ελληνική γλώσσα. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς είναι ο ιστορικότερος από όλους τους άλλους Ευαγγελιστές. Οι παραδόσεις μιλούν για τον Απόστολο Λουκά, τον αγιογράφο και τον ζωγράφο. Συναντήθηκε με την Παναγία μας. Δεν κατέγραψε μόνο τα ιστορικά γεγονότα αλλά ζωγράφισε και την μορφή της Παναγίας. Στον Άγιο Λουκά οφείλουμε την μορφή της Παναγίας. Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Λουκάς προσέφερε πολλές πνευματικές ευεργεσίες. Με αυτή την πανήγυρη, στον ιερό ναό του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας τιμούμε την επιστήμη των ιατρών μας και προσευχόμαστε για τους ασθενείς συνανθρώπους μας, για την ανάρρωση τους και την αποκατάσταση της υγείας τους».

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, δεκάδες άτομα από την περιοχή της Ελασσόνας προσκύνησαν την Εικόνα του Αγίου και γέμισαν το εσωτερικό του Ναού και τον έξω του Ναού χώρο, με «φόντο»…μια καθαρά φθινοπωρινή συννεφιασμένη μέρα.

Ανάμεσα τους, ο αντιδήμαρχος κ. Αναστ. Γκατζιούρας, η δημοτική σύμβουλος – πρ. αντιδήμαρχος κ. Ευφροσύνη Καρκαβανίδου – Σκρέτα, δημοτικοί σύμβουλοι, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Νομού Λάρισας κ. Ζήσης Δότας, εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κ.ά.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») / Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article