Λάρισα

Πλανητάριο στη Λάρισα δρομολογεί η Περιφέρεια

Πλανητάριο και πολυχώρο εικονικής πραγματικότητας δρομολογεί  στη Λάρισα η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στα πρότυπα του  Ευγενίδειου Ιδρύματος. Πρόκειται για ένα  εντυπωσιακό έργο, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ,  με ειδικό πολιτιστικό στίγμα, που συμπληρώνει το πολιτιστικό δυναμικό της πόλης και ανακοινώθηκε επίσημα από τον κ. Αγοραστό, κατά τη διάρκεια του απολογισμού του έργου της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο σχεδιασμός για το συγκρότημα «Larissa Experience» που θα κατασκευαστεί σε χώρο δίπλα στο πάρκο Χατζηχαλάρ, είναι να αποτελέσει πόλο έλξης  για την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας  και της Θεσσαλίας, αλλά και ένα σημαντικό μέσο ανάδειξης των τοπικών δραστηριοτήτων, με σημαντική συνεισφορά στην πολιτιστική ζωή της περιφέρειας.

Η μελέτη για το Πλανητάριο   έχει ολοκληρωθεί και  προτείνει ένα συνδυασμό χρήσεων  και δράσεων με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας,  που θα απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Ο Πολυχώρος Εικονικής Πραγματικότητας θα φιλοξενεί επιμέρους  θεματικές λειτουργίες  με σαφώς διακριτό χαρακτήρα: Θόλο – πλανητάριο, αίθουσα προσομοιωτών, αίθουσα προβολών τύπου i-max και  εκπαιδευτική αίθουσα. Επιτρέπει την ταυτόχρονη φιλοξενία πολλών διαφορετικών εκδηλώσεων  και παραστάσεων, αλλά και το συνδυασμό τους για μεγαλύτερης εμβέλειας εκδηλώσεις, όπως ένα μικρό συνέδριο. Οι χώροι του συγκροτήματος θα  μπορούν να υποστηρίξουν και παράλληλες εκδηλώσεις όπως καλλιτεχνικές εκθέσεις, γιορτές, ημερίδες κλπ.

Η ζωή του Κέντρου επεκτείνεται και στον περιβάλλοντα χώρο, όπου προβλέπεται ένα μικρό υπαίθριο θέατρο για εκδηλώσεις,  αλλά και για απλή χρήση από τους χρήστες του κέντρου, του πάρκου ή τους περαστικούς.

Όπως δήλωσε ο  περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας  Αγοραστός  «το Πλανητάριο με τις λειτουργίες που θα φιλοξενεί και με τις δυνατότητες που θα παρέχει, θα προσφέρει μια μοναδική  εμπειρία στους επισκέπτες. Επιστήμες και  πολιτισμός, κοινωνικές και ιστορικές αφηγήσεις απ όλη τη Θεσσαλία θα συνυπάρχουν και θα  συνδυάζονται κάτω από το Θόλο της Λάρισας. Αξιοποιώντας   όλες τις  δυνατότητες των οπτικοακουστικών μέσων, θα αφηγείται  την ιστορία της επιστήμης με τον πιο εντυπωσιακό, θεαματικό και ψυχαγωγικό τρόπο, θα προβάλει ταινίες και θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πρόκειται  για μια σημαντική προσπάθεια της Περιφέρειας να προσφέρει  ποιοτική ψυχαγωγία με ισχυρή τουριστική δυναμική».

Τί θα περιλαμβάνει

Το κτίριο θα εξελίσσεται σε τρία επίπεδα:

– ισόγειο (με χώρο υποδοχής-πληροφοριών, κυλικείο, καθιστικό, εκπαιδευτική αίθουσα, αίθουσα προσομοιωτών και αίθουσα προβολών  i-max)

-πρώτο επίπεδο (πατάρι) με χώρους διαχείρισης και

-δεύτερο επίπεδο στο οποίο χωροθετείται η κύρια λειτουργία του Θόλου.

Επίσης έχουν προβλεφθεί όλες οι απαραίτητες υποδομές για την προσβασιμότητα του χώρου από  ΑμΕΑ, τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και εξοικονόμησης ενέργειας.

Previous ArticleNext Article