Ελασσόνα

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την ονομασία της φέτας

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας διοργανώνει την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 11 στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας,

με αφορμή τις δυσάρεστες εξελίξεις στην ονομασία της φέτας και τα προβλήματα στις πληρωμές με την εξισωτική του 2014. Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αγωνιστικός σχεδιασμός συμφωνήθηκε σε προχθεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας στον Πλατύκαμπο, με τους διοικούντες να σημειώνουν με έμφαση πως «η υπομονή τους εξαντλήθηκε και έφθασε η ώρα του αγώνα». Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Νίκου Παλάσκα στην «Ε» «εάν η συμμετοχή στο συλλαλητήριο είναι ικανοποιητική, με δεδομένη την αδυναμία απουσίας των κτηνοτρόφων για ώρες από τα μαντριά τους, τότε οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα».

Δύο είναι τα προβλήματα που «καίνε» στην παρούσα φάση τους κτηνοτρόφους. Το πρώτο σχετίζεται με την ονομασία της φέτας. Στη Διάσκεψη Κορυφής Ε.Ε. – Καναδά που θα λάβει χώρα στις 27 και 28 Οκτωβρίου αναμένεται να υπογραφεί η προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας, ενώ νωρίτερα στις 18 Οκτωβρίου θα συγκληθεί έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου στο Λουξεμβούργο για την ονομασία της φέτας. Οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να μην παραμείνουν παθητικοί στις επικείμενες εξελίξεις και να στείλουν ένα αγωνιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οφείλει να αγωνιστεί και να διαπραγματευθεί καλύτερα για την ονομασία της φέτας. Υπενθυμίζεται ότι τόσο στην περίφημη Συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά, όσο και στη συμφωνία με τη Ν. Αφρική δίνεται η δυνατότητα κυκλοφορίας τυριού στις αγορές των κρατών αυτών με την ονομασία «τύπου φέτα», εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την καπηλεία του ελληνικού ονόματος της φέτας και για την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τις προβληματικές πληρωμές της εξισωτικής ενίσχυσης, έτους 2014, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 300 δικαιούχοι στη Θεσσαλία δεν έχουν πληρωθεί ακόμη και κινδυνεύουν να μην εισπράξουν ούτε την αντίστοιχη εξισωτική του 2015. «Και γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι ίδιοι» όπως υποστηρίζει ο Νίκος Παλάσκας «αλλά η ελληνική γραφειοκρατία. Όσοι συνάδελφοι κατείχαν δημόσιες εκτάσεις κλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω τεχνικής λύσης να τις δηλώσουν ξανά, αλλά με κάποιον περίεργο τρόπο οι επιλεξιμότητες μηδενίστηκαν. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις συνεχείς οχλήσεις μας διευκρίνισε ότι μόνο μια πολιτική απόφαση μπορεί να ξεμπλοκάρει το πρόβλημα και γι’ αυτό και εμείς ζητάμε από το ΥΠΑΑΤ να δώσει λύση εδώ και τώρα».

Πηγή: Ελευθερία

Previous ArticleNext Article