Λάρισα

Πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας

Πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να διατεθούν το επόμενο διάστημα στις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και κυρίως τις μικρομεσαίες, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο 4ο Συνέδριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας  με τίτλο «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα: Ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής της Ανάπτυξης» στην Αθήνα.

Επιπρόσθετα, προανήγγειλε ότι «οι Περιφέρειες προτίθενται να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των ανοικτών εμπορικών κέντρων (open malls) εφ’ όσον δεν επαρκέσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Είναι προς τιμήν της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κας Ευγενίας Φωτονιάτα που ενέταξε σχετικό πρόγραμμα για τα open malls στο ΕΣΠΑ. Ανάλογη προσπάθεια είχαμε κάνει κι εμείς στη Θεσσαλία σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους αλλά δεν προβλεπόταν τέτοια δράση στα ΠΕΠ», εξήγησε ο κ. Κ. Αγοραστός και συνέχισε: «Βεβαίως, ουδείς γνωρίζει αν θα επαρκέσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, που επαρκούν για μόλις 25 προτάσεις, όμως εμείς ως Περιφέρειες έχουμε την βούληση να συμβάλλουμε εφ’ όσον υπάρξουν κι άλλες προτάσεις, όπως άλλωστε πράξαμε και με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας στο οποίο διαθέσαμε επιπλέον 10 εκατομμύρια αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας.

Παρεμβαίνοντας στην ενότητα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα: Η περίπτωση των open – malls», ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τάχθηκε υπέρ του να δοκιμασθούν τα ανοικτά εμπορικά κέντρα στην ελληνική αγορά αρκεί, όπως σημείωσε, «να γίνει σοβαρή προσπάθεια, με συνεργασία και συνέργεια. Πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια αυτή, είτε πετύχει είτε αποτύχει, διότι ακόμη κι η αποτυχία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη υπό την έννοια ότι όλοι μας θα αποκομίσουμε πολύτιμα συμπεράσματα», ανέφερε.

Ενισχύεται και η επιχειρηματικότητα μέσω των βιώσιμων αστικών αναπλάσεων με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλία

«Περιφέρειες και Δήμοι είναι συνυφασμένοι με τη μικρομεσαία επιχείρηση», τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός υπενθυμίζοντας ότι μόνο στη Θεσσαλία, στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο χρηματοδότησαν 2054 επιχειρήσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται όσες εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο.

«Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν εξαντλείται στην απ’ ευθείας ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κάθε δημόσιο έργο και παρέμβαση είναι προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κάνοντας εκτενή αναφορά στις βιώσιμες αστικές αναπλάσεις, «ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ στις πόλεις της Θεσσαλίας άνω των 5.000 κατοίκων, στο οποίο διεισδύουν και οι επιθυμίες των εμπόρων και των μικρομεσαίων», όπως είπε χαρακτηριστικά

Μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων

Στην ομιλία του ο κ. Κώστας Αγοραστός εστίασε στην αναγκαιότητα παραγωγικής επανάστασης στην Ελλάδα και μεταξύ άλλων έκρινε επιβεβλημένη τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων για τους μιρκομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες καθώς και την απρόσκοπτη παροχή ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα.

Έμφαση επέδωσε στην αναγκαιότητα τολμηρής μεταρρύθμισης στο κεντρικό κράτος καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έργο καθυστέρησε να ξεκινήσει επί δύο μήνες επειδή υπηρεσία Υπουργείου μετακόμιζε… Δεν μπορεί υπηρεσία Υπουργείου, προβάλλοντας ως δικαιολογία τη μετακόμιση, να αρνείται να σου δώσει άδεια να ξεκινήσει ένα έργο, στο οποίο περιμένουν να δουλέψουν 150 άνθρωποι και να τονωθεί η τοπική αγορά. Δεν δικαιολογούνται αυτά σε μια ευνομούμενη πολιτεία, σε μια ανεπτυγμένη χώρα. Δεν το αντέχει η χώρα μας, ιδίως στη συγκεκριμένη κατάσταση που βρίσκεται», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και επέρριψε την ευθύνη όχι στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αλλά στο ότι, όπως υποστήριξε, «δεν υπάρχει συνείδηση δικαίου, συνείδηση συνεργασίας και συνεισφοράς».

 

Previous ArticleNext Article