Ελασσόνα

«Πάμε βιβλιοθήκη… για παραμύθια από όλο τον κόσμο!»

Την Κυριακή 26-03-2017, μία ημέρα μετά τη γιορτή του Ευαγγελισμού, η παρέα μας βρέθηκε να απολαμβάνει τη φιλοξενία της γερόντισσας και των μοναχών, με το καφέ και το γλυκάκι που μας πρόσφεραν, στο ιστορικό μοναστήρι της πόλης μας, την Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιωτίσσης. Μετά από αυτήν την ευγενική χειρονομία και με οδηγό και ξεναγό μας τον αρχιμανδρίτη πατέρα Βησσαρίωνα, μπήκαμε στο ναό να ανάψουμε το κερί, να δούμε και να προσκυνήσουμε το ξακουστό εικόνισμα της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας, να θαυμάσουμε το απαράμιλλο σε τέχνη τέμπλο του μοναστηριού αλλά και τις παμπάλαιες αγιογραφίες.

Η ξενάγηση όμως δεν σταμάτησε εκεί αφού στη μονή υπάρχουν δυο ακόμη αξιόλογοι χώροι που άνοιξαν τις πόρτες τους για μας και είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να θαυμάσουμε τα εκθέματά τους. Ο ένας χώρος είναι η αίθουσα με τις εικόνες που μας εντυπωσίασαν με τα ζωντανά χρώματά τους και τις διαφορετικές τεχνοτροπίες τους, τα ποικίλα εκκλησιαστικά σκεύη, τα ιερά άμφια και άλλα σπάνια χειροποίητα εκκλησιαστικά είδη. Ο άλλος χώρος είναι η αίθουσα της βιβλιοθήκης που ήταν και η αφορμή να οργανώσουμε την επίσκεψή μας στον ιερό αυτόν χώρο της πόλης μας. Τα απαράμιλλης σε αξία τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε εμφάνιση (δέσιμο και εικονογράφηση) φιλοσοφικά, ιατρικά, βιβλία πατέρων της εκκλησίας βιβλία, όλα σπάνιων εκδόσεων κέρδισαν τις εντυπώσεις μας. Δόθηκε στα παιδιά κυρίως για πρώτη φορά η ευκαιρία να δουν τον τρόπο γραφής, εικονογράφησης και κατασκευής των βιβλίων πριν πολλά-πολλά χρόνια αλλά όλοι μας είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε αυτούς τους παμπάλαιους θησαυρούς γνώσης.

Βγαίνοντας από τις αίθουσες αυτές γεμάτοι εικόνες, σκέψεις και εντυπώσεις, το ελαφρύ αεράκι μας οδήγησε στο αίθριο του μοναστηριού γιατί είχε έρθει η ώρα του παραμυθιού. Και για έναν τέτοιο χώρο, επιλέξαμε να διαβάσουμε στα παιδιά και φυσικά και στους γονείς που τα συνόδευαν, την τρυφερή ιστορία με τίτλο «Η καθαρή καρδιά» από το βιβλίο της Γαλάτειας Σουρέλη «Πόσα λέει η ελιά πόσα ακούει ο λαγός». Ευχαριστούμε το σεβασμιότατο κ.κ. Χαρίτωνα για την πρόταση που μας έκανε στην αρχική συνάντησή μας να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χώρο της ιεράς μονής και να οργανώσουμε μια δράση μας εκεί αλλά και για την υλοποίηση αυτής της δράσης. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε επίσης τον πατέρα Βησσαρίωνα για την τόσο ενδιαφέρουσα ξενάγηση και τη γερόντισσα για την ευγενική φιλοξενία της.

Και με αυτήν την επίσκεψη οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του πρόγραμματός μας που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο με ένα αφιέρωμα στο ερχομό της άνοιξης και στα χελιδόνια αλλά και σε δύο σπουδαίες γυναίκες λογοτέχνες και συγγραφείς και παιδικών βιβλίων όπως αναλυτικότερα αναφέρονται παρακάτω:

Σάββατο 01-04-2017 και ώρα 16:00 – 17:30 στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας θα υλοποιήσουμε πρόγραμμα με περιεχόμενο την Άνοιξη και τα χελιδονίσματα.

Κυριακή 02-04-2017 και ώρα 10.30π.μ – 12.00 στην αίθουσα της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας με αφιέρωμα στη μνήμη των συγγραφέων-λογοτεχνών παιδικών βιβλίων κ. Βούλας Μάστορη και κ. Γρηγορίας Σουρέλη. Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν και γονείς.

IMG_20170326_114134

 

Ομάδα Εθελοντών Φιλαναγνωσίας

                                                                                    «Πάμε βιβλιοθήκη»

Διαμάντη Λαμπρινή

Ματούλα Βασιλική

Μπλιούμη Ελένη

Παναγιώτου Ευαγγελία

Σερλέτη ευθυμία

 

Previous ArticleNext Article