Ελλάδα

Ο Πούτιν στην Αθήνα – Οι συμφωνίες και οι υποσχέσεις Πηγή: Ο Πούτιν στην Αθήνα – Οι συμφωνίες και οι υποσχέσεις

ΠΟΥΤΙΝ 1

Ο Ρώσος πρόεδρος που συναντήθηκε επί δύο ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Ρωσίας για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ ενώ εκτίμησε ότι θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα 1 εκατ. τουρίστες από την Ρωσία. Επεσήμανε ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεχίζουν να βελτιώνονται με ως επιβεβαίωση σημείωσε ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρσι σε 2,7δισ δολάρια, στο οποίο συνέβαλε η πτώση της τιμής του πετρελαίου και των κυρώσεων της ρωσικής ομοσπονδίας στην ΕΕ. Ο Πούτιν τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια και πως συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να δοθεί έμφαση και στη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) talks with President of the Russian Federation Vladimir Putin (L) during their meeting in Athens on 27 May 2016. VladimirPutin is in Greece on a two days visit. EPA/ANA-MPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε δύο φορές ότι η συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί στρατηγική επιλογή για την κυβέρνησή του.

Μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, υπεγράφησαν μια σειρά συμφωνιών:

Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και

Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

Επίσης υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

  • Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφονται και μεταξύ φορέων:
  •     Enterprise Greece – Invest in Russia
  •     ΕΛΠΕ – Rosneft
  •     Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
  •     Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργεια.
  • Τσίπρας: Επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας

    «Η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας που περιλαμβάνει εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Επιπλέον, μίλησε για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν απόψε για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών, αλλά γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα.

    Μιλώντας για τον ρόλο της Ελλάδας, ανέφερε ότι έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.

    Ο πρωθυπουργός σχολίασε τη χρονική περίοδο που ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα μια περίοδο για την οποία τόνισε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Previous ArticleNext Article