Λάρισα

«Ο πολιτικός αμοραλισμός της κυβέρνησης έχει χτυπήσει ταβάνι»

ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

«Ο πολιτικός αμοραλισμός έχει χτυπήσει ταβάνι. Σας αρέσει, δεν σας αρέσει, η εκχώρηση του Δημοσίου σε μια ανεξάρτητη ανώνυμη εταιρία με Ισπανό επικεφαλής, λέγεται εποπτεία. Ούτε το 1897 δεν έγινε κάτι τέτοιο. Είναι άθλος της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Εσείς που όλοι μαζί, χωρίς κακοφωνία, μιλούσατε για κατοχή και προδοσία, σήμερα εκχωρείτε την κρατική περιουσία σε μια ανώνυμη εταιρία του Δημοσίου, που έχει επικεφαλής έναν Ισπανό επίτροπο. Πολλές ήττες πείτε του κ. Μπαλτά. Δεκάδες. Ο κ. Τσακαλώτος μας είπε διάφορα, εκ των οποίων το πιο ωραίο απ’ όλα είναι ότι εκχωρήθηκε η διοίκηση, γιατί οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ – παλιότεροι όχι οι δικοί σας – κάνανε διορισμούς στις ΔΕΚΟ και τις κάνανε προβληματικές. Η εκχώρηση δηλαδή της εθνικής κυριαρχίας είναι το φάρμακο για τον παλαιοκομματισμό. Απίθανο και πολύ πρωτότυπο. Κ. Τσακαλώτο, έχουμε και κάτι νοσοκομεία εξόχως προβληματικά: μάνατζμεντ του ’50, ευνοιοκρατία, διαφθορά, καρδιολόγο χρειάζονται, καθαρίστριες προσλαμβάνει ο κ. Πολάκης. Να κάνουμε μια Νοσοκομεία ΑΕ, να βάλουμε έναν Σουηδό επικεφαλής να καθαρίσουμε και με αυτό. Να πάμε και στα Υπουργεία να κάνουμε μια Διακυβέρνηση ΑΕ γιατί 27500 διορισμούς κάνατε μόνο εσείς τον τελευταίο χρόνο. Να βρούμε και ένα μικρανήψι του Όθωνα να του δώσουμε τα κλειδιά να μην κουράζεστε τώρα μια αριστερή διακυβέρνηση με πεζά θέματα όπως η εξυγίανση του Δημοσίου, να την παραχωρήσουμε κι αυτή» τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα προαπαιτούμενα.

Σχολιάζοντας στη συνέχεια την στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τις διατάξεις για την ενέργεια είπε «η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, έστω και με αυτούς τους όρους, είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση και θα μπορούσε υπό διαφορετικές συνθήκες να είναι μια τεράστια ευκαιρία. Ακόμα και στις σημερινές κακές οικονομικές συνθήκες με το κακό φορολογικό περιβάλλον και την αναξιοπιστία, οι επενδύσεις στην ενέργεια σε αυτή την κλίμακα θα μπορούσαν πολύ εύκολα να προσελκυθούν, υπό την προϋπόθεση ότι θα ήταν σχεδιασμένες σωστά και θα υπήρχε πραγματική διάθεση. Όμως, ούτε χρονοδιαγράμματα υπάρχουν και το μόνο που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση είναι ακόμη μια ιδεοληψία που λέει, ότι «ναι λέγαμε ότι δεν πωλείται η ενέργεια και η ΔΕΗ, τώρα την σπάσαμε κομματάκια, αλλά διατηρείται ο δημόσιος έλεγχος στα δίκτυα»».

Κλείνοντας, ο  κ. Μπαργιώτας επεσήμανε ότι τα νομοσχέδια που ψηφίζονται είναι αποσυνδεδεμένα από τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, «είτε είναι το ασφαλιστικό είτε χτίζονται για να εισπραχθεί η δόση και ξεχνιούνται, δεν ενδιαφέρει κανέναν. Ούτε το πρόβλημα λύνεται με αυτόν τον τρόπο και οι εκκρεμότητες συνεχίζουν να υφίστανται και επανέρχονται. Η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει τα πάντα χωρίς να χρειάζεται ούτε πολιτικό ούτε ιδεολογικό «δια ταύτα». Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ούτε διάλογος ούτε διαβούλευση, ούτε υπερβολές σαν αυτές που μας είπε ο κ. Τσακαλώτος προχθές. Αρκεί να «πέφτουν» οι δόσεις. Το θέμα όμως κ. συνάδελφοι είναι τι θα τις κάνετε τις δόσεις; Έχετε κάποιο στρατηγικό στόχο; Τι ακριβώς κάνετε; Μετάβαση; Εκσυγχρονισμό; Διεκπεραίωση day-to-day, τι ακριβώς είναι αυτό που θέλετε να κάνετε για τη χώρα; Έχετε ιστορική ευθύνη, αντιλαμβάνεστε την προοπτική και την ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές»;

 

Previous ArticleNext Article