Λάρισα

Ο Νίκος Παπαδόπουλος για την πρόσφατη χαλαζόπτωση στον Τύρναβο

«Τις τελευταίες ημέρες,η έντονη χαλαζόπτωση η οποία έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες που υπάρχουν στην περιοχή και κυρίως σε δενδροκαλλιέργειες και αμπελώνες.

Μετά από πρόσφατη επικοινωνία μου με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ.Φάνη Κουρεμπέ, πληροφορήθηκα ότι  μόλις χθες κλιμάκιο του ΕΛΓΑ Λάρισας με επικεφαλής τον προϊστάμενο κ.Μιχάλη Λιόντο, πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του δήμου Τυρνάβου, ενώ στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν και οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημιάς, το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, έχει ήδη αποσταλεί επιπλέον προσωπικό στο υποκατάστημα της Λάρισας, με σκοπό την έγκαιρη ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Επιπλέον , ο ΕΛΓΑ εφαρμόζει στη Θεσσαλία και φέτος, από τις 20 Μαρτίου σε 24ωρη βάση , το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα για την καταστολή του χαλαζιού, σύμφωνα με το οποίο, εισάγοντας στο καταιγιδοφόρο νέφος τεχνητούς πυρήνες πάγου, μειώνεται το μέγεθος των χαλαζοκόκκων και αυξάνεται η πιθανότητα να λιώσουν κατά την πτώση τους προς το έδαφος ως βροχή. Λόγω όμως των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, οι ήδη μειωμένοι σε μέγεθος χαλαζόκοκκοι δεν προλαβαίνουν να λιώσουν, με αποτέλεσμα να σημειώνονται οι ζημιές που είδαμε τις τελευταίες μέρες.

Τέλος, οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις στήριξης, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα του υπομέτρου 5.1 του Μέτρου 5,που αφορά στην επιδότηση για την εγκατάσταση συστημάτων πρόληψης ζημιών (αντιχαλαζικά, αντιπαγετικά, αντιβρόχινα δίκτυα) με στόχο την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι σε όλη την επικράτεια.

Το συγκεκριμένο μέτρο ,«Επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων», περιλαμβάνει επιδότηση η οποία φτάνει έως και 80% για τους μεμονωμένους αγρότες και 100% για τα συλλογικά σχήματα και αναμένεται να προκηρυχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.

Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό μέτρο, καθώς στοχεύει να βοηθήσει τους παραγωγούς ώστε να προστατέψουν την παραγωγή τους από την κλιματική αλλαγή, προετοιμάζοντάς την σωστά.»

Previous ArticleNext Article