Λάρισα

Ο Λαρισαίος παπάς στα… Aπάτσι! ΦΩΤΟ

Ο Αθανάσιος Τσιμενίδης, είναι  στρατιωτικός –  ιερέας που φέρει το βαθμό του Συνταγματάρχη στο Σώμα Στρατιωτικών Ιερέων. Ο ιερέας έχει πετάξει με ελικόπτερα Απάτσι, έχει ανέβει σε άρματα μάχης, ενώ συμμετέχει στις αποστολές των ελληνικών μαχητικών στο Αιγαίο. Δεν έχει σταματήσει όμως εκεί… O Αθανάσιος Τσιμενίδης είναι πτυχιούχος Θεολογίας, Ψυχολογίας και Ιστορίας.  Ο Αθανάσιος Τσιμενίδης έχει διοριστεί διευθυντής του Θρησκευτικού Γραφείου στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ).

Είμαι στο Σώμα των στρατιωτικών ιερέων 30 χρόνια και το θεωρώ σαν ένα τιμητικό αξίωμα και διακονία είχε δηλώσει ο ιερέας στο eletheria.gr
”Ο συνταγματάρχης και ο ιερέας μπορούν να συνυπάρξουν ακόμα και με το όπλο και τον Σταυρό” είχε πει.

papas1

Η ιδιότητα της ιεροσύνης δεν είναι ατομικό προσόν, αλλά έχει κοινωνική προοπτική. Αν χρειαστεί να πολεμήσεις για την υπεράσπιση της ελευθερίας που είναι υπέρτερο αγαθό, ακόμα και από τη ζωή, τότε θα χρησιμοποιήσεις ακόμα και το όπλο.

Ας μην ξεχνάμε ότι και ο σταυρός υπήρξε το μεγαλύτερο όπλο που άλλαξε την ιστορία της ανθρωπότητας. Εμένα προσωπικά μου αρέσουν τα οχυρά και έχω επισκεφθεί όλα τα οχυρά από τον Καναδά μέχρι τη Νότια Κορέα. Τα οχυρά τα υπερασπίζεσαι και με τον Σταυρό και με το ξίφος.

…Εμείς σαν στρατιωτικοί ιερείς πάμε παντού, στον Στρατό, στο Ναυτικό και στην Αεροπορία. Εγώ τα τελευταία χρόνια είμαι στο ΑΤΑ και την Αεροπορία την αγαπώ γιατί τη θεωρώ ότι είναι πιο κοντά στον Θεό και στον θάνατο.

Και βέβαια έχω συμμετάσχει παντού, και σε σκηνάκια κοιμήθηκα, και πέταξα και με αεροπλάνα, και σε άρματα μάχης ανέβηκα.Τώρα για τα υπόλοιπα, σε πληροφορώ ότι οι στρατιωτικοί ιερείς συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες του Έθνους από το 1821 μέχρι σήμερα».

papas2

Ο θεσμός των στρατιωτικών ιερέων

Ο θεσμός των στρατιωτικών ιερέων δεν είναι κάτι νέο. Ο θεσμός των Στρατιωτικών Ιερέων ανάγεται στις απαρχές της δημιουργίας του Νέου Ελληνικού Κράτους όπως γράφει το ecclesia.gr

Η ίδρυση του του σώματος των στρατιωτικών ιερέων

Το Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων θεσμοθετήθηκε με το Νόμο χοβ΄/1861 (ΦΕΚ Α΄ 38), κατ’ αρχάς μόνο για το Στρατό Ξηράς. Στο Πολεμικό Ναυτικό συστήθηκε Θρησκευτική Υπηρεσία μόλις το 1949 με τον Αναγκαστικό Νόμο 794/1949 και στην Πολεμική Αεροπορία, κατόπιν Παγίας Διαταγής το 1953 με την Φ.ΓΕΑ/Α. 303/7/πδ/ υ.1974/19 ΦΕΒ 1953.

Σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα 90/1973 το Θρησκευτικό Σώμα περιλαμβάνει τους Στρατιωτικούς Ιερείς και των τριών Κλάδων των Ε.Δ., υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης και έχει ως αποστολή του την χριστιανική και ηθική διαπαιδαγώγηση του Στρατεύματος, γράφει το ecclesia.gr

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 4 παράγραφος 8, του Νομοθετικού Διατάγματος 178/1969, το Θρησκευτικό, έγινε Κοινό Σώμα με τη δυνατότητα οι Στρατιωτικοί Ιερείς να εναλλάσσονται κατά τις τοποθετήσεις – μεταθέσεις, μεταξύ των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πηγή: onalert.gr

Previous ArticleNext Article