Ελασσόνα

Ο Θ. Παιδής για την παρουσίαση μελέτης ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο Καστρί Δολίχης

Σημαντική ημερίδα για την ανάδειξη μνημείων της περιοχής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στη Λάρισα με θέμα «Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και η Πολιτιστική Διαδρομή Θεσσαλίας». Την εκδήλωση διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας.

Μεταξύ όσων θα αναπτυχθούν στην ημερίδα, η οποία θα διεξαχθεί στο Μεζούρλο, είναι και η Μελέτη ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στο Καστρί Δολίχης Λιβαδίου του Δήμου Ελασσόνας που θα παρουσιάσουν οι: Νίκος Σαμαράς – Αρχιτέκτων, Λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Μαρία Δαφούλα – Αρχιτέκτων Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής, με παρέμβασή του, υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα που έχει η συγκεκριμένη μελέτη για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο Καστρί Δολίχης. Άλλωστε, με την ολοκλήρωση του έργου ο Όλυμπος θα αποκτήσει ένα ακόμη μνημείο, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται Έλληνες και ξένοι, έτσι ώστε να φωτιστεί ακόμη περισσότερο το ιστορικό βάθος που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι στο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν έργα για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Ελασσόνας, με το συνολικό ποσό να φτάνει τις 900.000 ευρώ. Αυτή η εξέλιξη προέκυψε από τη σημαντική εργασία που προηγήθηκε τόσο από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο  και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις στον στρατηγικό σχεδιασμό των έργων Πολισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας – όπως πρόσφατα ανακοίνωσαν η αρμόδια υπουργός Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός – με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την περιοχή της Ελασσόνας οι παρεμβάσεις θα αφορούν:

Την ανάδειξη της Ακρόπολης της Αρχαίας Αζώρου.

Τη δημιουργία περιπατητικής διαδρομής προς την αρχαία Ακρόπολη.

Την ανάδειξη και συντήρηση των αρχαιολογικών χώρων σε Πύθιο, Καστρί Δολίχης και Σαραντάπορο.

Επιπλέον δημοπρατείται άμεσα έργο για την τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στις εθνικές και επαρχιακές οδούς.

Σε δήλωσή του ο Θ. Παιδής επισημαίνει ότι «έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κα. Σταυρούλα Σδρόλια. Αυτή η συνεργασία κατέστησε εφικτή τη χρηματοδότηση με 900.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ όλων εκείνων των παρεμβάσεων που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελασσόνας να αναδειχθούν όπως τους αξίζει. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για το καλό του τόπου μας» τόνισε κλείνοντας ο Θανάσης Παιδής.

 

Previous ArticleNext Article