Ελασσόνα

Ο Απολογισμός της Δημοτικής Αρχής η ομιλία του Δημάρχου Ελασσόνας

Στην κατάμεστη αίθουσα «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη» πραγματοποιήθηκε ο Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής. Διαβάστε την  ομιλία του Δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Ευαγγέλου.

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι στο δημοτικό συμβούλιο της Ελασσόνας,

Κυρίες και κύριοι,

Βάσει των όσων προβλέπει το σχετικό άρθρο του νόμου που ορίζει τη διαδικασία του δημόσιου απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, και μετά την έγκριση του χώρου από το δημοτικό συμβούλιο, βρισκόμαστε απόψε εδώ για τον απολογισμό του έργου μας, των ενεργειών μας, όλων εκείνων των δράσεων που πραγματοποιήσαμε ως δημοτική αρχή.

Αυτός ο απολογισμός έχει μια ιδιαιτερότητα: είναι ο τελευταίος απολογισμός πριν τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, εκεί δηλαδή όπου οι δημότες θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου μας.

Απόψε θα προσπαθήσω, με τρόπο συνοπτικό, να σας παρουσιάσω όλα αυτά που καταφέραμε στα τέσσερα χρόνια της θητείας μας, ως δημοτική αρχή, όλα αυτά που χαρακτηρίστηκαν προσφάτως με τον πομπώδη τίτλο «μηδενικό έργο».

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η αντιπολίτευση επέλεξε τον δρόμο της φυγής, και δεν βρίσκεται απόψε εδώ, για να δει και να ακούσει, ξανά, αυτό που η ίδια το χαρακτήρισε έτσι.

Ένα μεγάλο μέρος του «μηδενικού» αυτού έργου το είδατε ήδη, στο βίντεο που έπαιξε λίγο πριν.

Έχω έτσι την ευκαιρία να συμμετάσχω, έστω και άθελα μου, στην εξής παραδοξότητα: να παρουσιάζω με λεπτομέρειες, το μεγάλο έργο που έχουμε ξεκινήσει στην Ελασσόνα, υπό τον τίτλο «έργο μηδενικό»!

Ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση του έργου αυτού, συντελέστηκε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο είχε δυο, ιδιαιτέρως σημαντικά, χαρακτηριστικά:

Πρώτον, την χρεοκοπία της χώρας και

Δεύτερον, την «πρωτοφανή», όπως χαρακτηρίζουν κάποιοι, σύγκρουση εντός του δημοτικού συμβουλίου, ανάμεσα σε παρατάξεις και συμβούλους, με χαρακτηριστικά, που, πολλές φορές, δεν τιμούν τον θεσμό.

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης του δήμου Ελασσόνας κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που είχε άμεση σχέση με την οικονομική πολιτική που επέβαλλαν οι δανειστές και η ατολμία του δικού μας πολιτικού συστήματος, στη χώρα μας.

Κληθήκαμε να διαχειριστούμε την χρεοκοπία της χώρας μας σε τοπικό επίπεδο. Οι περικοπές που πραγματοποιήθηκαν στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν τέτοιες, που με μεγάλη δυσκολία μπορούσε κανείς να υλοποιήσει όλα όσα οραματιζόταν για τον τόπο του και είχε δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες. Εάν συνυπολογίσει κανείς την ΣΑΤΑ με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), μπορούμε να μιλάμε για περικοπές που, σε περιπτώσεις, ξεπερνούσαν το 75%!

Ωστόσο, αυτό δεν μας εμπόδισε να προτείνουμε, να διεκδικήσουμε, και τελικά να υλοποιήσουμε.

Να θυμίσω χαρακτηριστικά, πως το μεγάλο έργο της τηλεμετρίας, ένα έργο που το βρήκαμε να έχει απενταχτεί από το ΕΣΠΑ λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης,  καταφέραμε μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις να το εντάξουμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να χρηματοδοτηθεί με 2.700.000 ευρώ, και σήμερα να λειτουργεί με, συνολικά, 110 εγκαταστάσεις.

Πρόκειται για ένα έργο με το οποίο η ΔΕΥΑΕΛ θα μπορεί πλέον να διαχειρίζεται, με ένα ολοκληρωμένο σύστημα, το νερό της επαρχίας Ελασσόνας. Με την εγκατάσταση Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου (ΚΣΕ) στα γραφεία της ∆ΕΥΑ της πόλης της Ελασσόνας, θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία από τις τοπικές εγκαταστάσεις και θα επεξεργάζονται ηλεκτρονικά, µε σκοπό την άµεση και σφαιρική παρουσίαση των ισοζυγίων νερού, την διαχείριση του συστήματος υπό καθεστώς λειψυδρίας, την ανάλυση δεδομένων για διαχείριση των αποθεμάτων, τη χάραξη στρατηγικής, την πρόγνωση της ζήτησης, την  υποστήριξη αποφάσεων και κανόνων λειτουργίας των υδατικών πόρων.

Από την πρώτη μέρα, όμως, που αναλάβαμε τον δήμο Ελασσόνας, βρεθήκαμε απέναντι και σε έναν απόλυτο παραλογισμό.

Ενώ, εγώ ο ίδιος ήμουν αυτός που ζήτησα από τους δημότες της Ελασσόνας «ούτε μια μέρα ανοχή», ήμουν εγώ ο ίδιος που δέχθηκα αναρίθμητες επιθέσεις, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, με προσωπικά, πολλές φορές, χτυπήματα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν από πολιτικό πολιτισμό.

Ναι! Μπορεί να χαλάσαμε την σούπα κάποιων που είχαν συνηθίσει τον δήμο Ελασσόνας προσωπικό τους φέουδο.

Ναι! Μπορεί να βάλαμε τέλος σε αντιλήψεις προσωπικής τακτοποίησης και οικονομικής ευημερίας, με μοχλό τις αναθέσεις έργων.

Ναι! Μπορεί να κάναμε και λάθη στους χειρισμούς υποθέσεων ή στην επιλογή συγκεκριμένου συνεργάτη.

Μπορεί να φανήκαμε, ίσως, άτολμοι ώστε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα σε μια πλήρη εξυγίανση χρόνιων παθογενειών, τις οποίες γνωρίζει και συζητά ολόκληρη η Ελασσόνα εδώ και χρόνια.

Δεν κάναμε όμως πίσω.

Δεν διστάσαμε να συγκρουστούμε.

Δεν διαπραγματευτήκαμε ποτέ την αξιοπρέπεια και το μέλλον αυτού του τόπου.

Εδώ γεννηθήκαμε, εδώ μεγαλώσαμε, εδώ κάναμε δουλειές και οικογένεια, εδώ αφήνουμε το δικό μας στίγμα, πλέον, και στα αυτοδιοικητικά δρώμενα.

Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν, σε καμία περίπτωση, να πράξουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάναμε: προστατέψαμε τα συμφέροντα του δήμου και των συμπολιτών μας, όπως, πιστεύω, θα έπραττε ο καθένας που θα αναλάμβανε την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Δυστυχώς, τέσσερα χρόνια μετά, εν έτη 2018, κάποιοι συνεχίζουν να μιλούν με όρους του 2014.

Δεν γίνεται όμως προσωπικά απωθημένα να καθορίζουν την πολιτική ατζέντα, πόσο μάλλον την επόμενη τετραετία του δήμου Ελασσόνας.

Δεν γίνεται τα προσωπικά συμπλέγματα που δημιούργησε, σε μερίδα της αντιπολίτευσης, η ήττα στις εκλογές του 2014, να ανάγονται σήμερα σε κύριο άξονα μιας στείρας, και πολλές φορές, -επιτρέψτε μου τη λέξη-, χυδαίας, αντιπολιτευτικής πρακτικής. Και δεν αναφέρομαι στο σύνολο της αντιπολίτευσης.

Ακούω λοιπόν, περιγράφοντας σε σας το πολιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινηθήκαμε για να παράξουμε έργο, τα όσα λέγονται, ότι δηλαδή «στο δήμο Ελασσόνας γίνονται πρωτόγνωρα πράγματα, λόγω της έντασης των αλληλοκατηγοριών μέσα στο δημοτικό συμβούλιο»

Η αλήθεια λοιπόν είναι πως όντως στο δήμο Ελασσόνας γίνονται πρωτόγνωρα πράγματα.

Και εξηγούμαι:

Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών μισθοδοσίας υπαλλήλων του δήμου και της ΔΕΥΑΕΛ, μια τακτική που είχε ως στόχο να δημιουργήσει οικονομική ασφυξία, ώστε να πιεστούμε, και τελικά να υποκύψουμε σε οικονομικές απαιτήσεις που δεν αναγνωρίζουμε, και για τις οποίες δεν έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη, στην οποία προσφύγαμε.

Αν βέβαια αυτό μπορεί να είναι και σύνηθες, και μέχρι ενός σημείου, ίσως, αποδεκτό, όταν μιλάμε για ιδιώτες ή επιχειρήσεις, δεν μπορεί να είναι σύνηθες και αποδεκτό, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, που εκλέχθηκαν για να προασπίσουν τα συμφέροντα των δημοτών, να καταθέτουν ως μάρτυρες υπεράσπισης ιδιωτών ή εταιρειών, απέναντι στα συμφέροντα του δήμου Ελασσόνας, δηλαδή των συμπολιτών μας!

Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν επικεφαλής δημοτικής παράταξης να κάνει χρήση του νόμιμου δικαιώματός του και να προχωρεί σε δέσμευση λογαριασμών της ΔΕΥΑΕΛ, με στόχο την ικανοποίηση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, την ώρα μάλιστα που υπήρχε συμφωνία αποπληρωμής, και έχοντας ήδη λάβει ο ίδιος το 1/3 της οφειλής. Απολύτως νόμιμο μεν, εντελώς πολιτικά ανήθικο, από την άλλη.

Ναι!

Αυτά είναι πρωτόγνωρα πράγματα. Όχι μόνο για το δήμο Ελασσόνας, μα για ολόκληρη την χώρα.

Μέσα σε αυτό όμως το πλαίσιο, κινηθήκαμε με βήματα προσεκτικά.

Κυρίες και κύριοι,

Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του δήμου παραλάβαμε ένα ταμείο περίπου 3.000.000 ευρώ.

Σήμερα το ταμείο μας είναι περίπου 2.700.000 ευρώ, έχοντας πραγματοποιήσει όλα τα έργα που θα σας παρουσιάσω στη συνέχεια.

Παραλάβαμε ένα χρέος στον ΦΟΣΔΑ 583.000 ευρώ, το οποίο έχει αποπληρωθεί.

Παραλάβαμε 11 διαφορετικά δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 2.700.000 ευρώ. Σήμερα το ποσό ανέρχεται στα 1.890.000

Παραλάβαμε χρέος προς τη ΔΕΗ περίπου 1.300.000 ευρώ, το οποίο έχει εξοφληθεί.

Πληρώσαμε εντάλματα ύψους 270.000€ που βρήκα στο γραφείο μου, την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων μου.

Δεχθήκαμε βροχή δικαστικών αγωγών ύψους περίπου 4.500.000 ευρώ, που αφορούσαν προηγούμενες θητείες, τις οποίες καταφέραμε να διαχειριστούμε, χωρίς να προκληθεί κατάρρευση των οικονομικών του Δήμου, πληρώνοντας ήδη 741.000€.

Στα 4 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου, μειώσαμε τις υποχρεώσεις κατά 4.404.000€.

Καταφέραμε μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον να κρατήσουμε τα τέλη άρδευσης πολύ χαμηλά, βοηθώντας έτσι την ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας, όταν κάποιοι μας πολεμούσαν, καταγγέλλοντας μας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χωρίς να κρατάμε «ομήρους» όσους συνεργάζονται με τον Δήμο.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να κατηγορηθούμε για «διασπάθιση δημοσίου χρήματος»!

Μόνο μια λέξη: ντροπή.

Δουλέψαμε με τις υπηρεσίες του δήμου οργανωμένα, για να καταφέρουμε τα μικρά και τα μεγάλα.

Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του δήμου Ελασσόνας, όλους όσους εργάζονται κάθε μέρα, υπό δύσκολες συνθήκες, τόσο οικονομικά, μετά τις μειώσεις που υπέστησαν, όσο όμως και «τεχνικά», αφού η έλλειψη σε προσωπικό είναι μεγάλη, για να μπορέσουμε να τρέξουμε τόσα πολλά πράγματα, και να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο αριθμό έργων, όλο αυτό το διάστημα.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου μια παρένθεση: η έννοια του «μικρού» και του «μεγάλου» έργου, είναι πάντα μια σχετική υπόθεση. Ένα έργο χαρακτηρίζεται «μικρό» ή «μεγάλο», ανάλογα με τα χρήματα που διατίθενται για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, πολλές φορές, η σημασία των έργων που μπορεί να χαρακτηρίζονται «μικρά» έχουν πολλαπλασιαστικές αναπτυξιακές δυνατότητες.

Παράδειγμα:

Σήμερα, στην  ΚΟΚΚΙΝΟΓΗ, στο ΠΥΘΙΟ, στη ΔΟΛΙΧΗ, στον ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟ, στη ΜΗΛΕΑ, στα ΚΑΛΥΒΙΑ, στην ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, στο ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ, στη ΣΚΟΠΙΑ, στο ΣΠΑΡΜΟ, στην ΚΑΡΥΑ, στην ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ, στο ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ, στο ΛΟΥΤΡΟ, στην ΑΚΡΗ και σύντομα και στο ΠΡΑΙΤΩΡΙ, στη ΣΥΚΙΑ, στην ΑΝΑΛΗΨΗ και στα ΑΜΠΕΛΙΑ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑΣ, υπάρχουν πλέον καμπίνες του ΟΤΕ και πρόσβαση internet στους κατοίκους.

Ένα έργο «μικρό», όπως και το e – banking που εφαρμόζεται πλέον στο δήμο μας, αλλά μεγάλης αναπτυξιακής δυναμικής και υποχρεωτικό για μια επαρχία το 2018.

Το πρόγραμμα ydata  που λειτουργεί η ΔΕΥΑΕΛ και δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να παρακολουθούν τις καταναλώσεις τους να εκδίδουν τους λογαριασμούς τους ηλεκτρονικά και ταυτόχρονα να πραγματοποιούν την πληρωμή μέσω αυτού του προγράμματος  με ότι σημαίνει αυτό ειδικά για τους ετεροδημότες.

Επιπλέον, σήμερα, όλες οι κοινότητες της επαρχίας μας έχουν αποκτήσει τηλεφωνικές γραμμές, οι οποίες ήταν κομμένες, όταν αναλάβαμε τον δήμο Ελασσόνας.

Η ανάπτυξη στην τοπική οικονομία, όχι μόνο με έργα υποδομών, όσον αφορά την οδοποιία της περιοχής για παράδειγμα, υπήρξε κεντρικός άξονας της πολιτικής μας όλα αυτά τα χρόνια.

Έτσι, σήμερα μπορούμε να σταθούμε απέναντι στον κάτοικο της Ελασσόνας και να του παρουσιάσουμε δυο έργα μεγάλης σημασίας για την περιοχή:

Σε λίγες μέρες από σήμερα, η Ελασσόνα συνδέεται με το δίκτυο Φυσικού Αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και εξαιρετική συνεργασία με τη διοίκηση της εταιρείας, και ενώ η Ελασσόνα δεν ήταν μέσα στο σχέδιο επένδυσης τους , φτάσαμε στο σημείο ώστε πριν λίγες μέρες να υπογράψουμε τις συμβάσεις, για να συνδεθούν δέκα (10) δημοτικά κτίρια με το δίκτυο του Φυσικού Αερίου, να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα, καθώς και εκκλησίες της επαρχίας μας, και μάλιστα με όλες τις τεχνικές εγκαταστάσεις που απαιτούνται, δωρεάν. Στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου υπολογίζουμε πως θα τροφοδοτηθεί και η πόλη της Ελασσόνας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών κατασκευής έχουν ολοκληρωθεί.

Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομούμε χρήματα λειτουργικών δαπανών για τον δήμο Ελασσόνας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν πλέον σε άλλες δράσεις δίνοντας με τον τρόπο αυτό την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά της πόλης να δουν τον προϋπολογισμό τους να ελαφραίνει.

Όμως, κυρίες και κύριοι, αν υπάρχει ένα έργο, πραγματικής αναπτυξιακής προοπτικής για ολόκληρη την επαρχία μας, αυτό είναι η Σχολή Γαλακτοκομίας της Ελασσόνας.

Θα ήθελα να αναλογιστείτε σήμερα, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μέσα στην αίθουσα αυτή, από πότε θυμάστε να γίνεται κουβέντα για το έργο αυτό. Πόσοι άνθρωποι προσπάθησαν, πόσοι έβαλαν ένα λιθαράκι, αλλά τελικά «βρήκαν τοίχο», όπως λέει ο λαός μας, στη γραφειοκρατία και σε απατηλές, κομματικές, υποσχέσεις, συνήθως, προεκλογικού τύπου.

Όταν ξεκινήσαμε την υπόθεση της Γαλακτοκομικής Σχολής, ήταν οι άνθρωποι αυτοί που μας χτυπούσαν την πλάτη, λέγοντας μας «κακώς σπαταλάτε την ενέργεια σας. Τέτοια Σχολή δεν πρόκειται ποτέ να έρθει στην Ελασσόνα».

Δεν κάναμε πίσω. Σχεδιάσαμε μια πρώτη ομάδα κρούσης, με τη συμμετοχή επιστημόνων, και βρεθήκαμε στα Γιάννενα, για να δούμε πως λειτουργεί εκεί η αντίστοιχη σχολή. Διαπιστώσαμε τα προβλήματα λειτουργίας της, αλλά πήραμε μια πραγματική εικόνα για όλα όσα έπρεπε να διεκδικήσουμε και όλα όσα έπρεπε να αποφύγουμε.

Βρήκαμε στην προσπάθειά μας αυτή πολλούς συμπαραστάτες. Ο τοπικός υπουργός, ο Βασίλης ο Κόκκαλης, εκεί που χρειάστηκε, πήρε το έργο πάνω του. Σχεδόν όλοι οι βουλευτές του νομού, ενημερώθηκαν προσωπικά, και άσκησαν την κοινοβουλευτική πίεση που τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος και ο κανονισμός της βουλής.

Εμπλέξαμε στην προσπάθεια μας, οργανισμούς του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πολλά κλιμάκια υπηρεσιακών παραγόντων ήρθαν στην Ελασσόνα και μιλήσαμε επί ώρες.

Για να προλάβουμε τη λειτουργία τη Σχολής τη φετινή χρονιά, δεχθήκαμε να ενταχθεί ως πρόγραμμα σπουδών στο 2ο Δημόσιο ΙΕΚ Λάρισας, με τα μαθήματα, όμως, να πραγματοποιούνται στην Ελασσόνα.

Πλέον, η Ελασσόνα έχει υποδεχτεί τους πρώτους 30 σπουδαστές της, και το μέλλον γίνεται πιο αισιόδοξο.

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα διαμορφωθεί μια σύγχρονη εκπαιδευτική κυψέλη, στον χώρο του Καπνεργοστασίου και η Σχολή Γαλακτοκομίας της Ελασσόνας θα λειτουργεί αυτόνομα, υπό την επίβλεψη του υπουργείου Παιδείας.

Στην Ελασσόνα θα συναντιούνται, πλέον, η θεωρία με την πράξη. Η μεγαλύτερη κτηνοτροφική περιοχή της Ελλάδας, σε παραγωγή γάλακτος, θα υποδέχεται κάθε χρόνο νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να σπουδάζουν το αντικείμενο της τυροκομίας με τους πλέον σύγχρονους τρόπους και να κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση στις επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Εδώ λοιπόν θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις επιχειρήσεις γάλακτος, μικρές και μεγάλες, που δραστηριοποιούνται στην επαρχία Ελασσόνας, και που δίνουν στους σπουδαστές της Σχολής μας, την δυνατότητα να κάνουν την πρακτική τους εκεί.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και την αντιπολίτευση, γιατί στο μεγάλο αυτό έργο, ψήφισε ομόφωνα ότι χρειάστηκε, συμβάλλοντας έτσι σε μια διαδικασία συνεννόησης και συνεργασίας που πραγματικά έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Επιτρέψτε μου όμως μια ακόμη παρένθεση, εξίσου σημαντική. Την ώρα που κάποιοι σπεύδουν είτε για προσωπικούς, είτε για κομματικούς λόγους, να περιορίσουν τη σημερινή δημοτική αρχή σε κομματικά στεγανά, κάνοντας λόγο για «χρίσματα» ή για οτιδήποτε άλλο, εγώ θέλω να ευχαριστήσω, για μια ακόμη φορά δημόσια, όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης αυτής, για την συμβολή τους στο αναπτυξιακό μας έργο.

Την ώρα που κάποιοι σχεδιάζουν παλαιοκομματικές συνταγές προεκλογικού αγώνα, χωρίς μάλιστα να έχουν αποφασίσει οι ίδιοι, αν θα εκτεθούν απέναντι στους δημότες μας, εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση, ο οποίος στο προηγούμενο υπουργείο του έδωσε το «πράσινο φως» και 2.700.000 ευρώ για το μεγάλο έργο της τηλεμετρίας, και από αυτό το υπουργείο 2.000.000 ευρώ για αποπληρωμή χρεών και υποχρεώσεων, ένα ποσό που θα κατευθυνθεί ολόκληρο για την εξόφληση της ΔΕΗ, ώστε να μπει οριστικό τέλος σε αμαρτίες του παρελθόντος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον πρώην υπουργό Γιάννη Τσιρώνη για τον αγώνα του και στα δυο υπουργεία, ώστε να προχωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα του Ολύμπου, καθώς και η Γαλακτοκομική Σχολή, τον κ. Γαβρόγλου, τον κ. Σπίρτζη, αλλά και υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης που υπέγραψαν να επιδοτηθεί ο δήμος της Ελασσόνας για έργα υποδομών.

Η δική μου αντίληψη για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κρυστάλλινη και ξεκάθαρη: πέραν των, θεμιτών, πολιτικών και ιδεολογικών, πεποιθήσεων του καθενός, και της δικής μας πολιτικής ταυτότητας, την οποία ουδέποτε κρύψαμε, τα κόμματα δεν μπορούν να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στις τοπικές κοινωνίες, πέραν αυτού που ορίζει η ίδια η λειτουργία τους.

Σεβόμαστε εξίσου όλες τις πολιτικές δυνάμεις, θεωρώντας πως όλες δίνουν τη δική τους μάχη για να πάει ο τόπος μας πιο μπροστά.

Γι’ αυτόν τον λόγο και ο συνδυασμός μας, το 2014, έφερε στους κόλπους του πρόσωπα διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων, για τον ίδιο ακριβώς λόγο στις εκλογές του Μαΐου, η διεύρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη!

Κυρίες και κύριοι

Η Ελασσόνα αλλάζει!

Αυτή την εντολή ζητήσαμε από τους πολίτες πριν τέσσερα χρόνια, αυτή την εντολή λάβαμε, αυτή την εντολή εκτελούμε.

Όσο κι αν θέλουν κάποιοι, είτε για λόγους αντιπολιτευτικούς, είτε για λόγους προσωπικούς, να μηδενίζουν τα πάντα, η πραγματικότητα είναι μια, και την βλέπουν όλοι όσοι ζουν και κινούνται στην πόλη μας:

Η Ελασσόνα αλλάζει!

Υπάρχουν έργα πολλά που φαίνονται γύρω μας. Υπάρχουν όμως και αυτά τα έργα υποδομής, τα οποία δεν φαίνονται και για τα οποία θα ήθελα να πω δυο λόγια:

Κατά την πρώτη μας επίσκεψη στον βιολογικό της Ελασσόνας, αυτό που παρατηρήσαμε ήταν πως το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού ήταν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα η μονάδα να υπολειτουργεί.

Χαρακτηριστικά:

Στα έργα εισόδου, στο σημείο δηλαδή που εισέρχονται τα λύματα και γίνεται η απορρόφηση σκουπιδιών, άμμου και λιπών δεν λειτουργούσε τίποτα, με αποτέλεσμα όλα τα ανόργανα υλικά να εισέρχονται στη μονάδα, και να δυσχεραίνουν την όποια λειτουργία. Σήμερα τα έργα εισόδου λειτουργούν καλύτερα από κάθε άλλο βιολογικό.

Στο σημείο βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων, δυστυχώς τα λύματα υπερχείλιζαν από τις δεξαμενές. Σήμερα τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει και η βιολογική επεξεργασία σταθεροποιήθηκε λειτουργικά έχοντας έτσι καλύτερη περιβαλλοντική απόδοση.

Οι δυο κυκλικές δεξαμενές καθίζησης ήταν φορτισμένες, και η μία απ’ αυτές δεν λειτουργούσε καθόλου, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν στην επιφάνειά της διάφορα φυτά, κάτι που σημαίνει μακροχρόνια και όχι περιστασιακή δυσλειτουργία. Σήμερα οι δεξαμενές λειτουργούν με την καλύτερη δυνατή απόδοση.

Στο σημείο απολύμανσης δεν λειτουργούσε τίποτα από τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Σήμερα ενεργοποιήθηκε το μεγαλύτερο  μέρος του εξοπλισμού, έχοντας έτσι και καλύτερα αποτελέσματα εξόδου.

Η γραμμή επεξεργασίας λάσπης, μία από τα ίδια: δεν λειτουργούσε και εκεί τίποτα σχεδόν! Στον κάδο αποθήκευσης υπήρχε πρασινάδα και φυτά, κάτι που σημαίνει πως για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν γινόταν απομάκρυνση της λάσπης.

Αλήθεια τι γινόταν αυτή η λάσπη, είναι ένα εύλογο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί.

Επειδή η απομάκρυνση της λάσπης είναι αναπόσπαστο μέρος της εύρυθμης λειτουργίας ενός βιολογικού, εμείς το θέσαμε σε λειτουργία, και έτσι γίνεται αφυδάτωση της λάσπης, η οποία και μεταφέρεται σε αδειοδοτημένη μονάδα επεξεργασίας, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αν παρατηρήσατε, μετά το καλοκαίρι του 2015, παρότι είχαμε μεγάλες ποσότητες νερού στο ποτάμι αυτό δεν «μαύρισε» καθόλου όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Φυσικά συντηρήσαμε των περιβάλλοντα χώρο, έτσι ώστε να υπάρχει η εικόνα μιας συντηρημένης και τακτοποιημένης μονάδας.

Δημιουργήσαμε αρχείο ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, με καρτέλες και πρόγραμμα συντήρησης, και βάσει αυτών γίνεται  η τακτική συντήρηση.

Κατά την επίσκεψή μας στον βιολογικό του Σαρανταπόρου, διαπιστώσαμε ότι επικρατούσε η ίδια ακριβώς κατάσταση! Όπως ακριβώς και στον βιολογικό του Λιβαδίου!

Πλέον όλα λειτουργούν στην εντέλεια  και προγραμματισμένα.

Με τις ενέργειές μας αυτές δείχνουμε έμπρακτα την ευαισθησία μας για το περιβάλλον και δεν αρκούμαστε σε ανέξοδες ανακοινώσεις.

Φυσικά όλα αυτά δεν γίνονται μόνα τους. Η σωστή λειτουργία ενός βιολογικού έχει κόστος. Το τίμημα όμως, μπροστά στη ρύπανση του περιβάλλοντος, είναι κατά τη γνώμη μας  ανεκτό για την επιχείρηση. Η προστασία του περιβάλλοντος εκτός από καλές προθέσεις χρειάζεται και πολιτική βούληση και εμείς την έχουμε.

Γι’ αυτό αναθέσαμε τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών Σαρανταπόρου, Λιβαδίου, και Ελασσόνας σε ανάδοχο έπειτα από διαγωνισμό.

Το περιβάλλον και η προστασία του αποτελεί μια ακόμη προτεραιότητα της δημοτικής μας αρχής. Πολύ πρόσφατα κατηγορηθήκαμε για έργα «μικρά» και «φωσφοριζέ», -χωρίς να δείξουν ούτε καν τον απαιτούμενο σεβασμό στα άτομα με αναπηρία-, ανάμεσα στα οποία ήταν και οι κάδοι υπογειοποίησης των απορριμμάτων, μια πρακτική που αποτελεί καθημερινότητα και πραγματικότητα σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ευρώπης. Εμείς θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα αυτό και στο επόμενο διάστημα θα συνδέσουμε την ανακύκλωση με τα νοικοκυριά.

Προστασία του περιβάλλοντος όμως αποτελεί ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΥΑΕΛ και όλα τα έργα που έχουμε υλοποιήσει μέσω αυτής.

Μελετήσαμε,  δημοπρατήσαμε  και ολοκληρώσαμε  την επέκταση του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων καθώς και το δευτερεύον δίκτυο και τη σύνδεσή του με κεντρικό αγωγό στην Κρανιά.

Η ολοκλήρωση της ανόρυξης υδρευτικής γεώτρησης στο Αμούρι.

Η ολοκλήρωση των έργων υδρομάστευσης στον Άζωρο, στην Τσαπουρνιά, στη Φαρμάκη.

Η ολοκλήρωση της επέκτασης του δικτύου ομβρίων στην Καρυά.

Η ολοκλήρωση της επέκτασης δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης στο Στεφανόβουνο.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής αποχετευτικού αγωγού και αγωγού ύδρευσης στην Ελασσόνα, στον Άγιο Αρσένιο.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής αγωγού ύδρευσης στην Τσαριτσάνη, στη θέση «Βλάχα», καθώς και η  επέκταση του δικτύου ύδρευσης στον τομέα Θ.

Η ολοκλήρωση της επέκτασης δικτύου αποχέτευσης στον τομέα Η  και η κατασκευή δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης και σύνδεση με κεντρικό αγωγό στη Βερδικούσια

Η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης χώρου με την  κατασκευή βάσης και  την εγκατάσταση δεξαμενής ύδρευσης στο Δομένικο.

Ολοκληρώθηκαν ακόμα η επισκευή της δεξαμενής ύδρευσης στο Βλαχογιάννι, η στεγανοποίηση της δεξαμενής ύδρευσης στη Φαρμάκη, η αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης στο Φλάμπουρο.

Μέσω της ΔΕΥΑΕΛ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τις εργασίες και τα υλικά Εγκατάστασης Οργάνων Μέτρησης και Διατάξεων Απολύμανσης για το Δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Ελασσόνας, ενώ συντάσσεται ο φάκελος και είναι υπό ένταξη το έργο αντικατάστασης ολόκληρου του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Ελασσόνα.

Εκπονήσαμε μελέτη  και είναι υπό ένταξη το έργο αντικατάστασης ολόκληρου του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην Ελασσόνα.

Άφησα τελευταία τα δύο μεγάλα έργα αποχέτευσης τα οποία με ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής αρχής απεντάχθηκαν από το ΕΠΠΕΡΑΑ . Ολοκληρώσαμε τις μελέτες και εντάξαμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας το δίκτυο  αποχέτευσης της Τσαριτσάνης  και τα έργα σύνδεσης με το βιολογικό καθαρισμό της Ελασσόνας  με προϋπολογισμό  5.028.826,94 €. Το έργο δημοπρατήθηκε και αναμένεται η εγκατάσταση του εργολάβου για την έναρξη των έργων .

Επικαιροποιήσαμε,  συμπληρώσαμε και τροποποιήσαμε τις μελέτες  του δικτύου αποχέτευσης και την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στην Κρανιά. Και αυτό το έργο προυπολογισμού 4.219.574,92 € εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας δημοπρατήθηκε και αναμένεται η εγκατάσταση του εργολάβου.

Όλα αυτά και πολλά ακόμα μικρότερα έργα της ΔΕΥΑΕΛ, για την οποία τόσο κατηγορηθήκαμε, σε ολόκληρη την επαρχία, αφήνουν το αποτύπωμα τους στο περιβάλλον.

Η εμμονή κάποιων δημοτικών συμβούλων με την ΔΕΥΑΕΛ, η οποία, όπως είδατε επιτελεί ένα τεράστιο έργο, είναι παροιμιώδης. Έφτασαν στο σημείο να μας κατηγορήσουν πως «θα την χρεοκοπήσουμε». Τους διαβεβαιώνουμε, πως όσο και να ήθελαν να συμβεί κάτι τέτοιο, η ΔΕΥΑΕΛ θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται και να παράγει έργο μετρήσιμο προς όφελος της κοινωνίας.

Γι’ αυτό λοιπόν, καλώ όλους τους συμπολίτες μας, να προσέλθουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες διακανονισμού που τους παρέχουμε, ώστε να εξοφλήσουν, τυχόν ανεξόφλητους λογαριασμούς.

Έτσι θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε επιπλέον μείωση της τιμής του νερού, κατά 25%, πέραν του 25% που έχουμε κάνει ήδη.

Δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, λίγοι και ασυνεπείς να ναρκοθετούν την προσπάθεια των πολλών.

Εμείς, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και στους τομείς δράσης και καθημερινότητας, αξιοποιώντας, ως επί το πλείστων ευρωπαϊκά προγράμματα, για να καταφέρουμε σιγά-σιγά να μετατρέψουμε την Ελασσόνα σε πράσινη πόλη.

Επιτρέψτε μου όμως, στο σημείο αυτό, μιλώντας για τα ευρωπαϊκά προγράμματα να σημειώσω πως για πρώτη φορά, ως δήμος Ελασσόνας, καταφέραμε να αφήσουμε και το στίγμα μας στην Ευρώπη.

Πλέον και μέσω της συμμετοχής μας σε πρωτοβουλίες και δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε καταφέρει να κάνουμε γνωστή την Ελασσόνα και εκτός των στενών ορίων της χώρας μας, επενδύοντας στην εξωστρέφεια και την διεύρυνση των οριζόντων , διαμέσου της ανταλλαγής καλών πρακτικών και προσεγγίσεων σε διάφορες θεματικές ενότητες. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες από τις προαναφερθείσες δράσεις:

Συμμετοχή στο Σύμφωνο Δημάρχων, την κυριότερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους.

Αδελφοποίηση με τον Δήμο Τρστένικ της Σερβίας, με χρηματοδότηση από την  Κοινοτική Πρωτοβουλία «Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020», Υπομέτρο «Αδελφοποίηση Πόλεων»

Συμμετοχή ως εταίρος στο έργο “YOUROPE ” το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας «Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020», Υπομέτρο «Δίκτυα Πόλεων», και το οποίο έχει ως σκοπό να μελετήσει την στάση των νέων απέναντι στο φαινόμενο του Ευρωσκεπτικισμού και του ρόλου της Ε.Ε. εν γένει, ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης που διανύουμε, με την συμμετοχή Ευρωπαϊκών Δήμων και αντίστοιχων οργανισμών Ευρωπαίων πολιτών

Υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα WiFi4EU, μέσω του οποίου ο δήμος θα μπορεί να εγκαταστήσει δωρεάν σημείο πρόσβασης Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως δημαρχεία, δημόσιες βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσια πάρκα ή πλατείες.

Συμμετοχή ως υποστηρικτής-συνεργάτης στο έργο « GRECABAT» που υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ και έχει ως στόχο την μελέτη και προστασία προστατευόμενων ειδών που κατοικούν σε σπήλαια

Συμμετοχή  στην Ευρωπαϊκή Δράση με τίτλο «Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στη Χρηστή Διακυβέρνηση» (ELoGE), στο πλαίσιο του Κοινού Έργου Τεχνικής Βοήθειας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Θεσμική Ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και το οποίο έχει ως στόχο την αναγνώριση και πιστοποίηση δήμων που έχουν επιτύχει ένα καλό επίπεδο διακυβέρνησης, σύμφωνα με τις 12 Ευρωπαϊκές Αρχές για την Χρηστή διακυβέρνηση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Κυρίες και κύριοι,

Ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή της θητείας μας, ρίξαμε μεγάλο βάρος στην καθαριότητα της πόλης.

Έτσι, για να ενισχύσουμε το έργο των ανθρώπων στην υπηρεσία Καθαριότητας και Πρασίνου προχωρήσαμε στην αγορά τρακτέρ για την κοπή των χόρτων, αλατιέρας και λεπίδας στην Κρανιά, τη Βερδικούσια και το Λιβάδι, αναβαθμίσαμε τις υποδομές του μηχανήματος καθαριότητας στην Καρυά, ενώ έχουν αντικατασταθεί οι περισσότεροι φθαρμένοι κάδοι απορριμμάτων.

Ο Δήμος Ελασσόνας καθημερινά διαθέτει 6 απορριμματοφόρα για την αποκομιδή των μη επικίνδυνων οικιακών αποβλήτων.

Πραγματοποιείται προγραμματισμένη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών από 1 απορριμματοφόρο, σε ένα δίκτυο 600 κάδων στο Δήμο, και η μεταφορά αυτών στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, όχι πλέον από ιδιώτη, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά με μηχανισμό του δήμου μας.

Λειτουργεί χωριστό ρεύμα συλλογής γυάλινων συσκευασιών μέσω των μπλε κάδων.

Με την χρήση ενός ειδικού κοντέινερ γίνεται η διαχείριση αποβλήτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ενώ, το προσεχές διάστημα θα έρθουν στην Ελασσόνα δωρεάν και θα τοποθετηθούν, ειδικοί κάδοι για συλλογή ρουχισμού και υποδημάτων.

Ταυτόχρονα έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση, με άσφαλτο, ολόκληρου του εσωτερικού δικτύου του δήμου.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν γίνει ασφαλτοστρώσεις στην πόλη της Ελασσόνας, στην Κρανιά, το Λουτρό, την Άκρη, στο Λιβάδι στη Δολίχη, στον Άζωρο, στη Μηλέα, στο Σαραντάπορο, στην Τσαπουρνιά, στη Φαρμάκη, στη Γεράνεια, στα Γιαννωτά και στο Λυκούδι, ενώ έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, δημοπρατήθηκε το έργο και ο ανάδοχος το προσεχές διάστημα θα προχωρήσει σε ασφαλτοστρώσεις στην Αετοράχη, στο Μικρό Ελευθεροχώρι, στη Βαλανίδα, στην Κλεισούρα, στη Γαλανόβρυση, στο Δρυμό, στον Ευαγγελισμό, στο Στεφανόβουνο, στο Κεφαλόβρυσο, στο Παλαιόκαστρο, στη Βερδικούσια, στα Αμπέλια, στην Καρυά, στη Συκαμινέα, στην Κρυόβρυση, στην Καλλιθέα, στον Κοκκινοπηλό, στα Καλύβια, στο Λόφο, στο Ασπρόχωμα, στην Ολυμπιάδα, στον Σπαρμό, στο Φλάμπουρο, στη Σκοπιά, στην Κοκκινόγη, στο Πύθιο, στο Αμούρι, στο Βλαχογιάννι, στο Δομένικο, στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι, στο Μεσοχώρι, στο Πραιτώρι, στη Συκέα, στην Ανάληψη, στη Μαγούλα.

Στην Τσαριτσάνη, η ασφαλτόστρωση από την παλαιά Δημόσια μέχρι τα όρια του οικισμού (μέσω Βλάχας), ποσού 175.000 ευρώ, είναι μια από τις χαρακτηριστικές παρεμβάσεις.

Προχωρήσαμε επίσης συντήρηση των πάρκων με βάψιμο και νέα παγκάκια εκεί που χρειαζόταν, σε έλεγχο του ηλεκτροφωτισμού και αποκατάσταση των βλαβών σε ολόκληρο τον δήμο, καθώς και σε συντήρηση των αγροτικών δρόμων.

Στον τομέα αυτό η συνεργασία και η συμβολή της Περιφέρειας υπήρξε καθοριστική, όπως επίσης και σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο το μήκος της επαρχίας μας.

Επιτρέψτε μου, κυρίες και κύριοι, στο σημείο αυτό μια ακόμη παρένθεση.

Ακούγονται πολλά και διάφορα για τη σχέση του δήμου της Ελασσόνας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η σχέση αυτή στηρίζεται επάνω στον άξονα που έχουμε χτίσει ολόκληρη την στρατηγική μας, απέναντι σε κάθε θεσμό που έχει αλληλεπίδραση με τις υπηρεσίες του δήμου: είναι μια σχέση διεκδικητική, μια σχέση που βάζει μπροστά, πάντα και μόνο, το συμφέρον της Ελασσόνας.

Τριβές και διαφωνίες είναι λογικό να υπάρχουν, όταν διεκδικείς περισσότερα πράγματα για τον τόπο σου.

Δεν δίστασα και δεν θα διστάσω να δώσω δημόσια συγχαρητήρια και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους όσους βοηθάνε, για να πάει αυτός ο τόπος ένα βήμα πιο μπροστά.

Δεν δίστασα όμως, και δεν θα διστάσω ποτέ, να καταγγείλω και δημόσια, συμπεριφορές και πρακτικές που δυσκολεύουν ή εμποδίζουν το έργο μας. Έτσι έχω μάθει να λειτουργώ και δεν πρόκειται να το αλλάξω.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που επιδιώξαμε από την πρώτη στιγμή, καθώς θεωρούμε πως στις μέρες μας αυτό είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό που επιβάλλεται να διαθέτει κάθε δήμος αυτής της χώρας, επιδιώξαμε και κατορθώσαμε να επιτύχουμε σημαντικές συνεργασίες με μεγάλα ιδρύματα και φορείς, τόσο του νομού της Λάρισας, όσο και της χώρας ολόκληρης.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, πραγματοποιήσαμε όλα αυτά τα χρόνια ημέρες αιμοδοσίας, προχωρώντας στη δημιουργία τράπεζας αίματος, ενώ πραγματοποιήσαμε στην Ελασσόνα πολλές εκδηλώσεις ιατρικού περιεχομένου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των συμπολιτών μας, δωρεάν εξετάσεις υγείας, δωρεάν εμβολιασμούς. Ευχαριστώ θερμά τις υπηρεσίες της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και τη διοίκησή της για την συνεργασία, και φυσικά για την ικανοποίηση του αιτήματός μας για την διάθεση νέου σύγχρονου 4χ4 ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας της Ελασσόνας.

Ανάλογες εκδηλώσεις, ενημερωτικού χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκαν, με αντικείμενο την ενημέρωση των αγροτών μας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του νομού, ενώ προχωράμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ της Λάρισας, και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε νέες δράσεις.

Οι επαφές μας δεν περιορίστηκαν μόνο στα στενά όρια του νομού. Συναντηθήκαμε με το Ευγενίδειο Ίδρυμα και το Πλανητάριο για να αναπτύξουμε, επιστημονικά, το Ψηφιακό Πλανητάριο που μας παρέδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αποτέλεσμα των ενεργειών μας ήταν, μέχρι στιγμής, να έχουν επισκεφτεί την πόλη μας πάνω από τριάντα (30) σχολεία, από την Κομοτηνή μέχρι τα Χανιά.

Η εξωστρέφεια ήταν αυτή που μας οδήγησε να κάνουμε φέτος, μετά από χρόνια, το μεγάλο, ποιοτικό άλμα, της αναβάθμισης της «Γιορτής Φέτας», σε Πανελλήνια Διοργάνωση «ΦΕΤΑ 2018».

Ένα συνέδριο που προσέλκυσε προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, με μια σημαντική έκθεση επαγγελματιών του κλάδου της παραγωγής, διάθεσης και εμπορίας της φέτας, αλλά και με μια πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων, πολιτιστικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα, συνθέσαν ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό.

Πέρα από την καθιερωμένη έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τη φέτα, η Πανελλήνια Διοργάνωση ενέπλεξε τις πρεσβείες Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας.

Η φέτα μας, το ισχυρότερο brand της περιοχής μας, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη συγκρότηση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας αλλά και της λειτουργίας της Σχολής Γαλακτοκομίας στην Ελασσόνα, ταξίδεψε σε ολόκληρη τη χώρα με ένα μήνυμα εξωστρεφές, ισχυρό και προκλητικό για τις αγορές: είμαστε εμείς που παράγουμε την καλύτερη φέτα στην χώρα και στον κόσμο ολόκληρο.

Το περιβάλλον για το οποίο σας μίλησα και η εξωστρέφεια είναι απολύτως συνδεδεμένα, ως έννοιες και ως δράσεις με τον πολιτισμό. Είμαστε περήφανοι ως δημοτική αρχή για όλες τις δράσεις πολιτισμού που έχουμε αναπτύξει στην επαρχία Ελασσόνας τα τελευταία χρόνια.

Εθελοντικές και αθλητικές δράσεις, μεγάλες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, κουκλοθέατρο, μεγάλοι ερμηνευτές, αλλά και συνεργασίες με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της επαρχίας αλλά και φορείς του νομού, έχουν φέρει την Ελασσόνα στην πρώτη γραμμή πολιτιστικής παραγωγής, με ένα έργο που δεν είχε γίνει ποτέ ξανά στην επαρχία μας τα τελευταία χρόνια.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω χαρακτηριστικά τις πετυχημένες εθελοντικές δράσεις, όπως το πρόγραμμα «Περπατώ και γνωρίζω τον τόπο μου», το πρόγραμμα «Ποδηλατώ. Την Υγεία μου και το περιβάλλον που αγαπώ», όπου όλοι οι Ελασσονίτες είχαν την ευκαιρία να βγουν με τα ποδήλατα τους και να στείλουν μήνυμα ευεξίας, πολιτισμού και αθλητικού πνεύματος.

Μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων όπως αυτή για το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι, στους αρχαιολογικούς χώρους του Πυθίου και στο Παλαιό Τελωνείο, εκεί όπου συνδέεται η ιστορία, ο πολιτισμός και η φύση, κάτι που γινόταν σε ολόκληρη την Ελλάδα και πλέον έχει γίνει θεσμός και στην Ελασσόνα. Η συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας είναι εξαιρετική και σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις για την μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί και το έργο που θα αναδείξει ολόκληρη την Αρχαία Περραιβία, καθιστώντας την Ελασσόνα πολιτιστικό προορισμό για όλους τους Έλληνες και όχι μόνο.

Μεγάλες συναυλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα, βραδιές νεολαίας, ανάδειξη μουσικών σχημάτων και φυσικά η μεικτή μας χορωδία υπό την επίβλεψη του Δημήτρη Καρβούνη, του Δημήτρη Τσιαβέ και της Ευλαμπίας Ντούλα, πρωταγωνιστούν σε εκδηλώσεις που έχουν αφήσει ξεκάθαρο αποτύπωμα πολιτισμού.

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις μας, κι αυτές στο πνεύμα της εξωστρέφειας δίνουν, κάθε χρόνο, τον δικό τους τόνο, τόσο στις γιορτές όσο και στην αγορά. Η επιλογή μας για άναμμα του δέντρου με συναυλία ενός μεγάλου καλλιτέχνη, δίνει ανάσα στην τοπική οικονομία και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται, εκείνη την ημέρα την Ελασσόνα, για να ζήσουν όμορφες, γιορτινές, στιγμές.

Ποδηλατικοί αγώνες, ορειβατικοί αγώνες, τουρνουά μπάσκετ και βόλεϊ με τη συμμετοχή μικρών παιδιών, αγώνες που έχουν γίνει πλέον θεσμοί, όπως η Ανάβαση της Ελασσόνας, με διοργανωτή την ΛΑΜΚΕ, λαμπαδηδρομίες, προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής, πράσινες πολιτιστικές διαδρομές, συνθέτουν ένα τόξο πολιτισμού που σκεπάζει πλέον ολόκληρη την επαρχία μας.

Κυρίες και κύριοι η Ελασσόνα αλλάζει.

Αλλάζουμε όλοι μας για να αλλάξουμε τον τόπο μας. Μικρά και μεγαλύτερα έργα έχουν ολοκληρωθεί και κοσμούν το αστικό περιβάλλον της πόλης.

Θα αναφέρω επιγραμματικά κάποια από αυτά, που αποτελούν τμήμα του «μηδενικού μας έργου» όπως το χαρακτήρισε πρόσφατα μερίδα της αντιπολίτευσης, και τα οποία βλέπουν όλοι όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελασσόνα:

Ηλεκτροφωτισμός και συντήρηση περιβάλλοντος χώρου στάθμευσης στο ΚΤΕΛ της πόλης μας, έναν χώρο που θα χρησιμοποιήσουμε και ως camper stop, κάνοντας την Ελασσόνα σταθμό όλων των Ελλήνων και Ευρωπαίων οδηγών αυτοκινούμενων τροxόσπιτων.

Συντήρηση και επισκευή χώρων υγιεινής στη λαϊκή αγορά και κατασκευή στεγάστρου.

Κατασκευή περιτοίχισης, θέσεων ταφής, οστεοφυλακίων και ηλεκτροφωτισμού στο κοιμητήριο της Ελασσόνας. Εδώ μια άνω τελεία. Διάβασα με προσοχή την πρόσφατη ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, όσον αφορά τα κοιμητήρια της επαρχίας. Απαντώ: ποτέ, καμία δημοτική αρχή στο παρελθόν, δεν προχώρησε σε τόσες επισκευαστικές και κατασκευαστικές εργασίες στα κοιμητήρια της επαρχίας.

Συντηρήσαμε κοιμητήρια και οστεοφυλάκια στην Ελασσόνα, στην Βαλανίδα, στην Κρανιά, στο Λουτρό, στην Άκρη, στα Αμπέλια, στην Καρυά, στη Δολίχι, στο Λιβάδι, στο Πύθιο, στην Κοκκινώγη, στο Βλαχογιάννι, στο Σαραντάπορο, στην Τσαριτσάνη, στην Βερδικούσια, και συνεχίζουμε όπου αλλού υπάρχει πρόβλημα.

Έχουμε ανακατασκευάσει και έχουμε τοποθετήσει εξοπλισμό στις παιδικές χαρές σε  ΕΛΑΣΣΟΝΑ, ΑΓΙΟΝΕΡΙ,  ΑΕΤΟΡΑΧΗ, ΜΙΚΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ, ΒΑΛΑΝΙΔΑ, ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, ΓΑΛΑΝΟΒΡΥΣΗ, ΔΡΥΜΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΒΟΥΝΟ,ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ,  ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ, ΚΡΑΝΙΑ, ΛΟΥΤΡΟ,ΑΚΡΗ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΣΙΑ, ΑΜΠΕΛΙΑ, ΚΑΡΥΑ, ΣΥΚΑΜΙΝΕΑ, ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ, ΛΙΒΑΔΙ, ΔΟΛΙΧΗ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΛΟΦΟ, ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ, ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, ΣΠΑΡΜΟ, ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ, ΣΚΟΠΙΑ, ΚΟΚΚΙΝΟΓΗ, ΠΥΘΙΟ, ΑΜΟΥΡΙ, ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ, ΔΟΜΕΝΙΚΟ, ΜΕΓ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ, ΜΕΣΟΧΩΡΙ, ΠΡΑΙΤΩΡΙ, ΣΥΚΕΑ, ΑΝΑΛΥΨΗ, ΜΑΓΟΥΛΑ, ΑΖΩΡΟΣ, ΜΗΛΕΑ, ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ, ΤΣΑΠΟΥΡΝΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΗ, ΓΕΡΑΝΕΙΑ, ΓΙΑΝΝΩΤΑ, ΛΥΚΟΥΔΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ.

Με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ προχωρήσαμε στην αγορά ενός νέου μηχανήματος Γκρέιντερ, διαθέτοντας 305.000 ευρώ από το πρόγραμμα και 45.000 ευρώ ίδιοι πόροι.

Με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 2 και με ποσό 209.000 ευρώ προχωρούμε στην προμήθεια και στον εξοπλισμό για την αναβάθμιση παιδικών χαρών καθώς και την πιστοποίηση όλων τους. Πιο συγκεκριμένα προγραμματίζουμε την αναβάθμιση των παρακάτω παιδικών χαρών:

Σε δέκα νέα σημεία εντός της Ελασσόνας, και στα χωριά ΜΙΚΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ, ΑΕΤΟΡΑΧΗΣ, ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙΟΥ, ΠΡΑΙΤΟΡΙΟΥ, ΑΜΠΕΛΙΑ ( ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ), ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΑΝΙΑ, ΠΕΤΡΩΤΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ, ΓΙΑΝΝΩΤΩΝ, ΣΤΕΦΑΝΟΒΟΥΝΟΥ, ΔΡΥΜΟΥ, ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ ΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑΣ , ΚΟΚΚΙΝΟΓΗΣ , ΛΟΦΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΓΕΡΑΝΕΙΑ , ΛΥΚΟΥΔΙΟΥ ΆΖΩΡΟΥ, ΜΗΛΕΑΣ, ΛΟΥΤΡΟΥ, ΆΚΡΗΣ, ΚΑΡΥΑΣ

Νέος στίβος στην Ελασσόνα! Σας καλώ, και πάλι, τους μεγαλύτερους σε ηλικία μέσα στην αίθουσα, να σκεφτείτε από πότε αυτός ο ιστορικός χώρος για όλους μας είχε να ανακατασκευαστεί σε έναν υπέροχο αθλητικό χώρο, διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες. Ένας υπέροχος χώρος με 16 όργανα γυμναστικής ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ικανός να υποδεχθεί πολίτες και αθλητές.

Και παράλληλα, όλοι οι νέοι χώροι άθλησης στην πόλη της Ελασσόνας και στα χωριά μας. Τα γήπεδα 5χ5, τα γήπεδα τένις, μπάσκετ και βόλεϊ,  έναντι των ΚΤΕΛ έχουν ολοκληρωθεί.

Τα γήπεδα στο Λιβάδι και το Σαραντάπορο, στο Μεσοχώρι και στη Βερδικούσια έχουν ανακαινιστεί, όπως επίσης και το Κλειστό Γυμναστήριο στην Καλλιθέα, ενώ με την προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούμε στην ανακαίνιση, τη βελτίωση και τη συντήρηση του γηπέδου της Ελασσόνας και της Τσαριτσάνης, και των σχολικών αθλητικών κέντρων της Βερδικούσιας, του Δομένικου, του Ευαγγελισμού, του Βλαχογιαννίου, κόστους 500.000 ευρώ.

Καταθέσαμε στο Υ.ΜΕ.ΠΕ.Ρ.Α.Α. την μελέτη και περιμένουμε την έγκριση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμναστηρίου της Ελασσόνας. Ύψος 426.200 ευρώ.

Ταυτόχρονα ολοκληρώνουμε τη μελέτη και σε λίγο καιρό ξεκινά η δημοπράτηση για το κολυμβητήριο της Ελασσόνας, ένα έργο που θα έρθει να συνδεθεί με όλα τα παραπάνω, προσφέροντας στους πολίτες της Ελασσόνας σύγχρονες συνθήκες άθλησης.

Μέσω του ΟΚΠΑΠ έγινε τοπογραφική αποτύπωση όλων των γηπέδων που φιλοξενούν σήμερα αθλητικά σωματεία και πολίτες που αθλούνται. Ταυτόχρονα έγινε καταγραφή των παρεμβάσεων που επιβάλλονται προκειμένου να αδειοδοτηθούν όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου και έγιναν όσες παρεμβάσεις ήταν αρχικά απαραίτητες για την έκδοση άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών.

Επισκευή και συντήρηση, στα όρια των αρμοδιοτήτων μας, με έργα εκεί που χρειάζονται, στα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα λύκεια ολόκληρης της επαρχίας Ελασσόνας. Από την πρώτη μέρα έχουμε ανοίξει μια ανοιχτή αγκαλιά συνεργασίας με την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης του νομού, με αναρίθμητες επαφές και συσκέψεις.

Παρεμβαίνουμε καθημερινά όπου χρειάζεται, στηρίζοντας το έργο των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Μέσω του προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 118.500 ευρώ, προορίζονται για την επισκευή και τη συντήρηση Σχολικών Κτιρίων και αύλειων χώρων. Συμπληρώνουμε με ίδιους πόρους, το ποσό των 601.300 ευρώ.

Παράλληλα προχωρούμε σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο 2Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ. Η μελέτη μας υποβλήθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας και αναμένουμε την έγκριση. Περιλαμβάνει μόνωση του σχολείου και της στέγης, αλλαγή κουφωμάτων, φωτισμό και θέρμανση καθώς και φωτοβολταϊκά. Ύψος 684.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα προχωρήσαμε στην ανακατασκευή της στέγης στο δημοτικό σχολείο της Καλλιθέας, ικανοποιώντας ένα αίτημα πολλών χρόνων.

Κυρίες και Κύριοι,

Απόψε είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι με απόφαση της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του υπουργείου Υποδομών η Ελασσόνα ξεκινάει την κατασκευή ενός νέου νηπιαγωγείου, που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή. Την σχετική απόφαση μου ανακοίνωσε ο Γ.Γ κ. Δέδες, μετά από συνάντηση που είχα μαζί του προχθές.

Μέσω του ΟΚΠΑΠ, προχωρήσαμε στην επισκευή και συντήρηση όλων των παιδικών σταθμών, σύμφωνα με τις επιταγές της νομοθεσίας, προκειμένου να γίνει η αδειοδότηση  τους.

Επίσης προχωρήσαμε στην εγκατάσταση συστήματος πυρασφάλειας και έκδοση πιστοποιητικών που δεν υπήρχαν με ότι αυτό συνεπάγεται για χώρους φιλοξενίας παιδιών.

Τέλος, νομιμοποιήσαμε όλα τα κτίσματα των παιδικών σταθμών με καταγραφή κατόψεων, τοπογραφικών σχεδίων κλπ.

Όλα τα παραπάνω ήταν απαραίτητα στοιχεία για την έκδοση αδειών λειτουργίας των παιδικών σταθμών αλλά ταυτόχρονα και απαραίτητα για την ασφάλεια των φιλοξενούμενων παιδιών και του προσωπικού.

Προχωράμε στην αναβάθμιση του αστικού χώρου στο δήμο Ελασσόνας, με 582.890 ευρώ. Τα 187.000 έχουν εγκριθεί από το πράσινο ταμείο και τα υπόλοιπα είναι ίδιοι πόροι. Η μελέτη είναι έτοιμη προς δημοπράτηση και περιλαμβάνει πεζοδρόμια, από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, όλη την Περιφερειακή οδό έως την οδό Δημητρίου.

Με έγκριση μελέτης ύψους 985.000 ευρώ, δημοπρατούμε την πλατεία στο Βαρόσι, την πλατεία απέναντι από το Παλαιό Τελωνείο και προχωρούμε σε πεζοδρόμηση με τον σημερινό χώρο στάθμευσης δίπλα από το λύκειο Ελασσόνας.

Όλος αυτός ο σχεδιασμός δεν είναι αποκομμένος, αλλά αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που έχει ως στόχο, τα επόμενα χρόνια, η Ελασσόνα να είναι μια σύγχρονη πόλη που δεν θα θυμίζει σε τίποτα την πόλη στην οποία ζούμε σήμερα. Για τον λόγο αυτόν εκπονούμε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του δήμου Ελασσόνας.

Ταυτόχρονα υποβάλλουμε προς ένταξη στο πρόγραμμα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου, μελέτη ύψους 1.900.000 ευρώ και σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε στο κέντρο της πόλης.

Ήδη έχουν παρουσιαστεί στους εμπόρους της Ελασσόνας τα Αρχιτεκτονικά προσχέδια για τη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου (πεζοδρόμηση, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, τοποθέτηση νέων φωτιστικών με λαμπτήρες LED, παγκάκια και χώροι ανάπαυσης των πολιτών κατά μήκος της αγοράς) καθώς και για τις προσόψεις των καταστημάτων τα οποία θα αποκτήσουν μια ενιαία αισθητική.

Επίσης παρουσιάστηκαν οι smart εφαρμογές που θα τοποθετηθούν σε όλοι την περιοχή παρέμβασης αλλά και γενικότερα στα όρια της αγοράς όπως Free wi-fi αισθητήρες στα πάρκινγκ του Δήμου και παράλληλη ενημέρωση των επισκεπτών και των πολιτών για τις κενές θέσης μέσω ειδικής σήμανσης και ειδικής εφαρμογής για τα smart κινητά, ψηφιακοί πίνακες ενημέρωσης για την αγορά της Ελασσόνας βυθιζόμενοι κάδοι για μια πιο καθαρή και όμορφη αγορά και αρκετά άλλα.

Έχουμε έτοιμη την μελέτη και υποβάλλουμε  πρόταση για πράσινο σημείο στην βιομηχανική περιοχή, στον δρόμο προς Δεσκάτη. Ήδη βρισκόμαστε σε διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας, και στον χώρο που θα δημιουργηθεί θα πραγματοποιείται η συγκομιδή από ελαστικά, αλουμίνια, λευκές συσκευές κλπ.

Ολοκληρώνεται το Κέντρο Τουριστικής Προβολής. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι δυο πρώτες φάσεις που αφορούσαν την μουσειογραφική μελέτη και είμαστε στην τρίτη φάση που αφορά την εγκατάσταση της έκθεσης.

Έτοιμη είναι η μελέτη ύψους 806.093 ευρώ για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και αφορά την προμήθεια φωτοβολταϊκού συστήματος για εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης έχει κατατεθεί πρόταση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 1.390.077 ευρώ που αφορά την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε εγκαταστάσεις οδοφωτισμού στο δήμο Ελασσόνας.

Τον επόμενο μήνα ολοκληρώνεται η μελέτη της βιβλιοθήκης και στη συνέχεια θα δημοπρατηθεί.

Με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούμε στην αποκατάσταση του δρόμου ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ-ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ-ΑΜΠΕΛΙΑ ΕΩΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΒΑΡΚΟΣ ύψους 426. 400 ευρώ και στη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας στην Βερδικούσια, ύψους 830.000 ευρώ.

Μόλις προχθές με απόφαση του υπουργείου Υποδομών έρχονται στο δήμο Ελασσόνας άλλο 1.000.000 ευρώ για την αγροτική οδοποιία.

Προχωρήσαμε στη διαμόρφωση νέου χώρου στέγασης του ΚΑΠΗ στην Κεντρική πλατεία της πόλης, σεβόμενοι την τρίτη ηλικία, και καταθέσαμε μελέτη στο LEADER ύψους 293.000 ευρώ για την ανακατασκευή του παλιού χώρου των ΚΑΠΗ ώστε να μεταφερθεί εκεί ο 2ος παιδικός σταθμός.

Επίσης στο πρόγραμμα LEADER καταθέσαμε πρόταση ύψους 391.600 ευρώ για τη διαμόρφωση του δημοτικού κτιρίου και του αύλειου χώρου του, που σήμερα λειτουργεί ως Δημοτικό Ωδείο, προκειμένου να λειτουργήσει ως Αίθουσα Προβολής Τοπικού Πολιτισμού.

Τέλος το ποσό των 30.000 ευρώ με στόχο να δημιουργηθεί η ψηφιακή ταυτότητα του δήμου Ελασσόνας, η οποία θα αναδεικνύει τον πολιτιστικό και τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής, μέσω υψηλής ποιότητας οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο θα προβάλλεται στο Πλανητάριο αλλά και στο Internet.

Κυρίες και κύριοι

Κύριοι συνάδερφοι,

Με σκληρή δουλειά συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε έχοντας χτίσει ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας ανάμεσα στις πιο ευάλωτες κατηγορίες των πολιτών που χτυπήθηκαν από την κρίση. Λειτουργήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Βεστιάριο. Ξεκινήσαμε τη λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου και προσπαθήσαμε να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας χωρίς βοήθεια.

Το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό. Όχι όμως μόνοι μας. Με την βοήθεια της εκκλησίας και του κράτους. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω θερμώς και ιδιαιτέρως τον Μητροπολίτη Ελασσόνας Χαρίτωνα για την άψογη συνεργασία μας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους δημοτικούς συμβούλους που στηρίζουν την προσπάθεια της δημοτικής μας αρχής και τους συνεργάτες μου.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα όλους τους Συλλόγους, τους Φορείς, τα Σωματεία της επαρχίας μας, για την συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων. Όλοι τους έχουν κληθεί σε πολλές συσκέψεις στο δημαρχείο και όλοι ανταποκρίθηκαν.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολίτες της Ελασσόνας για την υπομονή τους και για τις υποδείξεις τους.

Με σύνεση, συναίνεση, και συνεργασία, κινητοποιώντας όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, αλλάζουμε, πρώτα τον εαυτό μας, για να αλλάξουμε την Ελασσόνα. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος.

Συνεχίζουμε σε πείσμα όλων εκείνων που βάζουν, καθημερινά, εμπόδια. Είναι λίγοι. Τους αφήνουμε στην κρίση των συμπολιτών μας.

Συνεχίζουμε!

Σας ευχαριστώ!

 

 

 

 

 

 

 

 

Previous ArticleNext Article