Ελασσόνα

Ολοκληρώνεται ο δρόμος Βερδικούσια – Λογγά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες για την κατασκευή του δρόμου Βερδικούσια – Λογγά, προϋπολογισμού 7.800.000 ευρώ, που δημιουργεί μια νέα οδική σύνδεση μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Τρικάλων. Τις εργασίες κατασκευής επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ Χρήστος Καλομπάτσιος και Θανάσης Παιδής, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Σάκκας και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Το έργο με τίτλο «Κατασκευή τμήματος της επαρχιακής οδού 19 από Βερδικούσια μέχρι όρια Π.Ε. Λάρισας (προς Λογγά)». υλοποιείται με πόρους του  Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Σύντομα ολοκληρώνονται οι εργασίες σε ένα μεγάλο έργο για τη Θεσσαλία, που αφορά τη νέα σύνδεση μεταξύ Τρικάλων και Λάρισας και ειδικότερα με την επαρχία Ελασσόνας, το δρόμο Βερδικούσια- Λογγά, προϋπολογισμού 7,8 εκατ. ευρώ. Ήταν ένα χρόνιο αίτημα των ανθρώπων της περιοχής, για τη διασύνδεση των δύο νομών, την ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων, αλλά ταυτόχρονα και τη διευκόλυνση των επαγγελματιών που ασκούν το δικαίωμα στην εργασία, των κτηνοτρόφων, των γεωργών και των επισκεπτών της περιοχής. Οι ανθρώπινες κοινότητες στα ορεινά έχουν και εκείνες το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης αλλά και της διευκόλυνσης των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. Είναι ένα έργο τουριστικό, κτηνοτροφικό, περιβαλλοντικό, ένα έργο 7,2 χλμ το όποιο αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή. Και βέβαια τα έργα αυτά δημιουργούν θέσεις εργασίας και ρίχνουν χρήμα στην πραγματική τοπική οικονομία».

Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται η οδός που συνδέει τους οικισμούς της Βερδικούσιας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Λογγά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Το οδικό αυτό κομμάτι αποτελεί τμήμα της Επαρχιακής Οδού 19 «Ελασσόνα – Αγιονέρι προς Κονισκόν και Καλαμπάκα». Με παλαιότερη εργολαβία εκτελέστηκαν τα 2,3 χλμ. της οδού, ενώ με το παρόν έργο ολοκληρώνεται και ασφαλτοστρώνεται το τμήμα της οδού που ξεκινάει από τη Χ.Θ. 2+300 (αρχή μέτρησης η διασταύρωση στη Βερδικούσια) και καταλήγει στη Χ.Θ. 9+552 (αυχένας) με συνολικό μήκος 7.250 μ.

Με το έργο αυτό, καθίσταται εφικτή η απευθείας επικοινωνία του βορειοδυτικού τμήματος της Π.Ε. Λάρισας με τις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές της Π.Ε. Τρικάλων (Μετέωρα). Συνεπώς, ενισχύεται η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες, να έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στην ορεινή περιοχή του Δήμου Ελασσόνας και του Ολύμπου, περιοχή ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους. Παράλληλα, με την ανάπτυξη του οδικού δικτύου δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και του αγροτουρισμού. Εξυπηρετείται δε, η ασφαλής μετακίνηση ανθρώπων και η μεταφορά κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων, καθώς εκατέρωθεν του άξονα της οδού, υπάρχουν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες. Επιπλέον, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, καθώς δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης των ορεινών οικισμών του Δήμου Ελασσόνας και με άλλα αστικά κέντρα και αντιστρόφως. Περιβαλλοντικά, το έργο αναμένεται να έχει θετική επίπτωση, καθώς μεταξύ άλλων, θα ενισχυθεί η δασοπροστασία της περιοχής, αφού καθίσταται εύκολη η πρόσβαση σε δύσβατες μέχρι τώρα ορεινές περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας.

Η οδός αυτή έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διατομή 6,50/8,00 (ασφαλτοτάπητας πλάτους 6,50 μέτρων με εκατέρωθεν έρεισμα 0,75 μέτρων) και τάφρο μεταβλητού πάχους από 1 έως 2 μέτρα. Στο έργο πραγμαυοποιήθηκεαν εργασίες οδοστρωσίας, κατασκευής τεχνικών έργων και ασφαλτικών, σήμανσης και ασφάλειας.

ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ ΛΟΓΓΑ (3) ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ ΛΟΓΓΑ

 

Previous ArticleNext Article