Ελασσόνα

Οι θέσεις της Δημοτικής Κίνησης Ελασσόνας «ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΠΕΡΡΑΙΒΩΝ» για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του Δήμου Ελασσόνας

Πολλά και σημαντικά είναι τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η περιοχή του Δήμου της Ελασσόνας, λόγω της γενικότερης αδιαφορίας που επέδειξαν μέχρι σήμερα οι κομματικοί δήμαρχοι και ιδίως ο απερχόμενος κ. Ευαγγέλου.                            Τα προβλήματα αυτά συνοψίζονται στα παρακάτω:

1. Η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος σε πολλά χωριά αλλά και η μη σωστή λειτουργία του, εκεί όπου υπάρχει, είτε επειδή δεν έχουν συνδεθεί όλες οι κατοικίες είτε για άλλους λόγους.                   Ακόμη και στην ίδια την πόλη της Ελασσόνας, σε ορισμένα κεντρικά σημεία, γίνεται φανερό το πρόβλημα αυτό με μια έντονη δυσοσμία που αναδύεται συνεχώς, επί χρόνια, από τα φρεάτια.

2. Η μη τακτική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, πολύ συχνά, δημιουργρεί το πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού Ελασσονίτη με τα αποχετευτικά λύματα και δημιουργεί μια αφόρητη κατάσταση δυσοσμίας σε μια ευρύτερη περιοχή.                                                                                             3. Η εγκατάλειψη των χωριών χωρίς την αναγκαία καθαριότητα των δημόσιων χώρων (πλατείες κ.ά). Οι καθαρίστριες που προσλαμβάνονται κάθε φορά από το Δήμο διατίθενται μόνο για την πόλη της Ελασσόνας χωρίς να λαμβάνεται καμιά μέριμνα για τα χωριά.                                                                 4. Ο μη καθαρισμός των φρεατίων των βρόχινων υδάτων πολύ συχνά δημιουργεί πρόβλημα συσσώρευσης και πλημμύρας στους δρόμους με οτέλεσμα αυτοί να γίνονται δύσβατοι και απροσπέλαστοι.

5. Όμως το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής είναι η ρύπανση του ποταμού Ελασσονίτη από τα τυροκομικά απόβλητα των διαφόρων επιχειρήσεων που μολύνουν καθημερινά το περιβάλλον. Το πρόβλημα αυτό έχει ως                                            αποτέλεσμα τη δημιουργία σταθερής λυματολάσπης, σε μια μεγάλη έκταση, η οποία γίνεται  επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία των κατοίκων των χωριών της Ποταμιάς αλλά και για τους διερχόμενους από τους παραποτάμιους δρόμους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να εισπνέουν την αφόρητη δυσοσμία.   Ακόμη και το ημιτελές Φράγμα Αγιονερίου, έχει γίνει μια μόνιμη εστία μόλυνσης, αντί να ολοκληρωθεί και να συμβάλλει στην αγροτική ανάπτυξη του τόπου.                                                     Όλα αυτά έχουν δημοσιοποιηθεί από χρόνια και είναι γνωστά στις αρμόδιες αρχές του Δήμου Ελασσόνας και τηςΠεριφέρειας, αλλά δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έγινε τίποτα για την επίλυση του τεράστιου αυτού προβλήματος. Αν και στο παρελθόν τόσον ο απερχόμενος δήμαρχος Ελασσόνας όσον και ο Περιφερειάρχης είχαν πραγματοποιήσει επιτόπιες επισκέψεις στον Ελασσονίτη ποταμό ωστόσο δεν δόθηκε καμιά λύση στο πρόβλημα επειδή οι εργαστηριακοί έλεγχοι των υγειονομικών υπηρεσιών που έγιναν, όλως περιέργως, έδειξαν ότι ΄΄τα νερά του ποταμού είναι καθαρά΄΄ και οτι΄΄δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα΄΄.                                                                                  Μάλιστα, σε πρόσφατη δήλωσή του ο κ. Περιφερειάρχης τόνισε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να βρεθούν οι πηγές της μόλυνσης και να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις». Βέβαια, το πρόβλημα αυτό σίγουρα δεν λύνεται με τις οποιεσδήποτε διοικητικές κυρώσεις και απειλές, παρά μόνο με εκείνη την αντιμετώπιση που θα δώσει την οριστική λύση.                                                                                           Δυστυχώς οι προηγούμενες δημοτικές αρχές το μόνο που κατάφεραν είναι να συνεχίζονται διαχρονικά όλα αυτά τα προβλήματα του περιβάλλοντος, τα οποία δημιούργησαν μια πολιτισμική παρακμή στην περιοχή μας. Ελπίζουμε ότι οι δημότες Ελασσόνας που καλούνται να ψηφίσουν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα καταδικάσουν και με την ψήφο τους τις αποτυχημένες δημοτικές αρχές και θα αξιολογήσουν σωστά και αντικειμενικά τις νέες δυνάμεις που εγγυώνται τη λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.            Η Δημοτική Κίνηση Ελασσόνας «ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΠΕΡΡΑΙΒΩΝ» αποτελεί την μόνη ανεξάρτητη και αδέσμευτη δύναμη που θα αγωνισθεί, πέρα από οποιαδήποτε κομματικά ή άλλα διαπλεκόμενα συμφέροντα, για ένα υγιές περιβάλλον στο Δήμο Ελασσόνας και προτείνει τις παρακάτω λύσεις:     

1. Δημιουργία Μονάδας Διαχείρισης των τυροκομικών αποβλήτων ώστε τα λύματα αυτά αντί να είναι επιβαρρυντικά στο περιβάλλον, να καταστούν κερδοφόρα για όλους, για τις επιχειρήσεις και για το Δήμο.

2. Πλήρη αξιοποίηση του Φράγματος του Αγιονερίου, για να αποτραπεί κάθε κακόβουλος επιχειρηματίας να διοχετεύει τα λύματα στο ποτάμι και να γίνεται εστία μόλυνσης.

3. Διάθεση του προσωπικού καθαριότητας περιοδικά σε όλα τα χωριά.

4. Άμεσος καθαρισμός των φρεατίων

5. Προγραμματισμός για δημιουργία αποχετευτικών έργων, όπου χρειάζεται.

Γράφει ο Κώστας Σαχινίδης, δρ Κοινωνιολογίας και Πολιτικού επιστήμονα, υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας,

Previous ArticleNext Article