Λάρισα

Οικονομικό Επιμελητήριο: Προτάσεις για καθολική επανεκκίνηση της οικονομίας

Τις προτάσεις του για την καθολική επανεκκίνηση στην ελληνικά οικονομία απέστειλε με επιστολή του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στους υπουργούς Αδ. Γεωργιάδη, Χ. Σταϊκουρα και Ι. Βρούτση το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας. Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφερονται:

Στο πλαίσιο της λειτουργίας μας ως σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα οικονομικά, φορολογικά και αναπτυξιακά, σας καταθέτουμε τις προτάσεις μας, οι οποίες έχουν ως εξής:

1) Επανακαθορισμός των αξόνων της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Το μοντέλο που θέλει τον τουρισμό ελληνικό πρωταθλητή στο ΑΕΠ της χώρας μας, πρέπει να επανακαθορισθεί και να διαφοροποιηθεί και να στηριχθούν παράλληλα με επιπλέον μέτρα η μεταποίηση (βιομηχανική, βιοτεχνική, οικοτεχνική) και η πρωτογενής παραγωγή. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί διασπορά του κινδύνου, όταν πλήττεται από διάφορους παράγοντες κάποιος από τους τρεις ανωτέρω βασικούς τομείς.

2) Δημιουργία προϋποθέσεων ζήτησης για τα Ελληνικά προϊόντα στην εσωτερική αγορά της χώρας, διαφημίζοντας με διάφορους τρόπους στον τελικό καταναλωτή την σημασία του να καταναλώνεις με γνώμονα την εντοπιότητα και δίνοντας κίνητρα σε ενδιάμεσες επιχειρήσεις μεταπώλησης, ώστε να προωθούν πρώτα τα Ελληνικά προϊόντα και μετά τα εισαγόμενα.

3) Δημιουργία προϋποθέσεων ζήτησης για τα Ελληνικά προϊόντα στην εξωτερική αγορά της χώρας. Πρέπει να επωφεληθούμε από το ελληνική επιτυχία ενάντια στην επιδημία του κορονοϊού και της θετικής επικοινωνίας που έχει αυτή την στιγμή το brand name Ελλάδα στο εξωτερικό και να προωθήσουμε συστηματικά το «made in Greece», συνδυάζοντας το με την ποιότητα, τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και την περιβαλλοντική συνείδηση είτε αφορά υπηρεσίες (τουρισμού, ιατρική, κτλ) είτε προϊόντα μεταποίησης.

4) Μείωση της φορολογίας. Όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να βοηθηθούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις.

5) Μείωση του εργατικού και του ενεργειακού κόστους, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε εσωτερικό και εξωτερικό.

6) Άμεση ολοκλήρωση του οδικού δικτύου σύνδεσης Θεσσαλίας και Ηπείρου. Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο οδικό άξονα με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Η ολοκλήρωση του συνόλου του Ε65, θα συμβάλλει στην άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Κεντρικής Ελλάδος και θα αναβαθμίσει τη σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την προσπελασιμότητα προς την Αλβανία, την Ιταλία και τη Βόρεια Μακεδονία, δίδοντας έτσι την δυνατότητα ενίσχυσης του τουρισμού και της εμπορευματικής διακίνησης σε μια περιοχή με δυνατότητες περαιτέρω οικονομικής μεγέθυνσης.

7) Αξιοποίηση όλων των λιμανιών και των αλιευτικών καταφυγίων της χώρας.

8) Αποτελεσματική, γρήγορη και άμεση δικαιοσύνη. Πρέπει να αναθεωρηθεί ο τρόπος λειτουργίας της δικαιοσύνης. Ενώ η τεχνολογία έχει κάνει άλματα, οι σχετικές διαδικασίες έχουν παραμείνει αρκετές δεκαετίες πίσω.

Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι μόνο δίκαιη, αλλά και άμεση και γρήγορη.

9) Άμεση ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, η οποία προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς.

10) Η κρίση του κορονοϊού μας βοήθησε σε ένα μόνο θέμα, στην επιτάχυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Είναι το πιο σημαντικό έργο που πρέπει να συνεχιστεί χωρίς όρια και προϋποθέσεις.

11) Τέλος, θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του Ελληνικού δημοσίου. Θα πρέπει ν’ αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του, βάζοντας στο επίκεντρο τον ίδιο τον πολίτη και κατ’ επέκταση την επιχείρηση και όχι το ίδιο το δημόσιο.

Πέραν των ανωτέρω προτάσεων, αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση του Lock down λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προτείνουμε τα εξής:

1) Να σταματήσει ο διαχωρισμός σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό και επιχειρήσεις που δεν πλήττονται, σύμφωνα με τον ΚΑΔ.

2) Να επιδοτείται η απασχόληση της εργασίας και όχι η επιδότηση της αναστολής της εργασίας κατά την διάρκεια των μέτρων του κορονοϊού. Να μην υποχρεώνουμε τους εργαζόμενους να κάθονται σπίτι τους για να επιδοτηθούν, αλλά να εργάζονται μέσα στην επιχείρηση και να συμπληρώνεται το εισόδημα τους με την εργασία που θα προσφέρουν.

3) Ρευστότητα με την μορφή εγγυημένων δανείων με αρκετά χαμηλό επιτόκιο και διάρκεια αποπληρωμής τουλάχιστον 10 ετίας προς τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας λόγω της πανδημίας.

4) Επιδότηση ποσοστού στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων (μισθώματα, εργατικό κόστος, και λοιπές δαπάνες) σε βάθος τουλάχιστον έτους από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού.

5) Επιδότηση των τόκων των επιχειρηματικών δανείων διάρκειας ενός έτους για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

6) Το κράτος θα πρέπει να σταματήσει να παρεμβαίνει στις ιδιωτικές συναλλαγές.

7) Η κατάργηση των προθεσμιών όλων των αιτήσεων που αφορούν τα μέτρα του κορονοϊού και όχι μόνο. Δεν δικαιολογείται σε περίοδο που συγκρίνεται με εμπόλεμη κατάσταση να υπάρχουν προθεσμίες και μάλιστα τόσο αυστηρές που να απαγορεύουν την ενσωμάτωση των επιχειρήσεων σε ευνοϊκά μέτρα, επειδή για κάποιο λόγο έχασαν μια ημέρα από την προθεσμία υποβολής της αίτησης.

Previous ArticleNext Article