Λάρισα

Ξεκινούν οι εργασίες του Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλίας

Ξεκινούν την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 οι εργασίες του 1ου Περιφερειακού  Συμβουλίου Νέων Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με πρωτοβουλία νέων της περιοχής. Πρόκειται για ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό εγχείρημα που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή νέων ηλικίας 17-25 ετών,  ανεξαρτήτως του αντικειμένου των σπουδών τους και χωρίς κόστος συμμετοχής. Σκοπός του συνεδρίου, που θα ολοκληρωθεί στις 27 Οκτωβρίου,  είναι να δώσει φωνή στους νέους προκειμένου να εκφράσουν τις ανησυχίες τους αλλά και να δώσουν λύσεις σχετικά με ζητήματα της περιοχής. Ακόμα, να τους εξοικειώσει με τον τρόπο λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης,  να δώσει την ευκαιρία να αυξήσουν την ρητορική τους δεινότητα, καθώς και το αίσθημα ευθύνης και συνειδητοποίησης της συνέπειας λόγων και έργων. Και τέλος, να προωθήσει την έννοια της δημοκρατίας μέσω της ενεργούς ενασχόλησης των νέων με τα κοινά.

Η τελετή έναρξης θα γίνει την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο,  ενώ οι συνεδριάσεις θα διεξαχθούν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα, με θέματα:
Οικονομίας (Clusters, Start up επιχειρήσεις), Τεχνολογίας και Ανάπτυξης (Τεχνολογικό Ίδρυμα στα Τρίκαλα με summer academy, Ανάπλαση του λιμανιού του Βόλου),  Κοινωνίας και Περιβάλλοντος (Ογκολογικό κέντρο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τους Ντίνο Ψύρρα, Γιώργο Μαλισόβα, Αγγελική Νιτσάκου, Στέλλα Μίτιλη, Τάσο Καραχριστιανίδη, Δημήτρη Σακοράφα και Ιωάννα Μπαγιώτη. Τα πρακτικά της συζήτησης όπως και οι κατατεθειμένες τελικές προτάσεις θα παραδοθούν στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Λάρισα οι διοργανωτές ανέφεραν τα εξής:

Νίκος Λιούπας, αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας:

«Το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλίας είναι πλέον γεγονός. Είναι ένα εγχείρημα καινοτόμο και πρωτοποριακό όχι μόνο για τη Θεσσαλία αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλίας θα αποτελείται από 51 νέους ανθρώπους ηλικίας 17 έως 24 ετών, οι οποίοι θα συνεδριάσουν στην αίθουσα του Περιφερειακό Συμβουλίου για τις επόμενες 4 ημέρες και θα ασχοληθούν με θέματα οικονομίας,  τεχνολογίας και περιβάλλοντος. Θέλουμε οι νέοι  μας να αναλάβουν ενεργό ρόλο στα κοινά, θέλουμε  να πάρουν πρωτοβουλίες σε θέματα που αφορούν την ηλικία τους αλλά και σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος. Ηρθε η ώρα να δώσουμε το λόγο στους νέους, να τους δώσουμε την εμπιστοσύνη που τους αξίζει και εμείς σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας  είμαστε πάντα δίπλα τους».

Κωνσταντίνος Ψύρρας,  Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλίας:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που με τη αμέριστη βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας υλοποιούμε  ένα καινοτόμο εγχείρημα για όλη την Ελλάδα. Στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι να βοηθήσουμε όλους τους νέους να ενεργούν πολιτικά, να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν δράση. Είμαστε περήφανοι που εισακούστηκαν οι προτάσεις  μας. Προσπαθήσαμε μαζί παρά πολύ και επιλέξαμε ωραία θέματα που θα συζητηθούν στις επιτροπές υγείας, περιβάλλοντος, κοινωνίας, ανάπτυξης, τεχνολογίας. Θέματα που  προβληματίζουν τους νέους και μας  αναγκάζουν να σκεφτούμε  πώς θα δημιουργήσουμε  ένα  καλύτερο μέλλον για όλους. Προσκαλούμε τους νέους και όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας στην τελετή έναρξης, στις  24 Οκτωβρίου στο Χατζηγιάννειο, να μας ακούσετε, να μας αξιολογήσετε και όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον μας».

Γιώργος Λαδόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα: «Στην  Περιφέρεια Θεσσαλίας αισθανόμαστε περήφανοι, καμαρώνουμε και καυχιόμαστε για τους νέους που κατοικούν, λειτουργούν και δρουν στον τόπο μας. Αυτό το πρωτοποριακό επίτευγμα, η σύνθεση δηλαδή της Περιφέρειας και των νέων  ανθρώπων  είναι ο ορισμός ενός σχεδιασμού και μιας στρατηγικής που επενδύει στο μέλλον. Δεν μπορείς να επενδύσεις στο μέλλον χωρίς να έχεις υπόψη τους νέους. Τους ευχαριστούμε πραγματικά για τη συνεργασία τους και  είμαστε  δίπλα τους σε κάθε προσπάθεια. Η  κοινωνία δεν πρέπει να ξεχνά ότι δεν μπορείς να πατάς σταθερά στα πόδια σου αν ξεχνάς το παρελθόν και την ιστορία σου και ότι δεν μπορείς να σχεδιάζεις το μέλλον αν δεν έχεις στο επίκεντρο τη νεολαία».

Γιώργος Μαλισόβας, αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας: « Είναι το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο Νέων στην Ελλάδα και ελπίζουμε να ενεργοποιήσει νέους και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας ώστε να κινητοποιηθούν και να δράσουν πολιτικά. Στις πρόσφατες εκλογές η αποχή των νέων ήταν τεράστια. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να τους κάνουμε να δράσουν και να αγαπήσουν την πολιτική».

 

Previous ArticleNext Article