Ελασσόνα

Ν. Ευαγγέλου στην Οικονόμειο Σχολή: Μοιραστήκαμε το όνειρο και πετύχαμε

  Στις προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν από ένα περίπου χρόνο και έφεραν ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα για την πορεία της Οικονομείου Σχολής και την ανάδειξη της ως Μνημείο Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αναφέρθηκε στη δική του ομιλία ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου.

 Συγκεκριμένα ανέφερε:

 Είναι πολύ σημαντική αυτή η στιγμή για όσους εργάστηκαν προκειμένου η Οικονόμειος Σχολή της Τσαριτσάνης να πάρει τη θέση που της ανήκει στον κατάλογο της UNESCO.

  Η πολιτιστική κληρονομιά είναι μοναδική και αναντικατάστατη και είναι χρέος όλων μας να την διαφυλάξουμε και φυσικά να την κληροδοτήσουμε στις γενιές του μέλλοντος.

 Άλλωστε σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO που όπως είναι γνωστό αποτελεί έναν πολύ σημαντικό και εξειδικευμένο Διεθνή Οργανισμό του ΟΗΕ.

 Είναι ιστορική η στιγμή για την Τσαριτσάνη τον τόπο που γεννήθηκα και διατηρώ σταθερούς δεσμούς, τον τόπο που έχω πάντα στην καρδιά μου.

 Τα αξιόλογα χειρόγραφα και τα πολύτιμα συγγράμματα του Κωνσταντίνου Οικονόμου είχαν τη δική τους θέση στην ΙΣΤΟΡΙΑ και τώρα δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να έχουν τη δική τους θέση στον μεγάλο και σπουδαίο κατάλογο των Μνημείων Πολιτισμού της UNESCO.

  Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο για αυτή την μεγάλη μορφή των Γραμμάτων.

 Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος για την εξέλιξη αυτή και θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν για αυτό το σπουδαίο σκοπό.

 Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα περίπου χρόνο όταν δέχθηκα στο γραφείο μου την επίσκεψη της κυρίας Κάλλα, προέδρου του Τοπικού Ομίλου UNESCO και μετά από μια ουσιαστική συζήτηση ακολούθησε ένας αγώνας που έφτασε στο τέλος του με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 Πιστέψαμε σε αυτή την προσπάθεια και όπως βλέπετε όλοι σας σήμερα δικαιώνεται.

 Μοιραστήκαμε το όνειρο και την αγωνία και πετύχαμε.

  Δημιουργήσαμε μια μεγάλη γέφυρα ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την UNESCO

  Θέλουμε αυτή η γέφυρα να μεγαλώσει και το Υπ. Παιδείας να αναλάβει τώρα το δικό του μεγάλο ρόλο βοηθώντας  η  ζωή και το έργο του Μεγάλου Κωνσταντίνου Οικονόμου να γίνει γνωστή και στις νεότερες γενιές.

  Ο κ. Ευαγγέλου καλωσόρισε την κ. Αικατερίνη -Τζιτζικώστα, Προέδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO η συμβολή της οποίας υπήρξε ουσιαστική και καταλυτική.

 Ολοκληρώνοντας την ομιλία του σημείωσε τα εξής:

 Ο Κωνσταντίνος Οικονόμου με το Λόγο του Περί  συνεισφοράς παρακινούσε τους Έλληνες να πάψουν να είναι αργοί και ακίνητοι.

 Επίσης ένας γνωστός Βρετανός ιστορικός είχε πει ότι ο Πολιτισμός είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι.

 Καλή αρχή στο ταξίδι που ξεκινάει από την Τσαριτσάνη με προορισμό το μέλλον.

Previous ArticleNext Article