Ελασσόνα

Ν. Ευαγγέλου: «Θα είμαι παρών υπερασπίζοντας το μεγάλο έργο μας»

Νίκος Ευαγγέλου. Τα 5 τελευταία χρόνια δήμαρχος Ελασσόνας και μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών σε λίγες μέρες παραδίδει το «τιμόνι» του Δήμου Ελασσόνας στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Νίκο Γάτσα.

Σε μια ενδιαφέρουσα ανοιχτή κουβέντα μαζί του – απολογισμό της πενταετίας, ο δήμαρχος Ελασσόνας μιλάει στην «ΕτΔ» για τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και το ανεπιτυχές αποτέλεσμα για τον συνδυασμό του, δηλώνει παρών στα δημόσια πράγματα της Ελασσόνας, σχολιάζει δηλώσεις στην «ΕτΔ» του νεοεκλεγέντα δημάρχου Νίκου Γάτσα, αναφέρεται στη διαφαινόμενη συνδιοίκηση στον Δήμο Ελασσόνας, καταθέτει δημόσια τη σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου Ελασσόνας και αναφέρεται στα έργα της θητείας του και σε αυτά που «τρέχουν».

 

* Κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα να ξεκινήσω με τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ρωτώντας τι πήγε στραβά; Δεν είναι καθόλου σύνηθες ένας δήμαρχος να πρωτεύει στον πρώτο γύρο των εκλογών, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, και τελικά να χάνει την εκλογή του στον δεύτερο γύρο…

– Ναι, αυτή είναι η αλήθεια. Δεν είναι καθόλου σύνηθες κάτι τέτοιο και ισχύει απόλυτα όπως το περιγράψατε, ωστόσο, κάθε εκλογική διαδικασία είναι ξεχωριστή. Με τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Οι λόγοι για τους οποίους ήρθε αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλοί. Σίγουρα υπήρξε ένας εφησυχασμός από μεγάλη μερίδα στελεχών της παράταξής μου μετά το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, καθώς όλοι θεωρούσαν πως είμαστε σίγουρα νικητές. Τόσο εγώ όσο και οι στενοί μου συνεργάτες δεν καταφέραμε να πείσουμε τους πολλούς για το ακριβώς αντίθετο, πως δηλαδή οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη από την αρχή. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, η οποία «ακουμπούσε» ολόκληρο τον νομό της Λάρισας και φάνηκε ξεκάθαρα τόσο στον Δήμο Λαρισαίων, όσο και στον Δήμο της Ελασσόνας. Επιπροσθέτως η τεράστια αποχή του δεύτερου γύρου (5.039 ψηφοδέλτια, ποσοστό δηλαδή 13,07%) αφορούσε στη συντριπτική πλειοψηφία των δικών μας ψηφοφόρων. Ωστόσο, αφήνω για το τέλος, τον πιο ουσιαστικό παράγοντα της εκλογικής αποτυχίας: αυτόν που έχει να κάνει με τις δικές μου προσωπικές ευθύνες. Είμαι περήφανος για το έργο που έχουμε επιτελέσει στον Δήμο Ελασσόνας τα πέντε προηγούμενα χρόνια, αλλά και για όλα αυτά που αφήνουμε έτοιμα για να τα «τρέξει» και να τα ολοκληρώσει η επόμενη δημοτική αρχή. Ωστόσο αποδείχθηκε λάθος η διαχείριση των προσωπικών μου σχέσεων με ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εμπλέκεται ή θα ήθελε να εμπλέκεται στα του Δήμου. Είναι το κομμάτι αυτό που χαρακτηρίζεται σε κάθε τοπική κοινωνία με τον όρο «κατεστημένο» και λαμβάνει τη μορφή που του αποδίδεται από τη δύναμή του για να παρεμβαίνει σε δημόσιες υποθέσεις. Ίσως λοιπόν να μην έδωσα την ανάλογη βαρύτητα σε συγκεκριμένους ανθρώπους που δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι την προσπάθειά μου να «σπάσω αυγά» και να έρθω σε ρήξη με συγκεκριμένα συμφέροντα. Στο σημείο αυτό δεν θα ήθελα να φανεί πως έδωσα έναν αγώνα ως «άτεγκτος τιμωρός» ή ως «Δον Κιχώτης». Έκανα αυτό που θεωρούσα έντιμο απέναντι στους πολίτες που μου έδωσαν την εντολή διακυβέρνησης. Και φυσικά υπήρξαν αρκετά λάθη. Ωστόσο δεν μετανιώνω για τίποτα, όσον αφορά στις προθέσεις μου και τη φιλοσοφία μου. Δεν υπήρξα πολιτικός, ούτε σήμερα δηλώνω πολιτικός.

 

* Τι σκοπεύετε λοιπόν να πράξετε από δω και πέρα; Θα ασχοληθείτε ξανά με τα δημόσια πράγματα της Ελασσόνας;

– Οι πολίτες με την ψήφο τους μου έδωσαν την εντολή να παραμείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ελέγξω τη συμπολίτευση στην πορεία των τεσσάρων χρόνων. Επίσης, όπως γνωρίζετε καλά, η δημοτική μου παράταξη είναι η παράταξη της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, με 17 συμβούλους έναντι 14 του κ. Γάτσα, 7 του κ. Καρανίκα και 3 του κ. Αβρανά, καθώς και 23 πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων από τις 40 ανήκουν στον συνδυασμό μας. Άρα θα είμαι παρών τα επόμενα χρόνια, υπερασπίζοντας το μεγάλο μας έργο και πιέζοντας έτσι ώστε να ολοκληρωθούν τα επόμενα μεγάλα έργα που έχουμε ήδη δρομολογήσει.

 

* Θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος δηλαδή σε τέσσερα χρόνια;

– Νομίζω πως είναι νωρίς για να απαντηθεί μια τέτοια, δικαιολογημένη, ερώτηση, ίσως, δε, να ήταν και αλαζονικό εκ μέρους μου να δηλώσω ένα αβίαστο «ναι». Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι του επιφυλάσσει το μέλλον, πολύ δε περισσότερο ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις. Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι πως η αγάπη μου για την αυτοδιοίκηση και ο αγώνας μου για να αλλάξω την Ελασσόνα, δεν είναι κάτι που μπορεί να σταματήσει αυτομάτως, εξαιτίας ενός μη επιτυχούς αποτελέσματος, ειδικά όταν φτάνεις στο 48%.

 

* Αλήθεια, σας έκανε σοφότερο αυτό το αποτέλεσμα;

– Πάντα ένα μη επιτυχές αποτέλεσμα σε κάνει σοφότερο, από τη στιγμή που καθίσεις να δεις σε βάθος τι ήταν αυτό που οδήγησε τους πολίτες στο να σε καταψηφίσουν.

 

* Πρόσφατα ο κ. Γάτσας μιλώντας στην εφημερίδα μας δήλωσε πως «έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με την παράταξη του κ. Καρανίκα, ώστε να καταφέρει να διοικήσει τον Δήμο». Ποιο είναι το σχόλιό σας;

– Όπως σας είπα προηγουμένως η δημοτική μου παράταξη αποτελεί την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν λοιπόν ο κ. Γάτσας επιδίωκε τη μέγιστη δυνατή σύνθεση, θα έπρεπε να απευθύνει πρόσκληση διαλόγου, πρωτίστως, στην πλειοψηφούσα παράταξη, ανεξαρτήτως της στάσης που θα κρατούσαμε εμείς. Μόνο έτσι δικαιολογείς τον τίτλο του «Δημοκράτη», όπως θέλει ο ίδιος να εμφανίζεται. Επιπλέον, αυτό που θα είχε μια αξία για τους πολίτες, είναι η απάντηση του κ. Γάτσα στο ερώτημα πότε έκλεισε τη συμφωνία με τον κ. Καρανίκα. Προεκλογικά ή μετεκλογικά; Ωστόσο όλα τα παραπάνω ίσως να μην έχουν τόσο μεγάλη σημασία, όσο κάτι άλλο: ποια είναι πλέον η στάση και η άποψη του κ. Καρανίκα στις αλλαγές που πραγματοποίησε η νέα κυβέρνηση, όσον αφορά στον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις που στηρίζουν και στηρίζονται από αυτόν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στις νέες διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ποια η γνώμη λοιπόν του κ. Καρανίκα; Οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι σωστές ή λάθος; Αν είναι σωστές ας τις εξηγήσει στο κόμμα του. Αν όμως είναι λάθος πώς θα τις «χρησιμοποιήσει» για να αποσπάσει θέσεις στη νέα διακυβέρνηση του Δήμου; Αυτή είναι μια ερώτηση την απάντηση της οποίας δεν μπορεί να αποφύγει ο κ. Καρανίκας και αργά ή γρήγορα, τόσο εντός, όσο και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, θα πρέπει να απαντήσει.

 

* Ο κ. Γάτσας, στην ίδια πάντα συνέντευξη, υποστήριξε πως δεν είχατε καμία διάθεση να τον ενημερώσετε.

– Ο κ. Γάτσας ξεκινάει τις μετεκλογικές του δημόσιες εμφανίσεις με το αριστερό. Από την πρώτη στιγμή του είπα πως είμαι στη διάθεσή του, ωστόσο θα ήθελα, όπως νομίζω είναι το ορθό, στην επίσημη ενημέρωσή του να είναι παρόντες όλοι οι διευθυντές των υπηρεσιών του Δήμου Ελασσόνας. Επειδή λοιπόν τις πρώτες μέρες υπήρχαν κάποιοι που βρίσκονταν σε άδεια, υποστήριξα πως η επίσημη ενημέρωση θα μπορούσε να γίνει λίγες μέρες αργότερα. Επίσης θα ήθελα όλοι οι πολίτες να γνωρίζουν πως εγώ δεν πρόκειται να επαναλάβω την τακτική του προκατόχου μου, δηλαδή να «ενημερωθώ» με μια κόλλα Α4. Ο κ. Γάτσας θα παραλάβει όλα τα επίσημα στοιχεία που χρειάζεται από όλες τις διευθύνσεις του Δήμου, το ταμείο, τις υποχρεώσεις, τις μελέτες που αφήνουμε έτοιμες, την πρόοδο των έργων και όλα όσα θα πρέπει να έχει επάνω στο γραφείο του την πρώτη μέρα που θα καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου. Θα του ζητήσω επίσης όλα αυτά τα στοιχεία να τα δώσει επίσημα ο ίδιος στη δημοσιότητα, ειδάλλως θα το κάνω εγώ. Θα ήθελα όμως στο σημείο αυτό να σημειώσω πως στο προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, δύο μήνες πριν, ενημέρωσα επίσημα το σώμα, και φυσικά και τον κ. Γάτσα, πως θα απουσίαζα από την Ελασσόνα από τις 19 έως τις 26 Αυγούστου, ζητώντας έτσι η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει στα τέλη του μήνα. Ο κ. Γάτσας δεν το σεβάστηκε και ανακοίνωσε ημερομηνία ορκωμοσίας την 25η Αυγούστου. Φυσικά τροποποίησα το πρόγραμμά μου για να είμαι παρών, καθώς αυτό επιβάλλει η δημοκρατική μου συνείδηση. Ας μην μιλάει λοιπόν ο κ. Γάτσας για «συνεννόηση» από τη στιγμή που ο ίδιος δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση.

 

* Κύριε Δήμαρχε, μόλις αναφερθήκατε στα οικονομικά στοιχεία που θα παραδώσετε. Μήπως θα μπορούσατε να γίνετε πιο συγκεκριμένος; Ποια είναι σήμερα η οικονομική κατάσταση του Δήμου Ελασσόνας; Τι θα παραλάβει ο νέος δήμαρχος;

– Όπως σας είπα ήδη ολόκληρο τον φάκελο των στοιχείων θα τον παραλάβει ο νέος δήμαρχος και φαντάζομαι πως θα τον δώσει στη δημοσιότητα. Αφού με ρωτάτε μπορώ να σας δώσω δύο βασικά νούμερα, τα οποία αποτυπώνουν την οικονομική κατάσταση του Δήμου αυτή τη στιγμή που μιλάμε: Στις 30/08/2014 παραλάβαμε ένα ταμείο 3.058.091,86 ευρώ. Στις 30/07/2019 το ταμείο του Δήμου ανέρχεται στο ποσό των 3.299.517,85 ευρώ, ενώ την προηγούμενη πενταετία πληρώσαμε υποχρεώσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής κοντά στα 4.500.000 ευρώ.

 

* Όσον αφορά στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη;

– Το σύνολο του προϋπολογισμού έργου και μελετών του Δήμου Ελασσόνας κατά τη διάρκεια της θητείας μας ανέρχεται στο ύψος των 50.171.815,79 ευρώ. Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη (8) είναι ύψους 14.054.976,94 ευρώ. Αυτά που έχουν ήδη δημοπρατηθεί και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασής τους (5) είναι ύψους 2.331.500 ευρώ. 81 έργα που εκτελέστηκαν από ΣΑΤΑ είναι ύψους 2.207.319 ευρώ. 35 χρηματοδοτούμενα έργα που εκτελέστηκαν, εκτελούνται και βρίσκονται υπό ένταξη είναι ύψους 31.333.780,79 ευρώ. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 13 έτοιμες μελέτες ύψους προϋπολογισμού 10.346.055,74 ευρώ. Επίσης υπάρχουν 3 έργα προϋπολογισμού 1.756.800 ευρώ για τα οποία έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 7 μελέτες έτοιμες προς υλοποίηση. Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει και ο αναλυτικός πίνακας με τα συγκεκριμένα έργα, ένας πίνακας που θα παραδοθεί στον κ. Γάτσα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους, όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Ελασσόνας για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν πολλές οι περιπτώσεις που οι υπάλληλοι έδωσαν περισσότερες δυνάμεις από αυτές που διέθεταν για να «τρέξουμε» τις υποθέσεις του Δήμου γρήγορα. Εύχομαι και ελπίζω να λυθεί το μείζον θέμα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα.

 

* Υπάρχουν κάποια εμβληματικά έργα τα οποία συνδέθηκαν με τη διάρκεια της θητείας σας. Πώς θα σταθείτε απέναντι στη νέα δημοτική αρχή, όσον αφορά στα συγκεκριμένα έργα;

– Είναι αλήθεια πως μετά από πολλές δεκαετίες στην Ελασσόνα καταφέραμε να δρομολογήσουμε μια σειρά έργων, με τη βοήθεια της κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα οποία αλλάζουν ολόκληρη τη μορφή της επαρχίας. Η Σχολή Γαλακτοκομίας-ΙΕΚ είναι το μεγαλύτερο εξ αυτών και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να ολοκληρωθεί το όραμά μας. Ο νέος δήμαρχος ελπίζω να συνεχίσει την πορεία υλοποίησης των επόμενων σταδίων και η Σχολή να εγκατασταθεί στο παλιό Καπνεργοστάσιο, ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε κυψέλη έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας βρει δυναμικά απέναντι, όπως φαντάζομαι και το σύνολο των πολιτών. Επιπλέον πιστεύω πως η νέα δημοτική αρχή θα κινηθεί στον δρόμο που έχουμε ανοίξει, πείθοντας τη νέα κυβέρνηση να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο, το οποίο είναι έτοιμο και περιλαμβάνει πάγιες θέσεις του Δήμου μας, οι οποίες ικανοποιούνται για πρώτη φορά. Επίσης, θεωρώ πως είναι καθήκον και υποχρέωση του νέου δημάρχου να «τρέξει» άμεσα τις μελέτες που υπάρχουν ήδη και να ολοκληρώσει την αστική ανάπλαση της Ελασσόνας, δίνοντας μια νέα ταυτότητα στην πόλη. Να ολοκληρώσει το Κολυμβητήριο και όλα τα υπόλοιπα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί. Εμείς θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση αυτή. Τα έργα αυτά δεν ανήκουν στη δημοτική μου αρχή, ανεξαρτήτως αν τα οραματιστήκαμε και τα σχεδιάσαμε. Φυσικά θα παρακολουθώ στενά την εξέλιξη και την πορεία τους. Ανήκουν, πρωτίστως, σε όλους του κατοίκους του Δήμου Ελασσόνας και για τον λόγο αυτό θα δώσουμε τη μάχη μας, ώστε να παραδοθούν έγκαιρα.

 

* Μιας και αναφερθήκατε στη σχέση σας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και επειδή κατά τη διάρκεια των πέντε προηγούμενων χρόνων ακούστηκαν πολλά, θα θέλατε να μου κάνετε ένα σχόλιο;

– Ο Κώστας Αγοραστός εκλέχθηκε και πάλι περιφερειάρχης Θεσσαλίας από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 55%. Αυτό αποδεικνύει πως οι πολίτες της Θεσσαλίας επιβράβευσαν το σπουδαίο έργο που παρουσίασε και του έδωσαν την εντολή να το συνεχίσει. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στήριξε αρκετά και τον Δήμο Ελασσόνας, καθώς μια σειρά από μελέτες μας εγκρίθηκαν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και χρηματοδοτούνται από αυτήν. Θεωρώ πως αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τη νέα δημοτική αρχή η ύπαρξη του Κώστα Αγοραστού στη θέση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

 

* Κ. Δήμαρχε, σας ευχαριστώ πολύ για την ανοιχτή κουβέντα μας.

– Και εγώ με τη σειρά μου για τη φιλοξενία στις σελίδες της «ΕτΔ».

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Συνέντευξη: Γιάννης Μουκίδης

Previous ArticleNext Article