Ελασσόνα

“Να στηριχθούν ουσιαστικά οι μικροί έμποροι-επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι”

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε όχι μόνο είναι ανεπαρκή, δεδομένων των συνθηκών, αλλά θέτουν για μία ακόμη φορά ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων.

Αποδεικνύεται δε ιδιαίτερα «σφιχτοχέρα» για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που βρίσκονταν ούτως ή άλλως επί ξύλου κρεμάμενοι εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και πριν από την επιδημία του κορονοϊού.

Έτσι, τα μέτρα της κυβέρνησης περιορίζονται μόνο στους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις «που δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπου παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας», διατύπωση που οδηγεί αυτόματα σε περιορισμό των δικαιούχων, ακόμα και γι’ αυτά τα ανεπαρκή μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Για αυτές τις επιχειρήσεις προβλέπονται η αναβολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων (πληρωτέων το Μάρτη) για 4 μήνες καθώς και η αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του Φλεβάρη για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Ασαφές παραμένει από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ποιους από τους αυτοαπασχολούμενους θα προβλέπεται η ειδική ενίσχυση των 800 ευρώ (γίνεται αναφορά σε επιχειρήσεις «που πλήττονται»).

Σε κάθε περίπτωση έξω από τη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση μένουν π.χ. αυτοαπασχολούμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και θα αναγκαστούν να σταματήσουν την εργασία τους, προκειμένου οι ίδιοι να προφυλαχθούν από την επιδημία, χωρίς όμως η επιχείρησή τους να εντάσσεται σ’ αυτούς τους κλάδους που δικαιούνται την ενίσχυση με βάση τα κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση.

  Άρα το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί για τους αυτοαπασχολούμενους με ευρύτερα κριτήρια, ειδικά γι’ αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα και που στις συγκεκριμένες συνθήκες, ακόμα και αν ο κλάδος δραστηριότητάς τους παραμείνει ενεργός, οι ίδιοι είναι πολύ πιθανό να έχουν παραπέρα απώλεια εισοδήματος.

Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόνοια για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι έχουν χρέη προς τις τράπεζες, σε ΔΕΗ, ακόμα και σε άλλους ιδιώτες και κινδυνεύουν με την απώλεια ή τη μείωση των εισοδημάτων τους να μην μπορούν να είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις που έχουν κάνει. Ομοίως, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε για την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ που συνεχίζουν να τους βαραίνουν, ενώ τους επόμενους μήνες το εισόδημά τους θα συνεχίσει να συρρικνώνεται.

Τέλος, όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, με το συγκεκριμένο μέτρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεώνονται μέσα στις επόμενες μέρες να πληρώσουν τις εισφορές για το μήνα Γενάρη, ενώ η αναστολή για το μήνα Φλεβάρη που τους δίνεται είναι ασπιρίνη σε έναν βαριά άρρωστο, που ήδη έχει χτυπηθεί από την προηγούμενη κρίση, εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται σε ρυθμίσεις και πληρώνουν δόσεις και επί της ουσίας κινδυνεύουν και πάλι να βρεθούν ανασφάλιστοι.

Τόσα χρόνια πληρώνουμε στο κράτος υπέρογκες ασφαλιστικές, φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις. Έχει ευθύνη λοιπόν η κυβέρνηση άμεσα να πάρει –επαρκή και όχι σαν αυτά που ανακοίνωσε- μέτρα οικονομικής στήριξης για τους συναδέλφους μας των οποίων η επιβίωση τους κρίνεται μέρα με τη μέρα. Είναι δεδομένο ότι χωρίς τέτοια μέτρα, αρκετοί θα αναγκαστούν να κλείσουν την επιχείρησή τους.

Με βάση τα παραπάνω διεκδικούμε:

  • Την απαλλαγή από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική μας ασφάλιση για τους επόμενους 4 μήνες, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο 4μηνο.
  • Την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.
  • Την άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ. Να ανασταλούν πλειστηριασμοί αλλά και κάθε διακοπή ρεύματος, νερού κλπ.
  • Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκαζόμαστε να κλείσουμε τις μικροεπιχειρήσεις μας, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημα τους είναι το μοναδικό της οικογένειας καθώς και επίδομα ενοικίου επαγγελματικής στέγης.
  • Την ενίσχυση με έκτακτο επίδομα για τις νέες μητέρες ώστε να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν άμεσα στην επιχείρηση τους.
  • Την άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου, για εισοδήματα ως και 12.000 ευρώ το χρόνο και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να μην εκτιναχθούν για ακόμα μια φορά τα χρέη μας.

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Previous ArticleNext Article