Λάρισα

Να γίνουν νέες σπουδαστικές-φοιτητικές εστίες στα ΤΕΙ και ΑΕΙ της Θεσσαλίας, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες και να είναι δωρεάν η στέγαση

Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής των νέων σπουδαστών και φοιτητών στις σχολές των ΤΕΙ και ΑΕΙ. Όμως για χιλιάδες εργατικές-λαικές οικογένειες που τα παιδιά τους πέρασαν σε κάποια σχολή, όπως και αυτών που ήδη σπουδάζουν, μέσα σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της απληρωσιάς και της φτώχειας που αντιμετωπίζουν, προστίθεται ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της εξεύρεσης στέγης για τα παιδιά τους που φοιτούν σε πόλεις μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, αφού αυτή αποτελεί για πολλούς δυσβάσταχτο έως και απαγορευτικό για την διαμονή τους στην πόλη που σπουδάζουν.

Ολο και περισσότερες εργατικές-λαικές οικογένειες αναγκάζονται λόγω των ελάχιστων θέσεων που υπάρχουν σε σπουδαστικές και φοιτητικές εστίες στην Θεσσαλία και γενικότερα, που και σ’ αυτές υπάρχει χαράτσι, να μην στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα κατοικίας ή άλλοι να στερούνται πολλά για να τα πληρώνουν.

Οι ευθύνες αφορούν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά και την σημερινή, που έχουν μετατρέψει σε “ατομική ευθύνη” την αναζήτηση φοιτητικής στέγης με τη μη κατασκευή νέων εστιών, την υποβάθμισή τους, τις περικοπές στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα.

Αφορούν και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις Δημοτικές Αρχές Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας, που αντιμετωπίζουν τους φοιτητές σαν “πελάτες”, που τους ξεζουμίζουν στα δημοτικά τέλη και προτιμούν τα “έργα βιτρίνας” από την διεκδίκηση ανέγερσης νέων φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών. Τα κροκοδείλια δάκρυα τους δεν πείθουν κανέναν αφού δεν συνοδεύονται με μέτρα ανακούφισης των οικογενειών των φοιτητών-σπουδαστών, με κατάργηση των δημοτικών τελών.

Αφορούν βεβαίως και τις διοικήσεις του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ-Θ που επέβαλαν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, αφήνοντας τις εστίες στη μοίρα τους, επιβάλλουν χαράτσια στους διαμένοντες και αποβάλουν όσους δεν έχουν να πληρώσουν τα δωμάτια τους!

Στη Θεσσαλία, οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες τόσο σε σπουδαστικές, όσο και σε φοιτητικές εστίες, αφού οι υπάρχουσες καλύπτουν ελάχιστες ανάγκες σε σχέση με τις πραγματικές.

  • Στη ΛΑΡΙΣΑ, στο ΤΕΙ παρακολουθούν περί τις 10.000 σπουδαστές, εκ’ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό (περί το 50%) κατάγεται από άλλες περιφέρειες της χώρας, εκτός Θεσσαλίας και αρκετοί από τους άλλους θεσσαλικούς νομούς. Όμως οι σπουδαστικές εστίες καλύπτουν μόλις 600 σπουδαστές. Για τους δε 600 και πλέον φοιτητές που παρακολουθούν τις σχολές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας (Ιατρική, Βιοχημεία), δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες.
  • Στο ΒΟΛΟ, για τους πάνω από 7.000 φοιτητές που φοιτούν στις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλύπτονται μόλις 90 φοιτητές από τις εστίες και μάλιστα μόνο οι πρωτοετείς.
  • Στα ΤΡΙΚΑΛΑ, για τους 600 περίπου φοιτητές που παρακολουθούν τα ΤΕΦΑ και τους πάνω από 300 των ΤΕΙ, δεν υπάρχουν καν φοιτητικές-σπουδαστικές εστίες.
  • Στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ, για τους 1.200 περίπου σπουδαστές που παρακολουθούν τα ΤΕΙ και τους πάνω από 400 που παρακολουθούν στα ΑΕΙ, καλύπτονται μόλις 50 σπουδαστές.

Να σημειώσουμε ότι και σ΄ αυτές τις ελάχιστες σπουδαστικές και φοιτητικές εστίες, οι σπουδαστές και οι φοιτητές, δεν έχουν δωρεάν πρόσβαση, αλλά υποχρεώνονται να καταβάλουν ένα χαράτσι ετησίως από 150 έως 400 ευρώ.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζεται από το ΚΚΕ, (Τσιαπλές Αναστάσιος, Λούμας Γεώργιος, Χαλάτσης Αστέριος), ανέδειξαν με επερώτησή τους, πριν ένα χρόνο αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Όμως ένα χρόνο μετά, ούτε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ούτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έγινε κάτι συγκεκριμένο για να ξεκινήσει η κατασκευή νέων σπουδαστικών-φοιτητικών εστιών, ούτε για την κατάργηση του χαρατσιού, ούτε για την μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων που υπάρχουν για την κάλυψη των άμεσων πιεστικών αναγκών.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, συνεχίζει να τα διεκδικεί και καλεί τους σπουδαστές-φοιτητές και τις οικογένειές τους, να διεκδικήσουν πιο αποφασιστικά:

  • την άμεση έναρξη κατασκευής σύγχρονων σπουδαστικών-φοιτητικών εστιών που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες στις τέσσερις πόλεις της Θεσσαλίας (Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα) και να είναι δωρεάν η στέγαση τους.
  • την ενοικίαση ξενοδοχείων με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας Θεσσαλίας για όσους φοιτητές-σπουδαστές δεν θα απορροφηθούν από τις ελάχιστες εστίες που υπάρχουν σήμερα.
  • την άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές-σπουδαστές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους, συμπεριλαμβανομένου και των πρωτοετών και δεν θα απορροφηθούν ούτε από τα ενοικιαζόμενα ξενοδοχεία. Την άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος στους δικαιούχους για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά.
  • την άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.
Previous ArticleNext Article