Ελασσόνα

Να αποκατασταθεί ο μεταβυζαντινός ναός της Συκαμνιάς

Αν προτίθεται να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των κατοίκων και των τοπικών αρχών της Συκαμινέας Ολύμπου για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από το διάβα του χρόνου στον μεταβυζαντινό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, ρωτά ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, την υπουργό Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά.

Ο Θεσσαλός πολιτικός έγινε αποδέκτης του σχετικού αιτήματος που του ετέθη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Συκαμιά από τον πρόεδρο του χωριού κ. Κωνσταντίνο Μωραΐτη, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Δημήτρη Μαλάμη και κατοίκους του χωριού, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση του μεταβυζαντινού ναού από τον μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ερώτησή του σημειώνει τα εξής:

«Το πλήθος και η μοναδικότητα των ναών και των εκκλησιαστικών κειμηλίων που απαντώνται σε κάθε γωνιά της πατρίδα μας, αποτελούν έναν ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικό θησαυρό. Μάρτυρες του παρελθόντος και άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία του κάθε τόπου, πολλές παλιές εκκλησιές σήμερα έχουν αφεθεί βορά στη φθορά του χρόνου.

Οι άνθρωποι που συνδέονται με αυτά τα μνημεία, ζητούν την αρωγή της πολιτείας για την αποκατάσταση των ζημιών. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας στο παλιό χωριό της Συκαμινέας Ολύμπου, οι κάτοικοι της οποίας θέλουν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών που υπάρχουν στην κτηριακή υποδομή και στις αγιογραφίες του από τη φθορά του χρόνου. Ο εν λόγω Ιερός Ναός είναι ένα μεταβυζαντινό μνημείο που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και αποτελεί το μόνο διασωθέν κτίσμα του παλαιού χωριού που κάηκε από τους Γερμανούς στο Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως εκ τούτου, έχει ιδιαίτερη θρησκευτική, πολιτιστική και ιστορική αξία, και συνιστά σύμβολο περηφάνειας για τους κατοίκους του χωριού.

Οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι στην προσπάθεια που καταβάλουν για να κρατηθεί το χωριό ζωντανό, ζητούν από την πολιτεία να συνδράμει ενεργά στην προσπάθειά τους για την αποκατάσταση του ναού, θέλοντας να τον παραδώσουν ως πολύτιμη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, αλλά και σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος της περιοχής να γίνει το χωριό ένας τουριστικός πόλος έλξης».

 

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημερώνεται από τον μητροπολίτη Ελασσώνος και κατοίκους της Συκαμνιάς για τον μεταβυζαντινό ναό της Αγίας Τριάδας.

 

 

Previous ArticleNext Article