Λάρισα

Νίκος Λιούπας: «Η παρουσία μου στην Περιφέρεια μου επιτρέπει να κοιτώ τον κόσμο στα μάτια»

«Οταν νιώθεις ηθική ικανοποίηση ότι έδωσες τον καλύτερό σου εαυτό από τα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης σου εμπιστεύεται μια θέση ευθύνης, όπως αυτή του αντιπεριφερειάρχη, και υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, ώστε να συνεχίζω να κοιτάω στα μάτια τον κόσμο που με εμπιστεύθηκε, τότε η απόφαση να είμαι ξανά υποψήφιος ελήφθη σχετικά εύκολα».

Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Νεολαίας και Τουρισμού και εκ νέου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κ. Αγοραστού, Νίκος Λιούπας.

Ο κ. Λιούπας δηλώνει ικανοποιημένος για το έργο που έχει παράξει η Περιφέρεια σε όλους τους τομείς και στην καθημερινότητα του πολίτη, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά σ’ αυτά που έχουν γίνει στον τομέα του Αθλητισμού και του Τουρισμού. Συγκινητική η αναφορά στον αείμνηστο πατέρα του, δήμαρχο Μακρυχωρίου Ζήση Λιούπα, η πορεία του οποίου στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί για τον ίδιο «μια μεγάλη παρακαταθήκη, της οποίας θέλω να φανώ άξιος συνεχιστής».

* Κύριε Λιούπα, για δεύτερη φορά υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Αγοραστού. Ποιες οι προσδοκίες σας;

– Καταρχήν δεν θα μπορούσα να απουσιάζω από το νέο προσκλητήριο του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, για να συνεχίσουμε το τεράστιο έργο που έχουμε επιτελέσει αυτά τα χρόνια στη Θεσσαλία. Όταν μάλιστα νιώθεις ηθική ικανοποίηση ότι έδωσες τον καλύτερο σου εαυτό από τα έδρανα του περιφερειακού συμβουλίου, ο περιφερειάρχης σου εμπιστεύεται μια θέση ευθύνης όπως αυτή του αντιπεριφερειάρχη και υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, ώστε να συνεχίζω να κοιτάω στα μάτια τον κόσμο που με εμπιστεύθηκε, τότε η απόφαση να είμαι ξανά υποψήφιος ελήφθη σχετικά εύκολα. Η βασική μου προσδοκία είναι η ευρεία και καθαρή νίκη του συνδυασμού «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» και η επανεκλογή του Κώστα Αγοραστού. Σε ό,τι με αφορά, έστω και μία ψήφος παραπάνω απ’ αυτές που έλαβα το 2014 για μένα είναι κέρδος γιατί θα σημαίνει ότι ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες των ψηφοφόρων μου.

 

* Ποια τα μηνύματα που εισπράττετε από τον κόσμο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας;

– Εισπράττω ικανοποίηση γιατί το έργο που παρήχθη είναι μεγάλο. Και τα μηνύματα αυτά δεν είναι μόνο απ’ όσους μας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, αλλά κι από εκείνους που δεν μας ψήφισαν. Προφανώς εκτιμούν όχι μόνο το έργο μας αλλά και την ανεξάρτητη υπερκομματική μας δράση και συμπεριφορά. Δεν χρειάζεται όμως να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας, αλλά να συνεχίσουμε την αδιάλειπτη επαφή με τον κόσμο, από χωριό σε χωριό και από σπίτι σε σπίτι, όπως το κάναμε κάθε μέρα όλα αυτά τα χρόνια.

  

* Επιτρέψτε μου κάποιες προσωπικές ερωτήσεις. Καταρχήν η ενασχόλησή σας με τα κοινά, ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεστε, πόσο έχει επηρεαστεί από τα βιώματα που έχετε από τον πατέρα σας, τον αείμνηστο δήμαρχο Μακρυχωρίου Ζήση Λιούπα;

– Ο πατέρας μου ήταν ο μοναδικός λόγος της ενασχόλησής μου με τα κοινά. Ήταν ο άνθρωπος που είχε όνειρο να με δει να ασχολούμαι με τα κοινά, που μου έλεγε πάντα ότι θα φτάσω πιο ψηλά απ’ αυτόν, ακόμα και όταν ήμουν σε μικρότερη ηλικία. Δεν μου περνούσε καν από το μυαλό να ακολουθήσω έναν τέτοιο δρόμο. Δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς από κοντά μας, δεν πρόλαβε να με δει όπως θα ήθελε, αλλά το όνομά του και η πορεία του στην τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν για μένα μια μεγάλη παρακαταθήκη, της οποίας θέλω να φανώ άξιος συνεχιστής.

 

 * Η σχέση σας με τη νεολαία είναι αναμφίβολα το δυνατό σας χαρτί. Έχετε καταφέρει να πείσετε τους νέους να αφήσουν τον ρόλο του θεατή και να αναλάβουν αυτόν του πρωταγωνιστή, υιοθετώντας μια πιο ενεργή στάση στα κοινά;

– Είναι αλήθεια ότι η σχέση μου με τη νεολαία είναι ξεχωριστή λόγω της ηλικίας μου αλλά και λόγω της ενασχόλησής μου τόσα χρόνια με τα παιδιά και τον αθλητισμό, όμως είναι αλήθεια ότι οι νέοι έχουν απαξιώσει την πολιτική και όσους ασχολούνται με αυτή. Έτσι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που δέχομαι είναι «γιατί ασχολούμαι μ’ αυτόν τον χώρο αφού δεν είμαι σαν και αυτούς» και «ότι δεν κάνω για πολιτικός και πως θα χαλάσω κι εγώ». Προσπαθώ λοιπόν να τους εξηγήσω ότι αυτό το σκηνικό μπορεί να αλλάξει μόνο αν ασχοληθούν σε όλα τα επίπεδα νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες για να πάρουν αυτοί στα χέρια τους την τύχη του τόπου μας και ότι η κριτική του καναπέ δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Χαίρομαι που βλέπω ανάμεσα στους υποψηφίους των ερχόμενων εκλογών πολλά νέα παιδιά, που σημαίνει ότι καταλαβαίνουν ότι μόνο αποκτώντας ενεργό ρόλο μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Από την άλλη, θα πρέπει και οι παλαιότεροι να δείξουν ότι τους πιστεύουν, εμπιστεύοντάς τους θέσεις ευθύνης ώστε να μπορέσουν και αυτοί να δείξουν τις ικανότητές τους και την αξία τους.

  

* Προ μηνών αναλάβατε καθήκοντα αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης. Πόσο έχει βοηθήσει στο έργο σας η επαγγελματική σας ιδιότητα, αυτή του γυμναστή, υπεύθυνου Ακαδημιών Ποδοσφαίρου;

– Ο τομέας ευθύνης της αντιπεριφέρειας, την οποία μου εμπιστεύθηκε ο περιφερειάρχης, μου ήταν πολύ οικείος, καθώς είμαι γυμναστής στο επάγγελμα, ασχολούμαι πολλά χρόνια με το παιδικό ποδόσφαιρο, αλλά και γενικότερα με τον αθλητισμό, γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο. Αυτό λοιπόν μου έδωσε τη δυνατότητα να μπω αμέσως στο πετσί του ρόλου, χωρίς να χρειαστώ μεγάλο διάστημα προσαρμογής, αφού ήξερα τα θέματα και τις καταστάσεις τις οποίες κλήθηκα να αντιμετωπίσω. Νομίζω ότι στο μικρό χρονικό διάστημα το οποίο κατέχω τη θέση του αντιπεριφερειάρχη, έχουμε παράξει ένα πολύ καλό έργο με πολλές δράσεις γύρω από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, συνεχίζοντας την πολύ καλή προσπάθεια των προκατόχων μου πάνω στο πλάνο που έχουμε καταστρώσει από την αρχή της θητείας μας.

  

* Ποιο το έργο της περιφερειακής αρχής στο κομμάτι αυτό;

– Το έργο μας πάνω στο κομμάτι αυτό είναι πολύ μεγάλο και πολυεπίπεδο, καταστώντας την περιφέρειά μας πρώτη αθλητική περιφέρεια στην Ελλάδα. Κύριο μέλημά μας πάνω στον αθλητισμό είναι να εξασφαλίσουμε ασφαλείς συνθήκες άθλησης για τους νέους μας, προσφέροντάς τους αθλητικούς χώρους υψηλών προδιαγραφών. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα βελτίωσης αθλητικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνει την ανακατασκευή είκοσι ένα γηπέδων ποδοσφαίρου σε όλο τον νομό, παρεμβάσεις σε αυλές δημοτικών σχολείων ώστε να μπορούν τα παιδιά να παίζουν με ασφάλεια, τοποθέτηση παρκέ και βελτιωτικές εργασίες σε κλειστά γυμναστήρια, χρηματοδοτήσαμε την αποπεράτωση του ανοιχτού κολυμβητηρίου της Ν. Πολιτείας, διοργανώνουμε μικρές και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις όλων των αθλημάτων, από τοπικά τουρνουά μέχρι πανελλήνια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, βοηθώντας τα αθλητικά σωματεία που προάγουν το αθλητικό ιδεώδες και την ευγενή άμιλλα.

 

 * Συμμετείχατε επίσης σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, στο πλαίσιο προώθησης και προβολής του τουρισμού της Θεσσαλίας. Έχουμε αξιοποιήσει όσο μπορούσαμε τη «βαριά μας βιομηχανία», τον τουρισμό;

– Είναι αλήθεια πως στη θητεία αυτής της περιφερειακής αρχής έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη του τουρισμού στη Θεσσαλία. Βρισκόμαστε στο κέντρο της Ελλάδας, συνδυάζουμε βουνό και θάλασσα, έχουμε τον Όλυμπο, τις Σποράδες, το Πήλιο, τα Μετέωρα, τη λίμνη Πλαστήρα, τα παράλια του νομού Λάρισας. Στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της Περιφέρειάς μας, συμμετείχαμε σε πενήντα τρεις τουριστικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, και σε συνδυασμό με άλλες στοχευμένες δράσεις καταφέραμε να έχουμε μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών και των διανυκτερεύσεων αλλά και των ανθρώπων που απασχολούνται σε τουριστικές επιχειρήσεις. Για την τουριστική της προβολή η Περιφέρειά μας απέσπασε διεθνή βραβεία αλλά το σημαντικότερό όλων είναι ότι έχει πλέον καταστεί ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός δώδεκα μήνες τον χρόνο, αναπτύσσοντας και άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο θρησκευτικός τουρισμός που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, ο καταδυτικός με τα καταδυτικά πάρκα της Αλοννήσου, ο αθλητικός και ο αναρριχητικός.

   

* Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και γενικότερα η περιφερειακή αρχή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο να εξηγήσει στους Θεσσαλούς τι έχει κάνει για να βελτιώσει την καθημερινότητά τους. Πού οφείλεται αυτή η τακτική;

– Πολύς κόσμος είναι αλήθεια δεν ξέρει το αντικείμενο ενασχόλησης και τις δράσεις της Περιφέρειας και μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση ειδικά των νέων ανθρώπων είναι τι κάνει η Περιφέρεια για μένα. Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι πολύ εύκολη αν σηκώσει κάποιος το κεφάλι και κοιτάξει γύρω του. Τα έργα μας είναι παντού, είναι γύρω μας. Είναι έργα υποδομών στις συγκοινωνίες, δρόμοι, πλατείες, κυκλικοί κόμβοι, για να κινούμαστε με ασφάλεια, στην υγεία νοσοκομεία, κέντρα υγείας, εξοπλισμός νοσοκομείων, ασθενοφόρα, βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας, στην παιδεία νέα σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, μεταφορά μαθητών στα σχολεία, χρηματοδοτούμε την αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου και άλλων αρχαιολογικών χώρων, ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα με επιδοτούμενα προγράμματα και έτσι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, κάνουμε περιβαλλοντικά έργα παντού με αποκορύφωμα το μεγαλύτερο έργο στη ΝΑ Ευρώπη, την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα. Η απάντηση λοιπόν στην ερώτηση τι κάνει η Περιφέρεια για μένα, είναι τα έργα μας, είναι παντού γύρω μας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα – eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article