Λάρισα

Νίκος Αμπατιέλος: “Χτίζουμε ΚΝΕ γερή και μαζική”

Στην ομιλία του ο Νίκος Αμπατιέλος,  Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ απευθυνόμενος στους νέους και τις νέες είπε: 

“Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ όπου κι αν δρουν, είμαστε περήφανοι γιατί φτάνουμε στο 2018 να γιορτάσουμε τα 100χρονα του ηρωικού ΚΚΕ.

Συμπληρώνονται, επίσης, 50 χρόνια από το 1968, όταν μέσα στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ιδρύθηκε η ΚΝΕ.

Βαδίζουμε στον εορτασμό αυτών των μεγάλων επετείων με αγωνιστική αισιοδοξία. Μελετάμε την ιστορία του επαναστατικού εργατικού κινήματος τη μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ.

Η αντοχή του, οι αγωνιστικές παραδόσεις είναι όπλο στις σημερινές συνθήκες.

Αυτό μαρτυρά ακόμα και το σύνθημα που επιλέξατε για τη σημερινή σας εκδήλωση, ο στίχος «ο Κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου» που προέρχεται από το ποίημα του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Ο στίχος αυτός περιέχεται στο ποίημα «ο άνθρωπος με το Γαρύφαλλο» που ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε τη μέρα εκτέλεσης του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκου Μπελογιάννη, από το αστικό κράτος στις 30 Μάρτη 1952 όταν και ο ίδιος ο ποιητής ήταν εξόριστος στον Άη Στράτη.

Τη στιγμή που οι αστοί μιλούσαν για το τέλος της ιστορίας πανηγυρίζοντας για την ανατροπή του σοσιαλισμού, την περίοδο που οι πρόγονοι του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ δρούσαν για τη διάλυση του ΚΚΕ, το Κόμμα άντεξε, ακλόνητο στην επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού λενινισμού, με σταθερό προορισμό «στις λεωφόρους του μέλλοντος», τον αγώνα για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Κάποιοι μπορεί να ντρέπονται για το από πού κρατάει η σκούφια τους, αλλά εμείς η Κομμουνιστική Νεολαία είμαστε περήφανοι για τις ρίζες μας.

Η ΚΝΕ είναι συνεχιστής της ΟΚΝΕ, της πρώτης κομμουνιστικής οργάνωσης νεολαίας που ανδρώθηκε στον μεσοπόλεμο.

Με αίσθημα ευθύνης για αυτήν την ξεχωριστή επέτειο θέτουμε φιλόδοξους στόχους, οργανώνουμε την παρέμβασή μας για να φτάσουμε στα τέλη του 2018 έχοντας ανεβάσει το μπόι της Οργάνωσης μας, έχοντας κερδίσει με τη δράση μας και την παρέμβαση μας χιλιάδες νέους και νέες, μαθητές, φοιτητές, νέους εργάτες κι αγρότες.

Αξιοποιούμε την επεξεργασμένη στρατηγική του Κόμματος μας που είναι καταστάλαγμα της 100χρονης ηρωικής πορείας του ΚΚΕ, που μας δίνει υπεροχή γιατί ακριβώς απαντά στο ερώτημα αν υπάρχει λύση απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα, αν μπορεί να αλλάξει αυτή και πώς.

Απαντάμε κατηγορηματικά:

Υπάρχει λύση και αυτή βρίσκεται έξω από τα όρια αυτού του συστήματος. Με δυνατό ΚΚΕ, δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία ανοίγουμε το δρόμο για την ανατροπή!

Το δικό μας σχέδιο και οι δικοί μας στόχοι, του Κόμματος και της ΚΝΕ έρχονται σε σύγκρουση με το σχεδιασμό του κεφαλαίου, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης περνάει μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, μέσα από την παραχώρηση νέων προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσα από χειροτέρευση των όρων μόρφωσης, ζωής και δουλειάς για την νεολαία των εργατικών λαϊκών στρωμάτων”.

Σύντροφοι και φίλοι,

Όλη αυτή την περίοδο που θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια του Κόμματός μας και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ θέλουμε να πραγματοποιήσουμε ένα μεγάλο κάλεσμα στην εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία της χώρας μας:

  • Να εμπιστευτούν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στον αγώνα γιανα διεκδικήσουμε ό, τι μας ανήκει και το σημερινό σύστημα μας στερεί!

Παλεύουμε – αγωνιζόμαστε – χαιρόμαστε τη ζωή, γιατί θέλουμε να την κάνουμε καλύτερη – όμορφη – δίκαιη, γιατί το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι ο κόσμος της εκμετάλλευσης, των κρίσεων, της ανεργίας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Δίνουμε έναν αγώνα με ιδανικά που απορρέουν από την κοσμοθεωρία μας, το μαρξισμό – λενινισμό, με αξίες που αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου, με ιδέες που είναι ανίκητες γιατί είναι αληθινές, σε πείσμα των καιρών και των μύθων που στόχο έχουν να συμβιβαστεί η νέα γενιά με την ιστορικά ξεπερασμένη καπιταλιστική βαρβαρότητα.

  • Να συναντηθούμε ΠΑΝΤΟΥ και να δυναμώσουμε τη δράση, την οργάνωση, την πάλη για ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.
  • Να γνωρίσουν την πρόταση του ΚΚΕ για την ανατροπή του καπιταλισμού, την οικοδόμηση της κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, την πρόταση αγώνα και δράσης για το δρόμο που πρέπει να πυκνώσουμε σήμερα για να χτίσουμε αυτή την προοπτική.

Σε συνέχεια της ομιλίας της στάθηκε στις πολιτικές εξελίξεις σήμερα και πρόσθεσε ότι:

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι το κυριότερο στις εξελίξεις στα Βαλκάνια είναι η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας, διασφάλισης του απαραβίαστου των συνόρων των δύο χωρών, αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας.

Μόνο έτσι μπορεί να ακυρωθεί όλη εκείνη η βάση που στηρίζει την ανιστόρητη θεωρία περί «Μακεδονικού έθνους».

Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλισθεί ο αποκλειστικά γεωγραφικός προσδιορισμός, αν καταληχθεί ότι στο όνομα της γειτονικής χώρας θα περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» ή παράγωγό του».

“Στα πλαίσια των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει ανοίξει ξανά η κουβέντα για τα Βαλκάνια και το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η πρεμούρα τους δεν είναι για την εξασφάλιση της ειρήνης.

Το αντίθετο. Έχει να κάνει με τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους με τη Ρωσία

Το ΚΚΕ τοποθετείται από θέσεις αρχών, με στόχο την προώθηση της φιλίας των λαών, ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και την αλλαγή συνόρων στην περιοχή.

Η αμφισβήτηση της πραγματικότητας, με το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική», εννοώντας όλη τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου.

Δίνει πάτημα σε όσους ορέγονται αναθεώρηση Διεθνών Συνθηκών, όπως η άρχουσα τάξη της Τουρκίας, με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Τέτοια συνθήματα τροφοδοτούν τον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό.

Δίνει αέρα στα πανιά της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, που βρήκε ευκαιρία να βγει από τις τρύπες της χάρη στην κάλυψη που της έδωσαν τα εθνικιστικά Συλλαλητήρια.

Βεβαία οι πολιτικοί πρόγονοι τους είχαν παραδώσει την Ελληνική Μακεδονία στους Βούλγαρους φασίστες την περίοδος της κατοχής. Οπότε ας αφήσουν τα σάπια οι φασίστες.

“Κάθε νέος και νέα, κάθε εργαζόμενος μπορεί να δει πιο καθαρά σήμερα ότι τα ίδια συμφέροντα που εξυπηρετεί η εσωτερική πολιτική, τα ίδια συμφέροντα αντικειμενικά θα εξυπηρετεί και η εξωτερική πολιτική μίας κυβέρνησης.

Κι αυτό το αποδεικνύει περίτρανα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και τα άλλα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης.

Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δυναμώσει μέσα στη νεολαία η συζήτηση και η διεκδίκηση με αιτήματα και στόχους πάλης ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ”.

Στο τέλος της ομιλία μεταξύ άλλων τόνισε:

“Πλέον υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις για έναν νέο. Στα πλαίσια του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος δεν υπάρχει διέξοδος υπέρ των εργατικών λαϊκών συμφερόντων.

Από όπου κι αν το πιάσεις αυτό το σύστημα βρωμάει πόλεμο, εκμετάλλευση, φτώχεια και διαφθορά.

Καμία κυβέρνηση όπως κι αν λέγεται δεν μπορεί να βάλει φρένο στους άγραφους αδυσώπητους νόμους του καπιταλισμού, όπως είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των καπιταλιστών για το ποιος θα αποσπάσει το μεγαλύτερο κέρδος.

Κι αυτό είναι το απόστημα που πρέπει να σπάσουμε για να ζήσει η γενιά μας όπως της αξίζει με σύγχρονα, ανώτερα δικαιώματα σε κάθε πλευρά της ζωής της.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία όταν αυτή αξιοποιείται από το σημερινό σύστημα για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Πως θα εξασφαλιστεί η ανάπτυξη όλων των κλάδων και όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας όταν κριτήριο για το τι, πόσο και αν θα παραχθεί είναι το πόσο κέρδος θα βγάλουν οι επενδυτές, δηλαδή οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Πως μπορεί να αναβαθμιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να μπορούν όλοι οι νέοι να σπουδάζουν χωρίς ούτε ένα ευρώ και με ολόπλευρη μόρφωση και περιεχόμενο που να συμβαδίζει με την τεράστια ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας όταν και η εκπαίδευση, η έρευνα και η ίδια η ανάπτυξη των επιστημών σε νέα πεδία είναι σφιχτά δεμένες και προσανατολισμένες στο να υπηρετούν τη μεγέθυνση των κερδών των λίγων.

Δε δεχόμαστε το μέλλον που μας έχουν ετοιμάσει! Το αύριο μπορεί να είναι ελπιδοφόρο μόνο αν βγουν από την μέση οι εκμεταλλευτές και η εξουσία τους.

Το ΚΚΕ έχει οργάνωση, πρόγραμμα και σχέδιο για την ανατροπή του σημερινού συστήματος. Για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και ιδιοκτησίας.

Η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ έχει υπάρξει, έχει αποδείξει την ανωτερότητα της σε σχέση με τον καπιταλισμό.

Μόνο στα πλαίσια της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας μπορεί η ανεργία να αποτελεί παρελθόν καθώς όλο το επιστημονικό και εργατικό δυναμικό της χώρας μπορεί να έχει εξασφαλισμένη δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασε.

Η κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων με τα οποία γίνεται η παραγωγή, της γης και των υποδομών διασφαλίζει ότι το κίνητρο για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της παραγωγής γίνεται η εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας η ανάπτυξη για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.

Κι αυτό θα είναι έργο των ίδιων των καταπιεσμένων, της εργατικής τάξης και της κοινωνικής της συμμαχίας με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου.

Είμαστε σίγουροι ότι τα μεγάλα γεγονότα είναι μπροστά. οι σημερινές συνθήκες υποχώρησης του εργατικού λαϊκού κινήματος δε θα είναι αιώνιες.

Προετοιμαζόμαστε ολόπλευρα, ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά

Αποκτώντας αντοχή απ’ τις σημερινές δύσκολες συνθήκες του αγώνα.

Τα εγκλήματα των καπιταλιστών μας γεμίζουν με περισσότερο πείσμα για να κερδίσουμε περισσότερους στον αγώνα για την ανατροπή.

Χτίζουμε ΚΝΕ γερή και μαζική, οργάνωση μαχητών εθελοντών που παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος!

Ζήτω τα 50 χρόνια της ΚΝΕ!

Με το ΚΚΕ

Για τη νέα έφοδο στο μέλλον,

Για το δίκιο, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό!

Για να βάλουμε κι εμείς μαζί με τους χιλιάδες επώνυμους κι ανώνυμους αγωνιστές του Κόμματος μας τη «σεμνή υπογραφή στις λεωφόρους του μέλλοντος»…

Previous ArticleNext Article