Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: “Υπερβολικό το κόστος ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!”

«Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να υπάρξει πραγματική μείωση στο κόστος χρήσης κινητής τηλεφωνίας και παροχής ίντερνετ, προκειμένου να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί την ακριβότερη χώρα στον ΟΟΣΑ και στην ΕΕ;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «η πανδημία και η καραντίνα, που επιβλήθηκε εξ αιτίας της, ανέδειξαν τη ζωτική για την διατήρηση της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής χρήση του διαδικτύου. Τα βήματα που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η τηλεκπαίδευση, αλλά και οι σχέσεις των πολιτών με το δημόσιο ήταν τεράστια. Παράλληλα, η προσπάθεια της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό στις 06.12.2019, ήταν σε συνεννόηση με τις εταιρείες να υπάρξει μείωση  χρεώσεων στη χρήση δεδομένων.

Ωστόσο, δυστυχώς, το κόστος για τα νοικοκυριά συνεχίζει να είναι υψηλό, μιας και οι μειώσεις των εταιρειών ήταν παροδικές, γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ δημιουργεί και θέματα ανισότητας».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «η πραγματικότητα αυτή αποτυπώθηκε πρόσφατα και στην μελέτη που διενήργησε η εταιρεία Rewheel, κατόπιν σχετικής παραγγελίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σε αυτήν καταδεικνύεται ότι οι εγχώριες τιμές στην κινητή τηλεφωνία και στο παρεχόμενο ίντερνετ είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη αλλά και στις χώρες του ΟΟΣΑ.  

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα:

  • Εξακολουθεί να κατατάσσεται ως η λιγότερο ανταγωνιστική χώρα στα μέγιστα gigabyte δεδομένων που δύναται ο καταναλωτής να αγοράσει με 30 ευρώ, από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.
  • Είναι η μόνη χώρα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ όπου οι καταναλωτές δεν μπορούν να αγοράσουν gigabytes δεδομένων σε προγράμματα 4G κινητής που περιλάμβαναν τουλάχιστον 1.000 λεπτά ομιλίας εντός Ελλάδας με προϋπολογισμό έως και 30 ευρώ το μήνα.
  • Κατατάχθηκε ως η χώρα με τα λιγότερα gigabytes δεδομένων που θα μπορούσαν να αγοραστούν με 60 ευρώ.
  • Είναι μακράν η πιο ακριβή αγορά στη μέση μηνιαία τιμή των προγραμμάτων κινητής που περιλάμβαναν τουλάχιστον 1.000 λεπτά ομιλίας, με πάνω από 70 ευρώ το μήνα».
Previous ArticleNext Article