Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος, Το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας νοσεί επικινδύνως!

«Χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός και μέτρα μακράς πνοής για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Λύση δεν είναι νόμοι τύπου Παρασκευόπουλου με αποσυμφόρηση των φυλακών και των κρατητηρίων με όποιο τίμημα, με εγκληματίες κάθε είδους που απλά με την αποφυλάκισή τους ανακυκλώνουν και πάλι το έγκλημα». Τα παραπάνω τόνισε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος με θέμα τις «Συνθήκες κράτησης στα Αστυνομικά Τμήματα».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «το σωφρονιστικό σύστημα στη χώρα μας νοσεί και νοσεί επικινδύνως. Τα κρούσματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τελευταίο αυτό της μαστίγωσης σωφρονιστικού υπαλλήλου από κρατούμενους σε σωφρονιστικό κατάστημα, καταδεικνύουν ότι έχουμε εδώ και καιρό διαβεί τον Ρουβίκωνα και η κατάσταση μοιάζει πολλές φορές να είναι εκτός ελέγχου. Αυτές δεν είναι δικές μου εκτιμήσεις, τα λένε οι ίδιοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ομολογούν ότι τα περιστατικά βίας είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μαθαίνουμε και ότι η υπηρεσία αδυνατεί να προστατεύσει τους αδύναμους κρατούμενους, γιατί υπάρχουν συχνά και πολλά περιστατικά βίας μεταξύ κρατουμένων και συμμοριών που δρουν εντός των καταστημάτων».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, μεγάλο μέρος της οποίας είναι εισαγόμενο, και η έλλειψη σύγχρονων σωφρονιστικών καταστημάτων, έχει οδηγήσει στη γενίκευση νοσηρών φαινομένων. Απότοκο αυτής της συνθήκης είναι και η μετατροπή των κρατητηρίων των αστυνομικών τμημάτων σε αποθήκες κρατουμένων. Είναι γεγονός ότι οι υποδομές των αστυνομικών κρατητηρίων διαμορφώθηκαν εξαρχής για την κράτηση ατόμων για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, είτε κατά την προδικασία είτε σε περίπτωση μεταγωγής, βραχείας κράτησης. Γι αυτό δεν προσομοιάζουν προς τα καταστήματα κράτησης, ούτε εξασφαλίζουν συνθήκες σταθερής διαβίωσης, αλλά μόνο απολύτως προσωρινής και μόνο παραμονής, όπως ορίζεται ρητά και ξεκάθαρα από τις κείμενες διατάξεις. Για τους λόγους αυτούς δεν μπορούν να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για να προστατευθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων».

Ο τομεάρχης της ΝΔ επισήμανε ότι «οι χώροι των αστυνομικών κρατητηρίων δεν αερίζονται επαρκώς, δεν καθαρίζονται και δεν απολυμαίνονται συχνά, με αποτέλεσμα να αποτελούν σοβαρή εστία μικρόβιων, ιών, βλαπτικών για τον άνθρωπο μικροοργανισμών. Η ανάπτυξη των οποίων βεβαίως ευνοείται από τη μακρά παραμονή μεγάλου αριθμού κρατουμένων, πολλοί από τους οποίους παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, είναι τοξικομανείς κτλ. το περιβάλλον αυτό είναι επικίνδυνο επίσης για τους αστυνομικούς που καλούνται να εργαστούν υπό αντίξοες συνθήκες, που απειλούν και τη δική τους υγεία».

Ο κ. Χαρακόπουλος πρόσθεσε ότι «οι τριτοκοσμικές εικόνες των κρατητηρίων αναμφίβολα δεν τιμούν τη χώρα. Χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός για να αντιμετωπιστούν αυτά γιατί τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα δυστυχώς δεν είναι ιδιόκτητα της αστυνομίας -όπου έχουν γίνει καινούργια αστυνομικά μέγαρα οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες. Μιλούμε για κτίρια, τα οποία δεν προορίζονταν να γίνουν αστυνομικά τμήματα, έγιναν κατάλληλες διαρρυθμίσεις σε άλλες εποχές. Προέκυψαν όλα αυτά τα γεγονότα τις τελευταίες δεκαετίες με την έλευση και εισαγόμενης εγκληματικότητας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στον αριθμό, το μέγεθος των κρατουμένων, ούτε βεβαίως και στις συνθήκες γιατί δεν πληρούν ως υποδομές τις προϋποθέσεις».

Previous ArticleNext Article