Ελασσόνα

Μ.Χαρακόπουλος: “Τα μοναστήρια κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας!”

«Ομολογώ ότι πρώτη φορά επισκέπτομαι την ιστορική Μονή Παλαιοκαρυάς με αφορμή την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Και τώρα κατανοώ γιατί οι Κρανιώτες καμαρώνουν γι’ αυτήν! Υψωμένη σε ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο εντυπωσιάζει όχι μόνο πιστούς και φιλίστορες, αλλά και κάθε φυσιολάτρη, που αναζητά μια απόδραση από τη βουή της πόλης». Τα παραπάνω τόνισε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τον πανηγυρικό εσπερινό που τέλεσε ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων στην Ι. Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος της Κρανιάς.

Το μοναστήρι κατέκλυσαν εκατοντάδες προσκυνητές και επισκέπτες που παρακολούθησαν, μαζί με τους εκπροσώπους των αρχών, την ευλογία των σταφυλιών, η οποία κατά την παράδοση της εκκλησίας τελείται αυτή την ημέρα.

Στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στην αξία του θρησκευτικού τουρισμού. Όπως χαρακτηριστικά είπε «μια από τις μορφές του τουρισμού, που στα χρόνια της κρίσης αναδεικνύεται σε ισχυρό χαρτί της χειμαζόμενης οικονομίας μας, είναι και ο θρησκευτικός τουρισμός. Η αναβίωση ιστορικών μοναστηριών, η εγκατάσταση μοναστικών αδελφοτήτων σ’ αυτές, εκτός της βασικής αποστολής τους, να λειτουργούν δηλαδή ως φάροι Ορθοδοξίας και ελληνισμού, συμβάλλει και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Στην επαρχία Ελασσόνας, ήδη, από την εποχή του αείμνηστου μητροπολίτη Βασιλείου, αναβιώνει ο μοναχισμός. Η Μονή της Παναγίας της Ολυμπιώτισσας, της Αγίας Τριάδας στον Σπαρμό, της Ανάληψης του Σωτήρος στη Συκέα, της Αγίας Τριάδας στο Λιβάδι, η Μονή Κανάλλων στην Καρυά και το Βαλέτσικο στην Τσαριτσάνη λειτουργούν με μοναστικές αδελφότητες και προσφέρουν φιλοξενία σε προσκυνητές και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Στόχος της μητρόπολης, όπως εξήγησε ο δεσπότης μας στο κήρυγμά του, είναι η ανέγερση κελιών και των απαραίτητων υποδομών, ώστε να καταστεί εφικτή η εγκατάσταση μοναστικής αδελφότητας και εντέλει η αναβίωση της ιστορικής Μονής. Προς τούτο καταβάλλει προσπάθεια, την οποία ο καθένας με τις δυνάμεις του καλούμαστε να συνδράμουμε. Γιατί τα μοναστήρια και οι εκκλησίες μας είναι κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας».

Previous ArticleNext Article