Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος στον Ν. Ντιμιτρόφ στη Σόφια: “Οι Μακεδόνες ήταν και είναι Έλληνες, μιλούσαν και μιλούν ελληνικά!”

«Αν ο κ. Ντιμιτρόφ μας μίλαγε τη μητρική του γλώσσα όλοι θα αντιλαμβάνονταν ότι η γλώσσα που βαφτίστηκε “μακεδονική” είναι βουλγαρική διάλεκτος». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ κ. Νίκολα Ντιμιτρόφ κατά τη διάρκεια της 29ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC), που λαμβάνει χώρα στη Σόφια της Βουλγαρίας. Ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών ήταν εισηγητής στο πάνελ της συνόδου, και νωρίτερα είχε μιλήσει για τη συμφωνία που υπέγραψε με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Νίκο Κοτζιά.

 

Ολόκληρη η παρέμβαση-απάντηση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής: 

 

«Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στόχος όλων μας. Αρκεί να συντρέχουν δυο προϋποθέσεις. 

Η πρώτη είναι να μη μπαίνει σε δοκιμασία η συνοχή των Ένωσης.

Η δεύτερη είναι ο βαθμός ανταπόκρισης των υποψηφίων κρατών μελών στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σε ότι αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, λυπούμαι, αλλά δεν συμμερίζομαι τη χαρά του κ. Ντιμιτρόφ. Η ετεροβαρής συμφωνία με την Ελλάδα συναντά την εύλογη αντίδραση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Αναγνωρίζεται μακεδονικό έθνος, όταν είναι γνωστό ότι οι Μακεδόνες ήταν και είναι Έλληνες. Αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα όταν είναι γνωστό ότι οι Μακεδόνες ως αρχαίο ελληνικό φύλο μίλαγαν και μιλούνε ελληνικά.

Αν ο κ. Ντιμιτρόφ μας μίλαγε τη μητρική του γλώσσα, όλοι θα αντιλαμβάνονταν ότι η γλώσσα που βαφτίστηκε ‘‘μακεδονική’’ είναι βουλγαρική διάλεκτος. 

 

Κυρία πρόεδρε,

όταν τα ζητήματα δεν λύνονται με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια φοβούμαι ότι θα αποτελέσουν μόνιμη πηγή προβλημάτων, που εντέλει θα πλήξουν και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Φωτ. 1) Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος παρεμβαίνοντας στην COSAC για να απαντήσει στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Nikola Dimitrov.

Φωτ. 2) Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Nikola Dimitrov, από τους εισηγητές του πάνελ της COSAC για τη διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Previous ArticleNext Article