Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος στην ΕΤ3: “Ανάδειξη των κοινών δεσμών των ορθόδοξων λαών!”

Στην «πολύπαθη περιοχή της καθ’ ημάς Ανατολής, της Μέσης Ανατολής, που σήμερα αντιμετωπίζει πολέμους, εμφυλίους, συρράξεις, προσφυγιά, μετανάστευση θα πρέπει να αναδείξουμε περισσότερο την αξία της ειρηνικής συνύπαρξης». Τα παραπάνω τόνισε ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή της ΕΤ3 «Χαρά Θεού» και στον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Μελισσίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «δουλειά μας ως ΔΣΟ δεν είναι απλά να καταδείξουμε την ορθόδοξη μαρτυρία. Αυτή την κάνει παγκοσμίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες. Στόχο έχουμε τη στενότερη συνεργασία, την ανάδειξη των κοινών δεσμών που έχουμε όλοι οι ορθόδοξοι λαοί, που μοιραζόμαστε μια κοινή κληρονομιά του άλλοτε βυζαντινού κόσμου, και όχι μόνο, από τις εσχατιές του Βυζαντίου, από την Αγ. Αικατερίνη του Σινά μέχρι την Αγ. Πετρούπολη, και από την Τιφλίδα της Γεωργίας και το Ερεβάν της Αρμενίας μέχρι το Βελιγράδι και την Αλβανία. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος! Θα έλεγα, είμαστε τα παιδιά και τα εγγόνια του Βυζαντίου. Παιδιά όσοι βρισκόμαστε στα εδάφη της άλλοτε καλούμενης από τους Φράγκους βυζαντινής αυτοκρατορίας, του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους, αλλά και των αδερφών μας των Σλάβων, οι οποίοι εκχριστιανίστηκαν τον 10ο αιώνα. Είναι αυτή η μαρτυρία της συνεργασίας, της κατανόησης των λαών, μια μαρτυρία καταλλαγής και συνεργασίας».

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην «προσπάθεια να υπάρξει ένα παρατηρητήριο παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκειμένου να εντοπίζουμε τις εστίες παραβίασής τους και να τις αναδεικνύουμε στη Διεθνή Κοινότητα. Επιπλέον, με συνέδρια επιδιώκουμε τη συνεννόηση με όλες μονοθεϊστικές θρησκείες. Κατ’ ανάγκη ζούμε σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από διαφορετικότητα. Δεν ασπάζονται όλοι ούτε την ίδια θρησκεία ούτε το ίδιο δόγμα. Θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/AG08Dn0v5-s

Previous ArticleNext Article