Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: “Σημαντικές δεσμεύσεις Μητσοτάκη για φορολογία και Αχελώο!”

«Η Νέα Δημοκρατία ακούει τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, αγρότες και κτηνοτρόφους και χτίζει μαζί τους το κυβερνητικό της πρόγραμμα. Ο αγροτικός κόσμος, που παρασύρθηκε από τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, συνειδητοποιεί πως είναι το μεγάλο θύμα του τρίτου μνημονίου του διδύμου Τσίπρα-Καμμένου». Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ε΄ Προσυνεδρίου του κόμματος «Για τους αγρότες και την Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Ο Θεσσαλός πολιτικός, ο οποίος παραιτήθηκε του λόγου στο Προσυνέδριο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα της παρέμβασης περισσοτέρων αγροτών και κτηνοτρόφων, σημειώνει τα εξής:

«Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Αυτό, όμως, κινδυνεύει να μείνει απλά ένα ευχολόγιο, αν δεν αποτυπωθεί στην αύξηση του ποσοστού του στο ΑΕΠ, αλλά και των εξαγωγών των αγροτικών μας προϊόντων. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, αύξηση της παραγωγής, ιδιαίτερα, σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, όπου είμαστε τραγικά ελλειμματικοί, όπως και της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, που μπορούν να κερδίσουν μια θέση στα ράφια των διεθνών αγορών.

Προϋπόθεση για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους είναι η άρση αδυναμιών και παθογενειών του πρωτογενούς τομέα.

  1. Επιβάλλεται η ανανέωση του γηρασμένου αγροτικού δυναμικού με ουσιαστικά κίνητρα. Έχω κατ’ επανάληψη τονίσει ότι το πρόγραμμα Νέων Αγροτών πρέπει να έχει πιο γενναία χρηματοδότηση, και να προκηρύσσεται κατ’ έτος, έτσι ώστε να μη μένει εκτός καμιά φουρνιά νέων αγροτών. Η παρούσα κυβέρνηση ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα απορροφηθούν όλοι οι επιλαχόντες.
  2. Χρειαζόμαστε υγιή συνεργατικά σχήματα, μακριά από τις γνωστές αμαρτίες του παρελθόντος που απαξίωσαν το συνεταιριστικό κίνημα, και τα οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΚΑΠ και με συνένωση δυνάμεων να αντιμετωπίσουν το κόστος παραγωγής.
  3. Το κόστος παραγωγής επιβαρύνεται ιδιαίτερα από το υψηλό κόστος ενέργειας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατήργησε το “αγροτικό πετρέλαιο” την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου για αγροτική χρήση. Επιβαρύνεται, επίσης, από το υψηλό κόστος χρήματος, τα επιτόκια δανεισμού. Αν και κατ’ ουσίαν με τα capital controls έκλεισε η ‘‘κάνουλα’’ δανεισμού, και κατ’ επέκταση και η δυνατότητα εξεύρεσης της ίδιας συμμετοχής για τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
  4. Για τη μείωση του κόστους παραγωγής καθοριστικά είναι μεγάλα έργα, όπως η ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο, για την ολοκλήρωση των έργων του οποίου δεσμεύτηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένα έργο που συκοφαντήθηκε ως ‘‘φαραωνικό’’ και ο κ. Τσίπρας ανήγγειλε την ‘‘ταφόπλακά’’ του.

Για να υπάρξει, όμως, μέλλον στον πρωτογενή τομέα είναι επιβεβλημένη η αντιμετώπιση της υπερφορολόγησης και της εκτίναξης των ασφαλιστικών εισφορών που επέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Η δέσμευση του Προέδρου της ΝΔ για μείωση των φορολογικών συντελεστών, στο πλαίσιο μιας φιλελεύθερης πολιτικής μείωσης φόρων σ’ ένα εξορθολογισμένο και αποτελεσματικότερο κράτος, δείχνει την κατεύθυνση των αποφάσεων της αυριανής κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Previous ArticleNext Article