Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος προς υπ. Αγρ. Ανάπτυξης: “Αδικείτε τη Θεσσαλία στη βιολογική κτηνοτροφία!”

Την κατανομή επιπλέον πόρων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας ζητά ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από ενημέρωση που είχε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Νίκο Παλάσκα καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου να καταθέσει στη βουλή τα σχετικά έγγραφα για τα κριτήρια με τα οποία έγινε η αναδιανομή των πόρων στις Περιφέρειες και υπήρξε ελάχιστη αύξηση των κονδυλίων στη Θεσσαλία.

Η Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης εγγράφων του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:

«Οι δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) είναι το σημαντικότερο εργαλείο της πολιτείας για την τόνωση της ανάπτυξης της υπαίθρου, όπου η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν την κινητήριο δύναμη της τοπικής οικονομίας. Επομένως, η σωστή και δίκαιη αξιοποίηση των δράσεων του ΠΑΑ θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας.

Το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας ενισχύει αντισταθμιστικά τους κτηνοτρόφους που έχουν ήδη επενδύσει στη βιολογική παραγωγή τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παράλληλα, αποτελεί κίνητρο για νέους κτηνοτρόφους, που εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε στροφή της παραγωγής τους σε πρακτικές φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Θεσσαλία εγκρίθηκαν περίπου ένας στους τρεις νέους (τριετία) και περίπου οι μισοί για την πενταετία. Πιο συγκεκριμένα οι αιτήσεις για την ένταξη στη βιολογική κτηνοτροφία νέων κτηνοτρόφων (τριετία) ήταν 1.459, με έγκριση των 499 και για τους παλαιότερους που συνεχίζουν το πρόγραμμα κατατέθηκαν 663 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 372.

Ωστόσο, με την 4η τροποποίηση της προκήρυξης για τη βιολογική κτηνοτροφία έχει γίνει αναδιανομή των διατιθέμενων πόρων για τις δράσεις που αφορούν νέους κτηνοτρόφους και παλαιούς δικαιούχους ανά Περιφέρεια. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, στη Θεσσαλία εκτός των 29 εκατομμυρίων ευρώ της αρχικής προκήρυξης, αποδίδονται επιπλέον, μόνο 240 χιλιάδες ευρώ, εκ των οποίων 48 χιλιάδες ευρώ για την απορρόφηση νέων δικαιούχων (τριετία) και 192 χιλ ευρώ για την απορρόφηση παλαιότερων (πενταετία).

Η πενιχρή αύξηση των κονδυλίων που προαναφέρθηκε ανά κατηγορία (τριετία ή πενταετία) επιτρέπει την ένταξη ελαχίστων νέων δικαιούχων και το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Επιπροσθέτως, το μεγάλο ενδιαφέρον για την ένταξη στο πρόγραμμα, που οδήγησε στο να τεθεί ο πήχης των μορίων βάσης ψηλότερα, σε σχέση με άλλες Περιφέρειες, δημιουργεί θέματα άνισης μεταχείρισης, ενώ δεν λείπουν οι αναφορές και σε άλλες Περιφέρειες στις οποίες, επίσης, υπήρχε έντονο ενδιαφέρον, άλλα κατανεμήθηκαν με την προαναφερόμενη τροποποίηση πολύ περισσότερα χρήματα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Με ποια κριτήρια έγινε η αναδιανομή των πόρων στις Περιφέρειες; Υπήρξαν παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη και αν ναι ποιες είναι αυτές; Να κατατεθούν τα στοιχεία ανά Περιφέρεια και ανά κατηγορία δικαιούχων βάση των οποίων λήφθηκαν οι αποφάσεις σας και δικαιολογούν την μικρή αύξηση των επιπλέον πόρων στη Θεσσαλία.
  2. Προτίθεστε να μεριμνήσετε για την κατανομή επιπλέον πόρων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι και αν ναι με ποιο τρόπο και πότε;

 

 

Previous ArticleNext Article