Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος προς Σταϊκούρα-Βορίδη: “Να μη χαθεί το αφορολόγητο κατά κύριο επάγγελμα αγροτών”

Άμεση λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε με τις φορολογικές δηλώσεις χιλιάδων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ώστε να μην χάσουν το αφορολόγητο ύψους έως 2.100 ευρώ ζητά να δοθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός που έγινε αποδέκτης της αγωνίας πολλών φορολογουμένων αγροτών θέτει με ερώτησή του το επείγον θέμα στους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη. 

Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογραμμίζει ότι «ανησυχία και αναστάτωση έχει προκαλέσει σε πολλούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες το γεγονός ότι οι κωδικοί 037 και 038 στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είναι προσυμπληρωμένοι. Όπως αναφέρουν, κατά την προσέλευσή τους στα λογιστικά γραφεία για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, διαπίστωσαν το ανωτέρω πρόβλημα παρότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Εκφράζουν δε την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να χάσουν το αφορολόγητο των 1.900 ως 2.100 ευρώ που δικαιούνται, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων. Επιπρόσθετα, διατυπώνουν έντονους φόβους ότι θα αναγκαστούν να εμπλακούν σε μια χρονοβόρα διαδικασία απόδειξης της επαγγελματικής τους ιδιότητας, η οποία, όμως, πριν διεκπεραιωθεί, θα τους επιβαρύνει φορολογικά και θα τους δημιουργήσει σειρά προβλημάτων οικονομικής και διοικητικής φύσης.

Οι λόγοι για τους οποίους έχει συμβεί αυτό δεν είναι γνωστοί επακριβώς, ενώ και οι ίδιοι οι αγρότες αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν αν έπρεπε να προβούν σε ενέργειες πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα. Επισημαίνουν ακόμη ότι, δεν έχουν μέχρι στιγμής υπόψη τους καμία επίσημη ενημέρωση που να ξεδιαλύνει την κατάσταση και να δίνει σαφείς οδηγίες. Έτσι αναγκάζονται να αναλώνονται σε ερωτήσεις στους λογιστές, στους φορείς που υποβάλλουν τις δηλώσεις καλλιέργειας, καθώς και στα κατά τόπους ΚΕΠΠΥΕΛ για να μπορέσουν να βρουν την αρχή του νήματος και να προβούν έγκαιρα στις αναγκαίες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Πού οφείλεται το πρόβλημα που ανέκυψε φέτος με το αφορολόγητο πολλών κατά κύριο επάγγελμα αγροτών;
  2. Θα προβείτε άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε να αποσοβηθούν επιπλοκές στο θέμα του αφορολόγητου των αγροτών ή παρενέργειες οικονομικής και διοικητικής φύσης;
  3. Θα μεριμνήσετε προκειμένου να ανακοινωθούν τα απαραίτητα βήματα, ώστε να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος αγρότης λεπτομερώς τις υποχρεώσεις του, δηλαδή τι πρέπει να κάνει και πότε;
Previous ArticleNext Article