Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: “Περίεργη απουσία ελέγχων σε 187 off shore!”

«Έχει γίνει πλέον φανερό σε κάθε νουνεχή πολίτη ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι απολύτως καταστροφική. Απόδειξη, η κατάρρευση των εσόδων από ΦΠΑ στα νησιά, πριν ακόμη τις δυσμενείς αλλαγές που επιβλήθηκαν. Κοντά σε αυτό, όμως, παρατηρούνται και περίεργα φαινόμενα, όπως στην περιοχή του Ναυπλίου, όπου στην ουσία έχουν πάψει και οι φορολογικοί έλεγχοι ακόμη και σε off shore εταιρείες. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις για το τι συμβαίνει πραγματικά και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές προκύπτουν. Διαφορετικά θα εκκρεμούν σοβαρά και δικαιολογημένα ερωτηματικά». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή ερώτηση που συνυπογράφει, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλο, για την απουσία φορολογικών ελέγχων σε δεκάδες off shore εταιρείες στην περιοχή του Ναυπλίου.

Η ερώτηση που απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφέρει ότι «οι εισπράξεις ΦΠΑ, το τελευταίο πεντάμηνο, στα νησιά, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι καταρρέουν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου, η μείωση των εισπράξεων αναμένεται να αγγίξει περίπου το 40%, ακόμα και πριν την ενεργοποίηση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και την αύξηση του υψηλότερου συντελεστή ΦΠΑ (από 23% σε 24%). Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν στην άποψη, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν πρακτικές που παρακωλύουν ή μεταθέτουν στις καλένδες τους φορολογικούς ελέγχους».

«Την ίδια στιγμή» τονίζουν οι υπογράφοντες βουλευτές «και ενώ τα έσοδα από τον ΦΠΑ καταρρέουν, είδε το φως της δημοσιότητας, η άρνηση συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, που τυγχάνουν μάλιστα και ελεγκτές στη ΔΟΥ Ναυπλίου, να δώσουν εξηγήσεις στον αρμόδιο Επιθεωρητή για τον μικρό αριθμό ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί, σε μια περιοχή που δραστηριοποιούνται 187 off shore εταιρείες ιδιοκτησίας ακινήτων, με έδρα το Κρανίδι και το Πόρτο Χέλι. Το ζήτημα είναι βαθιά ουσιαστικό και δεν περιορίζεται σε μια εντός εισαγωγικών αντιδικία, μεταξύ του αρμόδιου Επιθεωρητή και των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιδιώκουν οι τελευταίοι. Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλλει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στους πολίτες, δεν μπορεί να υπάρχει αδιαφορία στους φορολογικούς ελέγχους και μηδενικά αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Το Υπουργείο Οικονομικών, οφείλει να δώσει άμεσα στοιχεία για το ζήτημα που έχει ανακύψει στη ΔΟΥ Ναυπλίου για τον έλεγχο των 187 off shore εταιρειών, ιδιοκτησίας ακινήτων».

Κατόπιν τούτων οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Από τις 187 off shore εταιρείες, πόσες υποθέσεις έχουν ανατεθεί για έλεγχο στη ΔΟΥ Ναυπλίου και πόσες στα άλλα ελεγκτικά κέντρα (ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π., Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.); Ποια είναι τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ελέγχων, πόσα φορολογικά έσοδα βεβαιώθηκαν από τους ελέγχους και πόσα από αυτά έχουν εισπραχθεί;

2) Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει από τη ΔΟΥ Ναυπλίου σε επιχειρήσεις και ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων; Πόσοι φόροι βεβαιώθηκαν και πόσοι φόροι εισπράχθηκαν;

Previous ArticleNext Article