Λάρισα

Μ.Χαρακόπουλος: “Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε θρησκευτικό αποχρωματισμό της χώρας”

«Ως τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπισα το σχέδιο θρησκευτικού αποχρωματισμού της χώρας, με μοχλό την αλλοίωση του μαθήματος των θρησκευτικών και τον διαχωρισμό εκκλησίας και πολιτείας, που με εμμονή επιχείρησε ο σκληρός πυρήνας της μαγιάς του 4% του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου με θέμα «Η αναγκαιότητα της Ορθόδοξης Θεολογίας και αγωγής στο σχολείο».

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «στη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, και η οποία είναι αναθεωρητική, είχαμε τις πρώτες αψιμαχίες με την αντιπολίτευση, που εισηγήθηκε την αλλαγή των οικείων άρθρων του Συντάγματος για τις σχέσεις εκκλησίας και πολιτείας. Η άποψη αυτή του ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί από την εμπάθεια ορισμένων έναντι της εκκλησίας και από τις ιδεοληψίες τους. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη επανακαθορισμού των σχέσεων εκκλησίας και πολιτείας. Αυτές είναι σαφώς οριοθετημένες. Η αναφορά στην επικρατούσα θρησκεία δεν είναι εύνοια προς την ορθόδοξη εκκλησία, ούτε δυσμενής μεροληψία έναντι των άλλων θρησκειών. Είναι αναγνώριση της θρησκείας που ασπάζεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και βεβαίως δεν υπάρχει καμία ανάγκη αναφοράς περί ουδετεροθρησκείας, καθώς είναι απόλυτα σεβαστό το θρήσκευμα κάθε πολίτη και κατοχυρωμένη η ανεξιθρησκεία. Η όλη συζήτηση ξεκινά από την αμφισβήτηση της καθοριστικής συμμετοχής της εκκλησίας στους αγώνες του έθνους. Χάρις στην εκκλησία διατηρήθηκε η εθνική συνείδηση, τα ελληνικά γράμματα και εντέλει η ταυτότητά μας στη μακρά οθωμανική δουλειά».

Κερκόπορτα προαιρετικότητας…

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών τόνισε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε την υποβάθμιση και αλλοίωση του μαθήματος από ομολογιακό -όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- σε πολυθρησκειολογικό, που δημιουργούσε σύγχυση, ιδιαίτερα στους μαθητές του δημοτικού σχολείου. Φοβούμαι μόνο μην ανοίγει κερκόπορτα για την προαιρετικότητα του μαθήματος η αναφορά του ΣτΕ στην απαλλαγή της διδασκαλίας του, για την οποία αρκεί η επίκληση της θρησκευτικής συνείδησης και μόνο, χωρίς αναφορά αν ο μαθητής ή ο γονέας είναι άθεος ή άλλου θρησκεύματος ή δόγματος».

Ο κυβερνητικός βουλευτής κατέληξε λέγοντας: «επέστρεψα από τις Βρυξέλλες, όπου ως επικεφαλής της ΔΣΟ στην οποία μετέχουν ορθόδοξοι βουλευτές από 25 χώρες, είχαμε σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους και το Δίκτυο των Καθολικών Νομοθετών. Είναι διάχυτη η αγωνία για τον θρησκευτικό αποχρωματισμό της Ευρώπης που δεν πρέπει να λησμονεί ότι πυλώνας της μαζί με το αρχαιοελληνικό πνεύμα και το ρωμαϊκό δίκαιο είναι και οι χριστιανικές αξίες. Όπως είπα και στον νέο αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, που έχει το χαρτοφυλάκιο του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, ο Χριστιανισμός έχει συνδιαμορφώσει καθοριστικά την ευρωπαϊκή ταυτότητα».

Previous ArticleNext Article