Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: “Ο ΕΛΓΑ έκοβε αποζημιώσεις αγροτών και έδινε “δωράκια” στην ΠΑΣΕΓΕΣ!”

Ο ΕΛΓΑ επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας με αποτέλεσμα να πάψει να καταβάλει εφάπαξ το σύνολο των αποζημιώσεων στους αγρότες, την ίδια ώρα, κατέβαλε “δωράκια” ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Την παραπάνω καταγγελία μετέφερε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη κατά την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για τους συνεταιρισμούς.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Θεσσαλός πολιτικός «μετά την τελευταία συνεδρίαση μας στην οποία αναφέρθηκα στις αμαρτωλές επιχορηγήσεις, που είχαν δοθεί από το 1994 έως το 2012 στις αγροτοσυνδικαλιστικές και συνεταιριστικές οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ύψους 60 εκατ. ευρώ, χωρίς ποτέ να δοθεί λογαριασμός, που με ανάγκασε “να τις κόψω μαχαίρι” και έκτοτε να μη δοθούν, δέχτηκα αρκετά τηλεφωνήματα από αγρότες και όχι μόνο.

Περιήλθε εις γνώση μου μια πληροφορία, η οποία πραγματικά θα ήθελα να επιβεβαιωθεί ή όχι από τον υπουργό, αν είναι σε θέση σήμερα, ή άλλως στη δεύτερη ανάγνωση. Πληροφορήθηκα ότι υπήρξε μια περίεργη εκταμίευση από τον ΕΛΓΑ ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ προς την ΠΑΣΕΓΕΣ, χωρίς υπουργική υπογραφή, χωρίς Υπουργική Απόφαση. Ακούω για μια “γνωμάτευση”, “γνωμοδότηση”, η οποία οδήγησε σε εκταμίευση 1,8 εκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε μια οργάνωση που πια ουσιαστικά ήταν οργάνωση “φάντασμα”.

Και όλα αυτά συνέβησαν κατά την περίοδο στην οποία ο ΕΛΓΑ είχε ζήτημα στενότητας στη ρευστότητα του, τα αποθεματικά του είχαν περιέλθει -όπως ξέρετε- με απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο ΕΛΓΑ αναγκάστηκε, για πρώτη φορά, να μην πληρώνει εφάπαξ το σύνολο της αποζημίωσης στους παραγωγούς και να καθιερώσει την προκαταβολή του 70%.

Σε μια εποχή, λοιπόν, που ο ΕΛΓΑ αντιμετώπιζε αυτά τα προβλήματα υπήρξαν διοικήσεις που έδιναν “δωράκια” στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Και ερωτώ: οι διοικήσεις του τότε ΕΛΓΑ δεν αντελήφθησαν τι έγινε; Ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία, τον τότε υπουργό; Τέλος πάντων, υπάρχουν ευθύνες πολιτικές ή και άλλες; Θα ήθελα, στην επόμενη συνεδρίαση κύριε υπουργέ, να ενημερωθεί ο αγροτικός κόσμος και όχι μόνο, γιατί εδώ έχουμε μια υπόθεση που έχει οσμή σκανδάλου».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/6jDwUJoBqgg

Previous ArticleNext Article