Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: “Κανόνες για την προστασία παιδιών στο Facebook”

Στη σπουδαιότητα του καθορισμού κανόνων για την παρουσία ανηλίκων, νέων παιδιών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της σχετικής Οδηγίας 2016/680.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, με αφορμή την καθυστερημένη κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας -που έπρεπε να γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2018- και την εκκίνηση από την ΕΕ των διαδικασιών επιβολής ημερήσιου προστίμου 5.287 ευρώ για την αδικαιολόγητη ολιγωρία της χώρας, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει μια νέα αρχή.

 

Ημερήσιο πρόστιμο από ΕΕ

Όπως χαρακτηριστικά είπε «δυστυχώς είναι μια πάγια τακτική την οποία πολλές φορές την αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν. Να έρχονται με μεγάλες καθυστερήσεις στην Ολομέλεια η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με το Κοινοτικό Δίκαιο, η ενσωμάτωση Οδηγιών, η κύρωση Συμφωνιών και Μνημονίων με τρίτες χώρες. Πολλές φορές, όταν έρχονται προς κύρωση τέτοιες Συμφωνίες μετά από δύο και τρία χρόνια έχουν αλλάξει και τα δεδομένα.

Στην προκειμένη περίπτωση μιλούμε για μια εναρμόνιση με το Κοινοτικό Δίκαιο, για μια ενσωμάτωση Οδηγίας για την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες επιβολής προστίμων. Έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν προχώρησε εγκαίρως στην ενσωμάτωση της Οδηγίας, κάτι το οποίο, βεβαίως, δεν τιμά τη χώρα, αμαυρώνει την εικόνα της διεθνώς. Και ακόμη περισσότερο, σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι αδιανόητο να επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος με τέτοια πρόστιμα». Απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα ζήτησε να μεταφέρει στην κυβέρνηση «την παράκληση να μην έχουμε και στην παρούσα Βουλή τέτοιες τακτικές που δυστυχώς ακολουθήθηκαν στο παρελθόν».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαρακτήρισε «αναμφίβολα σημαντικό» το νομοσχέδιο, καθώς «άπτεται του ευαίσθητου τομέα των προσωπικών δεδομένων. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές τις παρεμβάσεις που επιχειρεί σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο άρθρο 21 που προστατεύει τα δεδομένα ανηλίκων σε σχέση με τη χρήση υπηρεσιών της κοινωνίας της πληροφορίας, θέτοντας ως ηλικιακό όριο το 15ο έτος της ηλικίας κάτω από το οποίο απαιτείται συγκατάθεση νόμιμου αντιπροσώπου, και στο άρθρο 23 που απαγορεύει την επεξεργασία γενετικών δεδομένων για σκοπούς ασφάλισης και υγείας. Όπως τόνισε «είναι πολύ σημαντικό, ότι το νομοσχέδιο βάζει κανόνες στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της παρουσίας νέων παιδιών στο Facebook. Ο χώρος της χρήσης των νέων τεχνολογιών, προσφέρει αναμφίβολα ευκαιρίες, αλλά εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους και είναι θετικό ότι τουλάχιστον επιχειρείται ένα κανονιστικό πλαίσιο και σε αυτόν τον χώρο, όπως και στο χώρο της χρήσης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στην υγεία, στην ασφάλιση και αλλού».

Previous ArticleNext Article