Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος για Ημέρα Μνήμης: “Η Γενοκτονία, ανεξίτηλη κηλίδα στην τουρκική ιστορία!”

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι αποφράδες ημέρες του 1922 σηματοδοτούν σημείο-σταθμό της τρισχιλιετούς αδιάλειπτης παρουσίας του ελληνισμού στα άγια χώματα της Μικράς Ασίας. Στο λιμάνι της Σμύρνης μαζί με τους χιλιάδες απροστάτευτους Έλληνες πνίγηκαν και τα όνειρα ενός έθνους. Τα τραγικά αυτά γεγονότα, υπήρξαν η ολέθρια αποκορύφωση ενός κυνικού και απάνθρωπου σχεδίου που είχε εξυφανθεί και εφαρμοστεί χρόνια πριν, αυτό της εξολόθρευσης σύμπαντος του χριστιανικού πληθυσμού στην οθωμανική αυτοκρατορία και μετέπειτα στην Τουρκία. Στόχος, η δημιουργία ενός ομοιογενούς θρησκευτικά κράτους, πρόσφορο εργαλείο στα χέρια τρίτων. Και εξετελέσθη στο ακέραιο από τις δυνάμεις του Κεμάλ, με το σπαθί και τη φωτιά, εναντίον των Ελλήνων της Ιωνίας και του Πόντου, εναντίον των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Μια ανεξίτηλη κηλίδα της ιστορίας για την οποία οι μεγάλες δυνάμεις έχουν βαριά την ευθύνη, ανεξάρτητα και από τα δικά μας λάθη.

Κοντά έναν αιώνα μετά, η προσπάθεια για την παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, συνεχίζεται αδιάπτωτη από όσους φέρουν συνείδηση της ευθύνης τους. Πρόκειται για καθήκον απέναντι στην μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας και των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Αλλά και έργο εθνικής αυτογνωσίας, ενίσχυσης της συλλογικής μας ταυτότητας, σε καιρούς που αυτή βάλλεται και διαβάλλεται από εχθρούς και ‘‘φίλους’’. Πώς να λησμονήσουμε την ένταση της απόπειρας όλων αυτών των συμπατριωτών μας που δεν δέχονται τον όρο γενοκτονία, πίσω από έωλες προφάσεις εν αμαρτίαις, συντασσόμενοι έτσι με τους απόγονους των θυτών που συνεχίζουν έως σήμερα να αρνούνται την ιστορική αλήθεια και συνεχίζουν την γενοκτονική τους πολιτική αυτή τη φορά στην μνήμη;

Σε όσους, όμως προσδοκούν ότι στο τέλος θα επικρατήσει η άποψή τους γιατί θα επιβληθεί η λήθη, τους λέμε ότι ματαιοπονούν. Κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα οι εκδηλώσεις για τις αλησμόνητες πατρίδες πληθαίνουν και αυξάνεται ο κόσμος, και ιδίως οι νέοι, που προσέρχονται σε αυτές. Αυτό μας γεννά αισιοδοξία για να συνεχίσουμε την κοινή μας προσπάθεια μέχρι την τελική δικαίωση».

 

Previous ArticleNext Article