Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος για αντιπυρική προστασία: “Το πάθημα στο Μάτι δεν έγινε μάθημα;”

«Το τραγικό πάθημα στο Μάτι, κατά το θέρος του περασμένου χρόνου, θα πρέπει να αποτελέσει ένα μάθημα στο διηνεκές για την πολιτεία και τους αρμόδιους. Οι απαράδεκτες παραλείψεις και τα ασυγχώρητα λάθη στην αντιπυρική προστασία και στο συντονισμό της κατάσβεσης των πυρκαγιών δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες και οι απαντήσεις πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και σαφείς, κυρίως όσον αφορά τα εναέρια μέσα που θα διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, εκ μέρους των αρμοδίων υπουργών. Διότι στις ανάλογες ερωτήσεις που είχαμε απευθύνει πέρυσι, οι απαντήσεις που λαμβάναμε ήταν καθησυχαστικές και ωραιοποιούσαν μια κατάσταση, η οποία αποδείχθηκε με τους 100 νεκρούς, πως μόνον έτσι δεν ήταν». Τα παραπάνω δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την επίκαιρη επερώτησή που συνυπογράφουν 15 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη και Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Οι ερωτώντες βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «σέ ένα μήνα εισερχόμαστε στην αντιπυρική περίοδο, για τις ανάγκες της οποίας η προετοιμασία, ο Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και η διασφάλιση των αναγκαίων μέσων προγραμματίζονται και υλοποιούνται πολύ νωρίτερα.

Κρίσιμο εργαλείο και τμήμα του σχεδιασμού και της προετοιμασίας αυτής αποτελούν τα εναέρια μέσα τα οποία τίθενται στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος και περιλαμβάνουν τα Εθνικά εναέρια μέσα (πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα), τα ενοικιαζόμενα ελικόπτερα μεσαίου και βαρέως τύπου καθώς επίσης και τα ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος».

Οι βουλευτές της ΝΔ επικαλούμενοι «την ύπαρξη σημαντικών θερμοκρασιακών εναλλαγών στη γεωγραφική μας περιοχή, την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών σε αμιγώς δασικές περιοχές αλλά και την επικείμενη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου», ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει ώστε τα απαιτούμενα μέσα να είναι διαθέσιμα εγκαίρως για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου;
  2. Ποια εναέρια μέσα θα βρίσκονται στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου;
  3. Πού προβλέπεται να τοποθετηθούν, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό; Ποια θα είναι η πτητική τους διαθεσιμότητα;
  4. Έχει διασφαλισθεί και μέχρι πότε η υποστήριξή τους με τα αναγκαία μέσα;
  5. Με ποιο τίμημα, ποιους όρους ενοικίασης-υποστήριξης, για ποιο αριθμό ωρών πτήσεως καθώς επίσης και για ποιο χρονικό διάστημα θα είναι διαθέσιμα τα ενοικιαζόμενα ελικόπτερα;».
Previous ArticleNext Article