Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος: «Γενοκτονία της Μνήμης» από την Τουρκία και στην κατεχόμενη Κύπρο

 

«Η Τουρκία, ως γνωστόν, ακολουθεί συστηματικά σε όλη την επικράτεια του τουρκικού κράτους την πολιτική της «γενοκτονίας της Μνήμης», που σκοπεύει στον περιορισμό ή και στην εξάλειψη της χριστιανικής μαρτυρίας αιώνων και στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. Η ίδια τακτική εφαρμόζεται και στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα κατεχόμενα εκατοντάδες εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, στάβλους, καφετέριες, καζίνα, ακόμη και σε νεκροτομεία, ενώ χιλιάδες εκκλησιαστικά κειμήλια, όπως και αρχαία αντικείμενα, πωλούνται παράνομα σε διεθνείς δημοπρασίες». Τα παραπάνω τόνισε ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο «στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, περισσότερες από 500 Ορθόδοξες εκκλησίες έχουν υποστεί λεηλασία και φθορές στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου από τον «Αττίλα», περισσότερες από 133 εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια έχουν βεβηλωθεί, 77 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, 28 χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό ως αποθήκες, κοιτώνες ή νοσοκομεία, 13 χρησιμοποιούνται ως αποθήκες ή αχυρώνες. Επίσης, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην κατεχόμενη κωμόπολη της Λαπήθου έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο και καζίνο πολυτελείας και το Αρμενικό μοναστήρι Σουρπ Μάγκαρ (κτισμένο τον Μεσαίωνα) σε καφετερία».

Όπως τονίζει το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η συντριπτική πλειοψηφία των εκκλησιών που έμειναν όρθιες δεν διασώζουν τίποτα από την εκκλησιαστική τους επίπλωση. Τέμπλα, προσκυνητάρια, άμβωνες, χιλιάδες εικόνες, εκκλησιαστικά βιβλία, ιερά σκεύη, όλα, έχουν διαρπαχθεί από τις κατοχικές αρχές. Πολλά έχουν παντελώς καταστραφεί και άλλα ξεπουλήθηκαν σε παράνομες αγορές του κόσμου. Σύμφωνα, μάλιστα με υπολογισμούς της Κυπριακής Αστυνομίας, είναι πάνω από 60.000 τα αρχαία αντικείμενα έχουν παράνομα μεταφερθεί σε ξένες χώρες σ’ όλο τον κόσμο από το 1974. Η Εκκλησία της Κύπρου επιδιώκει τη συντήρηση των ναών και των τέμπλων, όσων έχουν διασωθεί και όπου αυτό είναι δυνατόν, και ο επαναπατρισμός των κειμηλίων που διακινούνται σε δημοπρασίες, αν και είναι ελάχιστον ο αριθμός τους που επέστρεψε στην Κύπρο. Η τακτική της Τουρκίας και απέναντι στα μνημεία, που δεν συνάδει με κανένα τρόπο σε κράτος που σέβεται το διεθνές δίκαιο αλλά και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, πρέπει να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά από τον ελληνισμό και να γίνει χρήση κάθε πρόσφορου διεθνούς οργανισμού και βήματος για την ανάδειξη του προβλήματος».

Καταλήγοντας ο κ. Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τον κ. Κοτζιά:

  1. Αν υπάρχει συντονισμός με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον εντοπισμό και την επιστροφή στην Κύπρο των κλαπέντων χριστιανικών κειμηλίων από την περιοχή των κατεχομένων από τους Τούρκους, τα οποία πωλούνται σε δημοπρασίες στο εξωτερικό.
  2. Ποιες είναι οι ενέργειες της ελληνικής πολιτείας προς τους διεθνείς οργανισμούς, για το ζήτημα της οικτρής κατάστασης των χριστιανικών μνημείων, πολλών από αυτά πολλών αιώνων, από την τουρκική πολιτική της «γενοκτονίας της μνήμης».

 

Previous ArticleNext Article