Λάρισα

Μ. Χαρακόπουλος από Τύρναβο: “Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη “παίζει μπάλα“ χωρίς αντίπαλο!”

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη “έχει πιάσει τον “ταύρο από τα κέρατα”, καθώς δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, και “παίζει μπάλα” χωρίς αντίπαλο». Τα παραπάνω τόνισε βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση της ΔΗΜ.ΤΟ Τυρνάβου, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίο κατέστησε κοινωνό της αγωνίας των κατοίκων για το τι μέλλει γενέσθαι με το τσίπουρο των “διήμερων” παραγωγών.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, κληθείς από τον πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Τυρνάβου της ΝΔ κ. Ανδρέα Γιαννόπουλο να απευθύνει χαιρετισμό, είπε τα εξής:

«Ο άνεμος της πολιτικής αλλαγής που θα φύσαγε στη χώρα φάνηκε από την μαζική εκδήλωση κοπής της πίτας την περσινή χρονιά, μια εκδήλωση που είχε χρόνια να γίνει. Με ιδιαίτερη χαρά φέτος καλωσορίζω τον φίλο υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος είναι από τους πρωτεργάτες της πολιτικής αλλαγής που συνέβη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Με τον Τάκη έχουμε στενή συνεργασία λόγω της θεσμικής μας ιδιότητας. Ο πρωθυπουργός τού εμπιστεύτηκε το σημαντικό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, ένα υπουργείο που εμπίπτει στο τομέα ευθύνης της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω. Συνεπώς, τους επτά μήνες διακυβέρνησης είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του για τα νομοσχέδια που πέρασαν από την επιτροπή, πριν έρθουν για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, και να διακρίνω την μεθοδικότητά του, την οργανωτικότητά του και, εν τέλει, την αποτελεσματικότητά του. Γιατί οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί δεν κρίνονται από τις προθέσεις, δεν είναι εκεί για να κάνουν περιγραφές των προβλημάτων και διαπιστώσεις, αλλά για να δίνουν λύσεις.

Και ο νυν υπουργός είναι από τους πολιτικούς που δίνουν λύσεις, καθώς έκοψε το ‘‘γόρδιο δεσμό’’ της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων, ένα θέμα που συζητείται από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ακόμα, αλλά δεν είχε γίνει νόμος του κράτους γιατί χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία. Αν και χρειάστηκε να ‘‘βάλουμε νερό στο κρασί μας’’, έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Επίσης, ο Θεοδωρικάκος είναι αυτός που απενεργοποίησε τη νάρκη της απλής αναλογικής που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και έδωσε λύση στο ζήτημα της ακυβερνησίας των δήμων, αφού οι αυτοδιοικητικές εκλογές έγιναν με απλή αναλογική. Επιπλέον είναι στα σκαριά νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα γίνονται οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου να υπάρχει ισχυρή δημοτική αρχή που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Και τέλος, είναι αυτός που αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση που δεν είναι λίγα.

Νομίζω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ “παίζει χωρίς μπάλα”, έναν όρο που χρησιμοποιούν οι δημοσκόποι και που ο υπουργός γνωρίζει αφού έχει περάσει από αυτό το χώρο και έχει διαπρέψει. Αντίπαλός μας δεν είναι η αντιπολίτευση, η οποία ομφαλοσκοπεί και περνάει μια μεγάλη κρίση ταυτότητας και αμφισβήτησης στο εσωτερικό της, άλλα τα προβλήματα με τα οποία δίνει καθημερινή μάχη η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και νομίζω ότι αποδεικνύει ότι έχει πιάσει τον “ταύρο από τα κέρατα”, καθώς δίνει λύσεις στην καθημερινότητα και έκανε μεγάλα βήματα στην οικονομία.

Το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί κατά πολύ και αυτό είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία που περνάει και στην καθημερινότητα των πολιτών. Είχαμε αποφάσεις που ήρθαν νωρίτερα και από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μέτρα που θα έχουν γρήγορα αντίκτυπο και στην πραγματική οικονομία.

Επιπλέον, δίνει λύσεις σε μια σειρά ζητημάτων, όπως την ασφάλεια του πολίτη με χτυπήματα στην τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, στην παιδεία με την κατάργηση του ασύλου της ανομίας, ενώ και στον πρωτογενή τομέα γίνονται σημαντικές προσπάθειες.

Αγωνία για το τσίπουρο…

Σε αυτό το σημείο, οφείλω να μεταφέρω την αγωνία των παραγωγών σχετικά με το τσίπουρο, ένα κατεξοχήν τοπικό προϊόν του Τυρνάβου, που τέτοια ώρα καταναλίσκεται στα καφενεία του κάμπου. Δυστυχώς, από ολιγωρίες του παρελθόντος, στις δεκαετίες του 80 και του 90, δεν υπήρχε κατοχύρωση του τσίπουρου, αντίστοιχη με αυτή του ούζου, ώστε και αυτό να έχει χαμηλή φορολόγηση. Και, δυστυχώς, πρόσφατα υπήρξε και καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υποχρεώνει τη χώρα να συμμορφωθεί και να αυξήσει τον φόρο στο τσίπουρο. Πρέπει, λοιπόν, να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έστω ετεροχρονισμένα.

Επίσης, εσχάτως υπάρχει διάχυτη αγωνία στους “διήμερους” παραγωγούς που με απόσταξη των στεμφύλων φτιάχνουν τσίπουρο, αφού μια απόφαση του 2017 του τότε υπουργού Ανάπτυξης, η οποία εξειδικεύτηκε με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ τον Φεβρουάριο του 2019, στερεί τη δυνατότητα της προσφοράς στα καφενεία χύμα τσίπουρου. Σύμφωνα με στοιχεία που μου έθεσαν υπόψη οι παραγωγοί, υπάρχουν άδειες για την παρασκευή τσίπουρου από το 1914, δηλαδή η παραδοσιακή αυτή τεχνική υπάρχει εδώ και έναν αιώνα στην περιοχή. Έτσι, οι “διήμεροι” παραγωγοί, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν μπορούν να το ονοματίζουν τσίπουρο, άλλα ”απόσταγμα παραγωγής μικρών παραγωγών (διήμερων)” και ως τέτοιο θα πρέπει να το ζητά και ο καταναλωτής, άλλως επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε κ. Υπουργέ, αν και δεν είναι αρμοδιότητα του χαρτοφυλακίου σας, υφίσταται σημαντικό πρόβλημα και θα σας παρακαλούσα να συνηγορήσετε και να μεταφέρετε στα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης αλλά και Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο επίσης έχει άμεσο ενδιαφέρον λόγω του ότι ζημιώνεται ανεπανόρθωτα το εισόδημα των παραγωγών αν εφαρμοστεί στην πράξη η ανωτέρω απόφαση.

Η κυβέρνησή μας έχει να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες προκλήσεις: το μεταναστευτικό που απειλεί την ανοιχτή κοινωνία, όπως τη γνωρίσαμε στις χώρες τις Δύσης, και την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είμαι πεπεισμένος ότι με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχουμε σύντομα καλύτερες μέρες στην πατρίδα μας. Και πάλι καλή χρονιά, υγεία και επιτυχίες. Τάκη καλωσόρισες».

Previous ArticleNext Article